Šef Delegacije EU u BiH s rukovodstvom Doma naroda Parlamenta F BiH

Sarajevo,


17.05.2023.

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske unije u našoj zemlji veleposlanik Johann Sattler sa suradnicima sastao se danas s članovima rukovodstva Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Tomislavom Martinovićem, predsjedateljem te Slađanom Ilićem i Izenom Hajdarevićem, dopredsjedateljima ovog doma. Razgovaralo se o aktualnom političkom trenutku u Federaciji BiH, uključujući i procese koji ovaj entitet čekaju nakon uspostave vlasti, reformskim zakonima te procesu euroatlanskih integracija.

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović izvjestio je veleposlanika Sattlera o zaključcima nedavnog sastanka rukovodstva oba doma Parlamena Federacije BiH s čelnicima Vlade F BiH kao dobrom početku zajedničke suradnje na dobrobit svih stanovnika Federacije BiH. „Po mojoj procjeni političko stanje u F BiH se stabiliziralo, imamo stabilnu parlamentarnu većinu i ovo je prilika krenuti jednom uzlaznom putanjom, ostavljajući iza sebe negativnu retoriku. Vrijeme je da se okreneno donošenju nužnih reformi u oblasti energetskog, gospodarskog, zdravstvenog ali i brojnih drugih sektora te rješavanju svih otvorenih pitanja kako bismo zaustavili odlazak iz zemlje i otvorili nova radna mjesta, prije svega u realnom sektoru. Prilika je da pokažemo da je BiH europska zemlja i da se trebamo i možemo ponašati europski“, istanuo je predsjedatelj Martinović koji se šefu Delegacije EU Johannu Sattleru posebno zahvalio na njegovu zauzimanju za dobijanje kandidacijskog statusa BiH u prošloj godini. Veleposlanik Sattler naglasio je važnost članstva BiH u Europskoj uniji kao i važnost zadržavanja pažnje na ovom dijelu Europe. Kandidacijski status BiH ocijenio je kao veliki iskorak na putu euroatlanskih integracija koje kad je u pitanju BiH nemaju plan „B“.

Članovi rukovodstva Doma naroda Parlamenta F BiH Tomislav Martinović, Slađan Ilić i Izen Hajdarević u razgovoru sa šefom Delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom istaknuli su dobru međusobnu suradnju i opredjeljenost za zajednički rad na donošenju svih važnih zakona, od reformskih koji će ubrzati europski put BiH do zakona koji će osigurati kvalitetnije uvjete življenja svih stanovnicima BiH. Predsjedatelj Martinović pozvao je veleposlanika Sattlera da se zauzme za nastavak Twinning projekta koji zakondavnim tijelima vlasti pomaže u procesu prilagodbe standardima EU s posebnim naglaskom na potporu skupštinama županija na kojima je veliki posao u procesu pristupanja naše zemlje Europskoj uniji.