Čelnici Doma naroda Parlamenta FBiH posjetili Županiju Posavsku

Orašje,


07.11.2022.

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović zajedno s predsjednikom Kluba izaslanika iz reda hrvatskog naroda Ivom Tadićem i izaslanikom u ovom Klubu iz Posavine Ilijom Ilićem boravio je u posjetu Županiji Posavskoj. Domaćini su im bili čelnici zakonodavne i izvršne vlasti u ovoj županiji, Blaž Župarić, predsjednik Skupštine i Đuro Topić, predsjednik Vlade kao i gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić. Razgovarano je o dosadašnjoj suradnji Doma naroda Parlamenta Federacije BiH sa Županijom Posavskom i Gradom Orašjem te mogućnosti njezina dodatnog unaprijeđenja, osobitu kroz koordinaciju oko donošenja zakona koji će unaprijediti život žitelja ovog dijela Federacije BiH.

''Za nas je ovaj posjet iznimno važan jer imamo priliku razgovarati o mogućnosti dodatnog unaprijeđenja suradnje koja je i u ovom razdoblju bila izuzetno dobr'', kazao je nakon sastanka Đuro Topić, predsjednik Vlade PŽ. O važnosti koordinacije federalne i županijske razine vlasti govorio je i predsjedatelj Doma naroda Parlamenta F BiH Tomislav Martinović, naglašavajući ustavnu ulogu županija u F BiH koja osobito dolazi do izražaja prilikom donošenja zakona iz zajedničke nadležnosti. „Prilikom donošenja takvih zakona obvezno pribavljamo mišljenje županija koje su za nas „sveto pismo“ s obzirom na njihove ustavne nadležnosti“, istaknuo je Martinović.

Govoreći o donesenim zakonima koji su važni za cjelokupan prostor Federacije BiH, predsjedatelj Doma naroda Tomislav Martinović naveo je donošenje Zakona o pripadnosti javnih prihoda kojim je osiguran pravedniji sustav raspodjele prihoda. Ovaj zakon kao i većina ostalih, naglasio je, donošeni su u uvjetima nepostojanja parlamentarne većine u ovom domu u kojemu je Klub Hrvata bio najstabilniji. „Mi smo za sve važnije zakone osiguravali polovicu potrebnih glasova na čemu su nam počast kao najstabilnijem klubu odali i čelnici drugih stranaka“, kazao je Ivo Tadić, predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta F BiH. Zadovoljstvo što je bio izaslanik u još uvijek aktualnom sazivu Doma naroda izrazio je Ilija Ilić, izaslanik iz Županije Posavke. Čelnici najvišeg zakonodavnog tijela u Federaciji BiH ovom su prilikom izrazili zadovoljstvo zbog činjenice da je u aktualnom sazivu ovog doma Orašje dobilo status Grada, što ono zaslužuje budući da je i sjedište Županije Posavske.