Predsjedatelj Martinović na regionalnom sajmu dobrih praksi za osobe s ivaliditetom

Sarajevo,


26.05.2022.

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović obratio se sudionicima regionalnog sajma dobrih praksi za osobe s invaliditetom koji se od 24.-26. svibnja održava u Međugorju.Organizator sajma je Caritas Bosne i Hercegovine zajedno s Udrugom „Vedri osmjeh“ iz Mostara i mrežom Caritasa jugoistočne Europe, uz financijsku potporu Europske unije. Cilj skupa bio je osigurati organizacijama osoba s invaliditetom priliku za dijalog, promociju i zajedničko učenje, uz predstavljanje 43 organizacije koje su zahvaljući potpori EU, u proteklom razdoblju, provodili projekte namijenjene osobama s invaliditetom.

Među predstavnicima vlasti koji su podržali rad ovog skupa je i predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović koji je, uz ostale, pozdravio sudionike iz BiH i zemalja okruženja te predstavio aktivnosti Doma naroda kada je u pitanju donošenje zakona i odluka koje se odnose na osobe s invaliditetom. „Iako nam se nekad čini kako socijalno osjetljive teme poput odnosa prema osobama s invaliditetom nisu u fokusu zanimanja javnosti u BiH, one su itekako važne. Ne samo onima koji u svojim obiteljima ili bližem okruženju imaju osobu s invaliditetom, već i svim odgovornim članovima zajednice koji znaju koliko je važno uspostaviti i primjenjivati dobre prakse koje će omogućuti kvalitetan život i integraciju u društvo osoba o kojima danas govorimo ovdje“, kazao je Martinović naglasivši kako svoj dio odgovornosti u tom kontekstu svakako ima i zakonodavna vlast Federacije BiH. „Od usvojenih zakona iz navedene oblasti, spomenuo bi Zakon o roditeljima njegovateljima čije je donešenje bilo od iznimne važnosti i kojeg izmjenama i dopunama koje su u pripremi dorađujemo kako bi imali kvalitetnije rješenje. Ono što nam je bilo važno u ovom zakonu bilo je uvesti kategoriju roditelja njegovatelja kojim nitko nikakvim novcem ne može platiti sve što čine iz ljubavi prije svega, za svoje dijete. No, ono što možemo kao društvo jest pokazati da cijenimo njihovu žrtvu, posebno njegu i ljubav koju njihovoj djeci ne može nitko pružiti bolje od njih samih, te im barem dijelom olakšati financijsku strane brige. Na dnevnom redu imamo i Prijedlog zakona o materijalnoj podršci obiteljima s djecom, zakona kojim uvodimo i izjednačavamo visinu dječjeg doplatka u Federaciji BiH koji više neće ovisiti o financijskim mogućnostima kantona, odnosno županija“, istaknuo je uz ostalo predsjedatelj Martinović.

Na regionalnom sajmu dobroh praksi za osobe s invaliditetom, pored organizacija osoba s invaliditetom iz BiH, sudjeluju i predstavnici organizacija iz Srbije, Crne Gore, Albanije i Kosova.