Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta FBiH s izaslanstvom Europske komisije i Delegacije EU u BiH

Sarajevo,


18.05.2022.

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović susreo se danas s izaslanstvom Europske Komisije kojeg je predvodio Vassilis Maragos, direktor jedinice za BiH i Kosovo Europske službe za susjedstvo i pregovore o proširenju. Uz predstavnike Europske Komisije na sastanku su bili i predstavnici Delegacije Euroske unije u BiH. Razgovaralo se o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, stanju u energetskom sektoru F BiH kao i projektu Južne interkonekcije, plinovoda koji će BiH preko Hrvatske povezati s Europskom mrežom plinovoda.

Predsjedatelj Doma naroda upoznao je predstavnike Europske Komisije i Delegacije EU u BiH s radom ovog doma s naglaskom na zakone iz oblasti energetskog sektora koji su u pripremi ili proceduri. Osvrnuo se i na aktualni politički trenutak istaknuvši važnost donošenja Izbornog zakona BiH koji će osigurati mogućnost legitimnog predstavljanja pripadnicima svih naroda i građana u BiH. „Sloboda koja uključuje i slobodu izbora natkrovljujuće su načelO Europske unije čijom članicom želimo postati te smatram da se EU treba energičnije zauzeti za donošenje Izbornog zakona BiH koji će osigurati punu ravnopravnost i slobodu pripadnicima svih naroda u BiH, a time i afirmiranje i poštivanje prava i sloboda svih građana BiH. Na taj način ćemo se riješiti političke napetosti te se moći više posvetiti životnim temama i pitanjima“, kazao je Martinović koji je i ovom prilikom naglasio važnost članstva BiH u Europskoj uniji kojoj BiH, kako je kazao, ne samo zemljopisno već i povijesno, kulturološki i gospodarski pripada. „BiH ne smije ostati „crna rupa“ Europe, njeno je mjesto u EU kao zajednici slobodnih i jednakopravnih naroda i država“, kazao je predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u razgovoru s predstavnicima Europske Komisije i Delegacije EU u BiH. Informirao ih je i o stanju u energetskom sektoru BiH, s naglaskom na perspektive obnovljivih izbora energije koje BiH ima, uključujući i energiju vjetra i sunca te ukazao na važnost otklanjanja svih uočenih nedostataka u Prijedlogu zakona u južnoj interkonekciji.

Predstavnik Europske komisije Vassilis Maragos, kao i predstavnici Delegacije EU u BiH iskazali su punu opredjeljenost pomoći BiH na njezinom putu ka članstvu u Europskoj uniji te rješavanju otvorenih političkih pitanja u BiH. Također, iskazali su spremnost pomoći jačanju i izgradnji održivog energetskog sektora u skladu s pravilima Europske energetske zajednice. Ukazali su i na važnost korištenja financijskih mogućnosti koje BiH stoje na raspolaganju od strane europskih financijskih institucija. Među njima je Europska banka za obnovu i razvoj koja financira projekte energetskog sektora, od kojih poseban značaj ima projekt Južne interkonekcije, dodatno i u svjetlu globalnih kriza poput rata u Ukrajini.