Trening o rodno - odgovornom budžetiranju 9. i 10.11.2021. godine Hotel Monti, Igman.

Sarajevo,


11.11.2021.

Organizacija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena ( UN Women ) u BiH je u periodu 9.-10.11.2021. godine u Hotelu Monti na Igmanu organizovala trening o rodno-odgovornom budžetiranju u okviru regionalnog projekta "Finansijska podrška za promjene u oblasti rodne ravnopravnosti u cilju osiguravanja transparentrnijeg, inkluzivnijeg i odgovornijeg upravljanja na Zapadnom Baklanu" koji podržava Vlada Švedske- Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA). Treningu su prisustvovale: predsjednica Komisije za jednakopravnost spolova Doma naroda Sandra Imširović i uposlenice Stručne službe Doma naroda Edina Đerek, Alma Varaki, Aida Hadžić-Salkić i Maja Nožica te predstavnice Parlamentarne skupštine BiH, Predstavničkog Doma Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine RS-a i Ureda za reviziju institucija BiH.

Na obuci se diskutovalo uvođenju rodno-odgovornog budžetiranja u praksu u Bosni i Hercegovini kao i rodno odgovornom budžetiranju kao jednom od alata u nadzornoj ulozi parlamenta. Osim toga učesnice treninga su upoznate sa pretpostavkama za rodno-odgovorono planiranje javnih politika te im je prezentiran izvještaj o utjecaju pandemije i rebalansa budžeta na rodnu ravnopravnost.

Ostale teme o kojima se raspravljalo na treningu su: rodni jaz u zaposlenosti, rodni aspekt strateškog planiranja u oblastima poljoprivrede i poduzetništva, rodni aspekt politika oporezivanja ličnog dohotka, rodni i okolišni aspekt u oblasti transporta.