Parlament Federacije Bosne i Hercegovine


Adresa:
Hamdije Kreševljakovića 3
71000 Sarajevo

Tel:
Centrala 219-190



1

2

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Saopćenja 2015. godina - ARHIVA             Arhiva saopćenja po godinama

Sarajevo, 30. decembar 2015. godine

Izvještaj sa Sedme vanredne sjednice Doma naroda, održane
29. decembra 2015. godine

1


Dom naroda usvojio je Prijedlog Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2016. godinu, jučer na Sedmoj vanrednoj sjednici. Usvojen je i Prijedlog Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije BiH za 2016. godinu, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u Federaciji BiH.

2


Dom naroda dao je saglasnost na prijedloge odluka o: Rebalansu Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine za 2015.godinu (konsolidovani), Rebalansu Finansijskog plana federalnog fonda solidarnosti za 2015. godinu (Aneks I) i Rebalansu Finansijskog plana Stručne službe Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu (Aneks II).

Sjednicu u cijelosti možete pogledati na sljedećem linku:

Sedma vanredna sjednica Doma naroda PFBiH 29.12.2015.godine

Sarajevo, 23. decembar 2015. godine

U Parlamentu Federacije BiH upriličen božićni prijam

1

U organizaciji čelnika oba doma Parlamenta Federacije BiH iz reda hrvatskog naroda, Lidije Bradara, predsjedateljice Doma naroda i Mladena Boškovića, dopredsjedatelja Zastupničkog doma, uoči Božića u Parlamentu Federacije BiH upriličen je prigodan prijam.  Okupio je zaposlenike Doma naroda i Zastupničkog  Doma te Zajedničke službe Parlamenta Federacije BiH ali i brojne goste, kolege iz zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji BiH i BiH, predstavnike institucija Europske unije te drugih međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH i s kojima Parlament Federacije BiH radi na zajedničkim projektima poboljšanja učinkovitosti i primjene standarda država članica Europske unije u rad Parlamenta Federacije BiH.

2


U ime domaćina svečanosti, okupljenima se na dolasku zahvalio Mladen Bošković, dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Dopredsjedatelj Bošković iskoristio je ovu prigodu kako bi katolicima čestitao Božić, a svim ostalim sretnu i uspješnu 2016. godinu.

Sarajevo, 23. decembar 2015. godine

Zakazana 7. vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za utorak, 29. decembra 2015. godine u 14 sati.

Za sjednicu predložen sljedeći:

 D N E V N I  R E D

  1. Prijedlog Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2016. godinu – hitni postupak,
    - Amandman Zeljka Mirkovića i Mladena Lonića,
  2. Prijedlog Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2016. godinu – hitni postupak,
  3. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine– hitni postupak,
  4. Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na
    - Rebalans Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine za 2015.godinu (konsolidovani),
    - Rebalans Finansijskog plana federalnog fonda solidarnosti za 2015. godinu (Anex I) i
    - Rebalans Finansijskog plana Stručne službe Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu (Anex II)
    ,

    Obavijesti Predstavničkog doma o tačkama koje se nalaze u predlženom dnevnom.

Sjednica će se održati u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, ulica Hamdije Kreševljakovića 3, Sarajevo

Sarajevo, 18. decembar 2015. godine

Izvještaj sa Sedme sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH održane
17. decembra 2015. godine

1

Prijedlog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2016. godinu nije dobio potrebnu većinu glasova na jučerašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.
Usvojeni su Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o faktoringu.
Dom naroda donio je odluku o davanju saglasnosti na: Finansijski plan Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2016. godinu i procjene plana za 2017. i 2018. godinu, Odluku o izvršavanju Finansijskog plana Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2016. godinu, Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH za 2016. (konsolidovani), Finansijski plan Fonda solidarnosti Federacije BiH za 2016. (Aneks I), Finansijski plan Stručne službe Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH za 2016. (Aneks II), Odluku o načinu izvršavanja Finansijskog plana  Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH za 2016., Finansijski plan Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2016. i Odluku o izvršavanju Finansijskog plana Federalnog  zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2016. godinu.
Usvojen je Izvještaj o radu FERK-a za 2014. godinu. Dom je donio Odluku o odobravanju zahtjeva Regulatorne komisije za energiju u FBiH za izgradnju poslovnog prostora u Mostaru.

Sjednicu u cijelosti možete pogledati na sljedećem linku:

Sedma sjednica Doma naroda PFBiH 17.12.2015.godine

Sarajevo, 16. decembar 2015. godine

O B A V I J E S T o postojanju mogućnosti nastavka 5. sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u četvrtak 17.12.2015. godine, nakon završetka 7. sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Sarajevo, 16. decembar 2015. godine

Predsjedateljica Bradara otvorila Okrugli stol za predstavnike županijskih Skupština  održan u sklopu Twinning projekta

2

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Lidija Bradara, uvodnim obraćanjem danas 16. 12. 2015. godine u zgradi Parlamenta Federacije BiH, otvorila je Okrugli stol o značaju i rezultatima Twinning projekta. Okrugli stol u kojem su sudjelovali predstavnici  Skupština Županija u Federaciji BiH organiziran je u sklopu Twinning projekta  „Jačanje uloge parlamenata u BiH u kontekstu integracija u EU“ čiji je temeljni cilj ojačati kapacitete i omogućiti da četiri parlamenta korisnika Projekta osnaže svoju ulogu u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine u EU i provođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.  
Predsjedateljica Bradara ovom je prilikom naglasila kako europski put za BiH nema alternativu te da je svaki projekt koji BiH približava standardima Europske unije značajan projekt, a jedan od takvih projekata je i Twinning. Seminari i obuke te studijski posjeti parlamentima zemalja članica EU za čelnike kao i zaposlene u parlamentima u BiH vrlo su korisni, istaknula je predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH te naglasila važnost nastavka Projekata koji za cilj imaju, jačanjem kapaciteta i poboljšanja učinkovitosti, što bolje pripremiti parlamente u BiH za predstojeći proces primjene pravne stečevine EU.  

1

„Poštujući Ustav BiH i Ustav Federacije BiH, dosljedno provodeći mehanizam koordinacije koji podrazumijeva primjenu pravne stečevine od državne, preko entitetskih pa sve do županijskih razina vlasti,  u suradnji s našim europskim partnerima kakve imamo u Twinning projektu, uvjerena sam kako ćemo uspješno odgovoriti izazovima koji nam predstoje na europskom putu. Na putu do cilja važno nam je nastaviti s Twinning projektom i na županijskim razinama vlasti koje imaju svoje isključive te podijeljene nadležnosti s Federacijom BiH, te su nezaobilazne u budućim procesima provedbe pravne stečevine Europske unije.  Želja mi je da naši partneri u Twinning projektu prepoznaju Skupštine Županija  kao svoje partnere koji će se uz njihovu pomoć što kvalitetnije pripremiti za proces primjene pravne stečevine EU i u zakonodavstvo BiH“, istaknula je ovom prilikom predsjedateljica Bradara.

3

O ulozi parlamenata u procesu pristupanja EU na seminaru je govorio dr. Peter Sardi, direktor za vanjske poslove Narodne skupštine Republike Mađarske. Rezultate Twininng projekta „Jačanje uloge parlamenata u BiH u kontekstu integracija u EU“ predstavio je dr. Zoltan Horvath, voditelj Projekta pri Narodnoj skupštini Mađarske dok je na temu „Zakonodavni zadatci i zadatci usklađivanja zakonodavstva u procesu integriranja u EU“ izlaganje imala Zsofia Czoma, voditeljica komponente Twinning projekta za Parlament Federacije BiH. Sudionicima seminara predstavljena je i podijeljena publikacija „Uloga parlamenata u procesu pristupanja EU“. Publikacija je tiskana u sklopu Twinnig projekta na sva tri službena jezika konstitutivnih naroda u BiH.

Sarajevo, 15. decembar 2015. godine

Upriličen ispraćaj  u mirovinu Rusmire Nurak, djelatnice Stručne službe Doma naroda

1


Malo je zaposlenika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH koji u ovom zakonodavnom tijelu rade od njegovog osnivanja, od 1996 godine. Jedna od njih je Rusmira Nurak, djelatnica Stručne službe Doma naroda koja nakon više od tri desetljeća staža odlazi u mirovinu. Prije konstituiranja Doma naroda, Rusmira Nurak bila je zaposlena u Skupštini Republike BiH. U mirovinu odlazi s pozicije stručne savjetnice u parlamentarnim povjerenstvima za izbor i imenovanja kao i  mandatno imunitetskog povjerenstva.

2


Ispraćaj Rusmire Nurak okupio je zaposlene u Stručnoj službi, ali i čelnike Doma naroda, Lidiju Bradara, predsjedateljicu Doma i Izmira Hadžiavdića, tajnika Doma naroda. O Rusmiri su kolege s kojima je provela veći dio, a s nekima i cijeli radni vijek , kazale sve najbolje. Tiha i samozatajna Rusmira Nurak s radnim kolegama i kolegicama dijelila je i dobro i zlo.

3

Na rastanku pred odlazak u mirovinu Rusmiri su, osim malih darova pažnje, upućene i najljepše želje za umirovljeničke dane ali i poziv da ponekad navrati u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH te svojim savjetima i dugogodišnjim iskustvom pomogne kolegama koji ostaju raditi u Stručnoj službi i Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Sarajevo, 10. decembar 2015. godine

Studenti pravnih fakulteta iz Mostara posjetili Dom naroda Parlamenta FBiH

1

U posjeti Domu naroda Parlamenta Federacije BiH danas, 10. prosinca 2015. godine, boravili su studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta Džemal Bjedić. Studenti su boravili ispred udruge ELSA (European Law Students Assocation), najveće organizacije studenata prava i mladih pravnika koja broji gotovo 40 000 članova.

2

Pedstavnici stručne službe Doma naroda Parlamenta FBiH, Ivan Buda i Mirsad Talić, poželjeli su dobrodošlicu gostima te su u kratkom izlaganju predstavili i objasnili način funkcioniranja i ustrojstvo Parlamenta Federacije BiH, zakonodavne postupke i proceduru usvajanja zakona.

3

Studenti su pokazali veliko zanimanje za rad i način funkcioniranja Parlamenta FBiH te su na kraju posjete zahvalili na gostoprimstvu.

Sarajevo, 7. decembar 2015. godine

Zakazana 7. sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za četvrtak, 17. decembra 2015. godine u 11 sati.

Za sjednicu predložen sljedeći:

 D N E V N I  R E D

  1. Prijedlog Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2016. godinu,
    - Pregled projekata koji se sufinanciraju iz Budzeta FBiH,
    - Amandman - Željka Mirkovića i Mladena Lonića,
    - Amandman - Đure Prkačina,
    - Amandman - Rasima Dostovića,
    - Amandman - Fuada Hadžimehmedovića,
    - Amandman - Ane Babić,
    - Amandman - Fuada Hadžimehmedovića,

    - Amandman -Mustafa Kurtovic, Daliborka Milović, Edim Fejzić, Emir  Frasto i Sanel Musovic,
    - Amandman - Refika Poparića,
    - Amandaman - Anesa Osmanovića, Đure Delića i Željke Josića,
    - Amandman - Rasima Kantarevića,
  2. Prijedlog Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2016. godinu,
    - Amandman - Đure Prkačina,
  3. Dokument okvirnog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za period 2016. - 2018. godina,
  4. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine – (predlagači: klubovi poslanika SDA, SBB, HDZ BiH u Predstavničkom domu) - hitni postupak,
    - Mišljenje Vlade,
    - Amandman - Tomislava Martinovića,
  5. Prijedlog zakona o faktoringu,
  6. Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na
    -Finansijski plan Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2016. godinu i
    procjene Plana za 2017. i 2018. godinu
    na
    - Odluku o izvršavanju Finansijskog plana Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2016. godinu,
  7. Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na
    - Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine  za 2016. godinu (konsolidovani),
    - Finansijski plan  Fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine za 2016. godinu (Anex I),
    - Finansijski  plan  Stručne Službe Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine za 2016. godinu (Anex II),
  8. Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Federalnog Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje  za 2016. godinu,
  9. Izvještaj o radu  FERK-a za 2014. godinu.

Sjednica će se održati u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, ulica Hamdije Kreševljakovića 3, Sarajevo.

Sarajevo, 4. decembar 2015. godine

Sastanak generalnih sekretara parlamenata zemalja zapadnog Balkana
„Parlament  i učešće javnosti u procesu konsultacija i donošenju odluka u zakonodavnom procesu

1

U Tirani se u Parlamentu Republike Albanije 3. i 4. 12. 2015. godine održava sastanak generalnih sekretara parlamenata zemalja zapadnog Balkana. Tema sastanka je „Parlament  i učešće javnosti u procesu konsultacija i donošenju odluka u zakonodavnom procesu“. Sastanak je organizovala Misija OSCE-a u saradnji sa Generalnim Sekretarijatom Parlamenta Republike Albanije.

2

Delegaciju Bosne i Hercegovine čine predstavnici Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Parlamenta Federacije  Bosne i Hercegovine, Narodne skupštine Republike Srpske, Vijeća naroda Republike Srpske i Skupštine Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine: Zlatko Vukmirović, Dubravko Jorgić, Ranko Karapetrović, Mirsad Talić i Jovo Galić.

 

Sarajevo, 2. decembar 2015. godine

Članovima Povjerenstva za EU integracije oba doma Parlamenta F BiH Predstavljen Izvještaj o napretku BiH ka članstvu u EU

1

Predstavnici  Delegacije Europske unije u BiH na čelu s Renzom Daviddijem, zamjenikom voditelja Delegacije, predstavili su članovima Povjerenstva za europske integracije Doma naroda i Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, ujedno i članovima Kolegija oba Doma,  Izvještaj o napretku BiH ka članstvu u EU za 2015 godinu.  Izvještaj je sačinjen na temelju analize funkcioniranja sljedećih devet oblasti;  pravosuđa, borbe protiv korupcije, borbe protiv organiziranog kriminala, slobode izražavana, reforme javne uprave,ekonomskih kriterija, sustava javnih nabavki, statistike i financijske kontrole.  Zaključeno je kako su intenzivirane aktivnosti na planu europskih integracija .  Izvještaj za 2015 godinu sadrži i preporuke kako poboljšati stanje u analiziranim oblastima, uz konstataciju da BiH ima dosta za sustići, u odnosu na zemlje koje su dio paketa proširenja EU.

2


Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH kao i Edin Mušić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH prilikom predstavljanja Izvještaja o napretku BiH, istaknuli su kako je  politička volja u Federaciji BiH za nastavak započetih procesa koji BiH vode ka članstvu u EU snažna, te da je posebno ojačana u posljednjih godinu dana. Iskazana je i opredjeljenost za nastavak započetih reformskih procesa  kao i nastavak započetog procesa relaksiranja odnosa na političkoj sceni Federacije BiH. „Europske integracije za nas nemaju alternativu.

3

Želimo ekonomskim, socijalnim i drugim reformama prije svega zadržati mlade u BiH. Uporedo s reformama želimo raditi na uspostavi pravne države koja će osigurati pravnu sigurnost i narodima i pojedincima, odnosno građanima, potom harmonizirati poticaje i sva druga davanja. Sigurna sam da po pitanju pridruživanja u EU svi mi u BiH možemo govoriti jednim glasom“, istaknula je ovom prilikom predsjedateljica Bradara.

Sarajevo, 27. novembar 2015. godine

               Izvještaj sa Šeste sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, održane 26. novembra 2015. godine

1

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na Šestoj sjednici jučer u Sarajevu, prihvatio je Nacrt budžeta Federacije BiH za 2016. godinu i Nacrt zakona o izvršavanju Budžeta Federacije BiH za 2016. godinu.
Dokument okvirnog budžeta Federacije BiH za period 2016. - 2018. godine primljen je k znanju.
Dom naroda nije usvojio Amandman na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji usvojen u Predstavničkom domu, te slijedi propisana procedura za usaglašavanje  teksta navedenog Zakona. 

Sjednicu u cijelosti možete pogledati na sljedećem linku:
Dio 1: Šesta sjednica Doma naroda PFBiH 26.11.2015.godine
Dio 2: Šesta sjednica Doma naroda PFBiH 26.11.2015.godine

Sarajevo, 26. novembar 2015. godine

Potpora osnivanju Kluba parlamentarki u Domu naroda Parlamenta F BiH

1


Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije  BiH Lidija Bradara održala je danas, 26. studenog 2015 godine, radno-konzultativni sastanak povodom  planiranja aktivnosti na osnivanju Kluba parlamentarki unutar Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Na sastanku je, uz izaslanice u Domu naroda,  bio i Borislav Spasojević, direktor Međunarodnog republikanskog instituta u BiH (IRI), organizacije koja je predlagač i pokrovitelj aktivnosti osnivanja Kluba parlamentarki.
Ovakav Klub već djeluje u  Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

2

Cilj zastupnica okupljenih u Klubu je sudjelovati  ne samo u  kreiranju i donošenju zakona već i nadzirati njihovu provedbu , osobito u oblastima od posebnog društvenog interesa za žene, uz suradnju s drugim klubovima i radnim tijelima. Spasojević je objasnio na koji način IRI može pomoći i izaslanicama  Doma naroda Parlamenta Federacije  BiH u formiranju Kluba parlamentarki u ovom Domu. Ujedno ih je i pozvao  na aktivnu suradnju s  Klubom parlamentarki Zastupničkog doma doma.
Inicijativa je dobila potporu  predsjedateljice Bradara kao i svih ostalih  izaslanica u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Sarajevo, 26. novembar 2015. godine

Predsjedateljica Doma naroda razgovarala s generalnim tajnikom
Crvenog križa F BiH

1


Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH susrela se s Namikom Hodžićem, generalnim tajnikom Crvenog križa Federacije BiH.
Razgovaralo se o radu  Crvenog križa Federacije BiH, ulozi koju ova organizacija ima, s posebnim osvrtom na ulogu u spašavanju života ljudi i materijalnih dobara u slučaju prirodnih i elementarnih nepogoda kao i mogućnostima unaprijeđenja rada Crvenog križa F BiH.
Ovom prilikom Namik Hodžić, generalni tajnik Crvenog križa Federacije BiH uručio je predsjedateljici Bradari publikaciju o radu Crvenog križa F BIH, kao zahvalnosti njezinoj potpori ovoj organizaciji

Sarajevo, 26. novembar 2015. godine

Bradara s izaslanstvom Udruge dragovoljaca i veterana
Domovinskog rata HVO HB

2

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara susrela se s izaslanstvom Udruge dragovoljaca i veterana  Domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane Herceg Bosne (UDVDR HVO HB).  Izaslanstvo je predvodio Nikica Tomić, predsjednik UDVDR HVO HB, jedne od četiri krovne Udruge koje okupljaju bivše pripadnike HVO-a, odnosno članove obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.
Razgovaralo se o aktualnom položaju članova Udruge te mogućnostima njegova unaprijeđenja  kroz poboljšanje postojeće zakonske regulative te projekte zapošljavanja i samozapošljavanja braniteljske populacije. „Naša je obveza pomagati rad Udruga proizašlih iz Domovinskog rata te na taj način utjecati na poboljšanje kvalitete života branitelja i članova njihovih obitelji“, istaknula je ovom prilikom Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH. Istaknula je i potrebu boljeg iskorištavanja Fondova za zapošljavanje i samozapošljavanje branitelja koji postoje na razini pojedinih županija kao i Federacije BiH. 

1

Sudionici sastanka dotaknuli su se i seta Zakona koji regulira prava branitelja. U tom je kontekstu donosen zaključak kako je najbolje zakonsko rješenje ono za koje suglasnost daju braniteljske Udruge.
Članovi UDVDR HVO HB izrazili su zadovoljstvo činjenicom da su na odgovornim dužnostima u Federaciji BiH legitimni predstavnici hrvatskog naroda u BiH. Susret s predsjedateljicom Bradara, članovi izaslanstva UDRDR HVO HB iskoristili su i kako bi joj uručili zahvalnici u znak potpore radu Udruge.

Sarajevo, 24. novembar 2015. godine

Predsjedateljica Doma naroda na svečanosti otvorenja sarajevske obilaznice

1

Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH nazočila je danas, 24. studenog 2015 godine, svečanosti otvorenja sarajevske obilaznice.  Svečanost je upriličena na petlji Butile, a novoizgrađenu dionicu simboličnim presijecanjem vrpce otvorio je prof.dr. Dragan Čović, predsjedatelj Predsjedništva BiH.
Radi se o projektu  kojim je glavni grad BiH povezan s  Koridorom 5C. Obilaznica bi trebala smanjiti prometne gužve u  pravcu Rajlovca i Briješća. Naime, petlja Butile, v najveći objekt na Koridoru 5C ima tri razine i osigurava odvijanje prometa na sljedećim relacijama: obilaznica Sarajeva u smjeru Zenice i Mostara te ulazak ili napuštanje Sarajeva u smjeru Zenice kao i u smjeru Mostara.

2

Izgradnju četiri km duge trase financirali su Vlada Federacije BiH, Europska banka za obnovu i razvoj Fond OPEC-a, a implementator Projekta bilo je Javno poduzeće Ceste Federacije BiH.  Izvođači radova, domaće tvrtke, posao izgradnje završile su prije roka, te tako pokazale da mogu konkurirati inozemnim poduzećima u oblasti niskogradnje, istaknuto je na svečanosti otvorenja obilaznice.Brojnim okupljenim uzvanicima, predstavnicima vlasti na svim razinama, na svečanosti otvorenja sarajevske obilaznice obratili su se Ljubo Pravdić, direktor JP Ceste Federacije, Denis Lasić, federalni ministar prometa i veza te Fadil Novalić, predsjednik Vlade Federacije BiH.

Sarajevo, 20. novembar 2015. godine

Izvještaj sa nastavka 4. i 5. sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, održane 19. novembra 2015. godine

1

Na nastavku 4. sjednice od 19.11.2015. godine Dom naroda je primio k znanju izvještaje o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije trezorskih zapisa na dan 16.6., 7.7. i 21.7. godine, kao i  Izvještaj o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije obveznica na dan 18.8. 2015. godine.
Dom naroda nije prihvatio Izvještaj o radu i poslovanju Javnog preduzeća Elektroprivreda „HZ HB“ d.d. Mostar za 2014. godinu i Izvještaj o radu i poslovanju Javnog preduzeća „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo za 2014. godinu. Usvojen je Zaključak da se održi tematska sjednica o stanju u elektroenergetskom sektoru u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Dom je prihvatio Izvještaj o radu Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2014. godinu, te usvojio Izvještaj o radu Komisije za koncesije Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu, kao i Izvještaj o radu i poslovanju „BH Gas“ d.o.o.  Sarajevo  za 2014. godinu. Izvještaj o radu Federalnog pravobranilaštva za 2014. godinu nije prihvaćen, dok je odlučeno da se Informacija o stanju sigurnosti na području Federacije BiH za period januar - juni 2015. godine skine s dnevnog reda jer je federalni ministar unutrašnjih poslova izjavio da će u parlamentarnu proceduru biti dostavljena Informacija o stanju sigurnosti na području Federacije BiH za period januar - decembar 2015. godine.

Sjednicu u cijelosti možete pogledati na sljedećem linku:
Dio 1: Četvrta sjednica Doma naroda PFBiH 19.11.2015.godine
Dio 2: Četvrta sjednica Doma naroda PFBiH 19.11.2015.godine

 

2

Na 5. sjednici usvojeni su po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine, dok je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama  Zakona o parničnom postupku usvojen po redovnom postupku. Prihvaćen je i stavljen na javnu raspravu Nacrt zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u Federaciji Bosne i Hercegovine, nakon čega je prekinuta sjednica.

Nastavak sjednice je predviđen za 26. novembar 2015. godine.

Sjednicu u cijelosti možete pogledati na sljedećem linku:
Dio 1: Peta sjednica Doma naroda PFBiH 19.11.2015.godine

Sarajevo, 18. novembar 2015. godine

Predsjedateljica Bradara održala sastanak s predstavnicima Misije OESS-a i USAID-a

1

Nastavljaju se projekti s ciljem moderniziranja i poboljšanja učinkovitosti Parlamenta F BiH

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara sa suradnicima sastala se s predstavnicima Misije OESS-a u BiH na čelu s Tanjom Hollstein, voditeljicom Odjela za demokratsko upravljanje kao i s predstavnicima USAID-a predvođenim Christianom Hauptom, izvršnim ravnateljem Projekta jačanja institucija vlasti i procesa u BiH (SGIP).
Sastanak je organiziran radi dogovora o ključnim aktivnostima  koje  SGIP USAID-a i  Odjel za demokratsko komuniciranje OESS-a zajednički nastoje ostvariti sa službama Parlamenta Federacije BiH s ciljem moderniziranja rada te poboljšanja učinkovitosti Parlamenta F BiH.

2


I ovom prilikom izraženo je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom Doma naroda s Misijom OESS-a i USAID-a u BiH, a iskazana je i želja za nastavkom suradnje i realiziranjem novih zajedničkih projekata.

Sarajevo, 17. novembar 2015. godine

Zakazana 6. sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za četvrtak, 26. novembra 2015. godine u 14 sati.

Za sjednicu predložen sljedeći:

 D N E V N I  R E D

  1. Nacrt Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2016. godinu,
  2. Nacrt Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2016. godinu,
  3. Dokument okvirnog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za period 2016. - 2018. godina.

Sjednica će se održati u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, ulica Hamdije Kreševljakovića 3, Sarajevo.

Sarajevo, 16. novembar 2015. godine

Članovi Kolegija Doma naroda odali počast žrtvama terorističkog
napada u Parizu

1

Minutom šutnje, danas,  16.11.2015 godine, točno u podne, članovi Kolegija Doma naroda Parlamenta Federacije BiH  odali su počast žrtvama terorističkog napada koji se proteklog petka dogodio u Parizu.
Odlukom Vlade Federacije BiH ponedjeljak 16 studeni proglašen je danom žalosti u Federaciji BiH, a odlukom Vijeća ministara BiH Dan žalosti je proglašen u cijeloj Bosni i Hercegovini. 

1

Sarajevo, 13. novembar 2015. godine

Kroz Twinning projekat ojačana uloga parlamenata u procesu
europskih integracija

1

Konferencija u Bijeljini rezultirala zajedničkom Izjavom i Zaključcima

Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH sudjelovala je u četvrtak 12.11.2015 godine na Konferenciji u Bijeljini, održanoj u sklopu Twinning projekta čiji je cilj jačanje uloge i kapaciteta parlamenata u BiH.  U radu konferencije sudjelovali su čelnici Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, Skupštine Brčko Distrikta, kao i predstavnici Povjerenstava za europske integracije parlamenata u BiH, voditelj Izaslanstva i specijalni predstavnik EU u BiH veleposlanik Lars – Gunnar Wigemark, predstavnici Europske unije kao i implementatori Twinning projekta iz parlamenta Mađarske.

2


Konferencija je rezultirala potpisivanjem zajedničke Izjave i Zaključaka predstavnika Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine Brčko distrika. Izjava je obuhvatila aktivnosti parlamenata u integracijama u EU, odnose između parlamenata u kontekstu europskih integracija, doprinosu Twinning projekta, mjere za provedbu preporuka Twinning projekta te buduća kretanja.  
Na skupu se razgovaralo se i o konceptualnom okviru suradnje između parlamenata u procesu europskih integracija, kao i daljnjoj potpori Europske unije parlamentima u BiH u procesu europskih integracija s posebnim osvrtom na primjenu preporuka Twinning projekta i pripremi akcijskih planova.

1

Sarajevo, 12. novembar 2015. godine

Predsjedateljica Doma naroda boravila u posjetu Papi Franji

2

Sveti Otac poslao poruke mira, dijaloga i suživota narodima u BiH

Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, 11.11.2015 godine  boravila je u Vatikanu, u uzvratnoj posjeti vrhovnom poglavaru Katoličke crkve, papi Franji. Predsjedateljica Bradara bila je dio izaslanstva hrvatskih dužnosnika iz BiH koje je predvodio prof.dr. Dragan Čović, predsjedatelj Predsjedništva BiH. Uz izaslanstvo političkih dužnosnika na svim razinama vlasti, u Vatikanu su, na audijenciji kod Svetog Oca, boravili i crkveni velikodostojnici iz BiH na čelu s kardinalom Vinkom Puljićem, nadbiskupom vrhbosanskim.

1

Izaslanstvo je zahvalilo Svetom Ocu što je prije nekoliko mjeseci pohodio BiH i tako svratio pažnju cijelog svijeta na  zemlju čiji stanovnici još uvijek liječe ratne rane. Prilikom audijencije, Svetom Ocu je uručena   Monografiju naslova „Mir vama" koja govori o njegovoj posjeti Sarajevu 6. lipnja ove godine. Papa Franjo je i ovom prilikom poslao poruke mira, dijaloga i suživota narodima u BiH. Poseban pozdrav  uputio je svim mladim ljudima u BiH, naglasivši kako su oni budućnost svoje domovine. „S papom Franjom  smo se susreli tri puta u proteklih godinu dana i imam osjećaj da je svaki susret sve topliji. Poruke koje nam je uputio su sve ono što živimo u BiH, a to je pogled u budućnost i normaliziranje svih odnosa“, kazala je Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

3

U sklopu posjeta Svetom Ocu, predsjedateljica Bradara je s ostatkom izaslanstva uz vatikansku pratnju sudjelovala na Općoj audijenciji na Trgu sv. Petra. Izaslanstvo je posjetilo i Papinski Hrvatski zavod Svetog Jeronima gdje su razgovarali s mons. Jurom Bogdanom, rektorom Zavoda, a posjet je završen svetom misom održanom u crkvi sv. Jeronima.

1

Sarajevo, 6. novembar 2015. godine

Zakazana 4. i 5. sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za četvrtak, 19. novembar 2015. godine u 11 sati.

Za nastavak  4. sjednice preostale su sljedeće tačke dnevnog reda:

  1. Izvještaj o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije trezorskih zapisa na dan  16.6.2015.godine,
  2. Izvještaj o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije trezorskih zapisa na dan 7.7.2015.godine,
  3. Izvještaj o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije trezorskih zapisa na dan 21.7.2015.godine,
  4. Izvještaj o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije obveznica na dan 18.8.2015.godine,
  5. Izvještaj o radu i poslovanju Javnog preduzeća Elektroprivreda „HZ HB“ d.d. Mostar za 2014. godinu,
    - Izvješće o poslovanju za I-XII mjesec 2014. godine.
  6. Izvještaj o radu Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2014. godinu,
  7. Izvještaj o radu Komisije za koncesije Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu,
  8. Izvještaj o radu i poslovanju Javnog preduzeća „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo za 2014. godinu,
  9. Izvještaj o radu i poslovanju „BH Gas“ d.o.o.  Sarajevo  za 2014. godinu,
  10. Izvještaj o radu Federalnog pravobranilaštva za 2014. godinu,
  11. Informacija o stanju sigurnosti na području Federacije BiH za januar - juni 2015. godine.

Za 5. sjednicu predložen sljedeći:

 D N E V N I  R E D

  1. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine - hitni postupak,
  2. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine - hitni postupak,
  3. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama  Zakona o parničnom postupku,
  4. Nacrt zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u Federaciji Bosne i Hercegovine,
  5. Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom,
  6. Nacrt zakona o hraniteljstvu u Federaciji Bosne i Hercegovine,
  7. Obračun  sredstava u zdravstvu u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2013. godinu sa Odlukom o prihvatanju Obračuna  sredstava u zdravstvu u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2013. godinu,
  8. Obračun  sredstava u zdravstvu u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2014. godinu sa Odlukom o prihvatanju Obračuna  sredstava u zdravstvu u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2014. godinu,
  9. Rebalans Finansijskog plana  Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine  za 2014. godinu (konsolidovani),
    -
    Rebalans finansijskog plana  federalnog fonda solidarnosti za 2014. godinu (Anex I)
    - Rebalans Finansijskog  plana  Stručne Službe Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu (Anex II),
    - Odluka o prihvatanju Rebalansa Finansijskog plana  Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine  za 2014. godinu (konsolidovani)
    - Odluka o prihvatanju Rebalansa finansijskog plana  federalnog fonda solidarnosti za 2014. godinu (Anex I),
    Odluka o prihvatanju RebalansaFinansijskog  plana  Stručne Službe Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu (Anex II),
  10. Izvještaj o izvršenju  Finansijskog plana  Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine  za 2014. godinu (konsolidovani),
    - Izvještaj o izvršenju  finansijskog  plana  federalnog fonda solidarnosti za 2014. godinu (Anex I),
    - Izvještaj o izvršenjuFinansijskog  plana  Stručne Službe Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu (Anex II),
    - Odluka o prihvatanju Izvještaja o izvršenjuFinansijskog plana  Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine  za 2014. godinu (konsolidovani)
    - Odluka o prihvatanju Izvještaja o izvršenju  finansijskog plana  federalnog fonda solidarnosti za 2014. godinu (Anex I),
    - Odluka o prihvatanju  Izvještaja o izvršenjuFinansijskog  plana  Stručne Službe Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu (Anex II),

Sjednica će se održati u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, ulica Hamdije Kreševljakovića 3, Sarajevo.

1

Sarajevo, 6. novembar 2015. godine

Zasjedao prošireni Kolegij Doma naroda Parlamenta Federacije BiH

1

U sklopu priprema za predstojeće sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, u Uredu predsjedateljice Doma naroda Lidije Bradara održan je sastanak proširenog Kolegija. Uz predsjedateljicu Bradara, dopredsjedatelja Jasenka Tufekčića, tajnika Doma Izmira Hadžiavdića, predsjednike Klubova hrvatskog i bošnjačkog naroda Tomislava Martinovića i Osmana Ćatića na Kolegiju su bili i  Fadil Novalić, predsjednik Vlade Federacije BiH, Jelka Milićević, dopredsjednica Vlade i ministrica financija, Salko Bukvarević, ministar za pitanja branitelja i Edita Kalajdžić, tajnica Vlade Federacije BiH.

2

 

1

Sarajevo, 3. novembar 2015. godine

Čelnici Doma naroda Parlamenta F BiH s voditeljem Twinning projekta

1

Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, zajedno s tajnikom Doma Izmirom Hadžiavdićem  sastala se danas s Zoltánom Horváthom, voditeljem Twinning projekta i njegovim suradnicima.  Razgovaralo se o dosadašnjim aktivnostima u sklopu Twinning projekta kao i temama  dnevnog reda konferencije koja će se 12.11. 2015 godine održati u Bijeljini.
Današnji sastanak predsjedateljice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i voditelja Twinning projekta Zoltána Horvátha ujedno je bio i priprema za  konferenciju u Bijeljini  kojom se privodi kraju dvogodišnji Twinning projekt u BiH, pokrenut s ciljem jačanja kapaciteta parlamentata u BiH u procesu europskih integracija.  Predstojeća Konferencija u Bijeljini bit će prilika i za predstavljanje ideja za nastavak suradnje u sklopu Twinning projeka i projekata koji će ojačati poziciju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.
Ovom prilikom predsjedateljica Bradara zahvalila se voditelju Twinning projekta  Horváthu na dosadašnjoj potpori i te je izrazila spremnost  na daljnju suradnju.

1

Sarajevo, 29. oktobar 2015. godine

Izvještaj s Četvrte sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije      
Bosne i Hercegovine, održane 29. oktobra 2015. godine

1

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine usvojen je danas po hitnom postupku na Četvrtoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.
Dom naroda nije usvojio Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Nacrt zakona o finansijskom poslovanju, Nacrt zakona o jedinstvenom Registru korisnika gotovinskih naknada na koje se ne uplaćuju doprinosi, kao i Informacija o aktivnostima na izboru strateškog partnera za finansiranje i izgradnju Termoelektrane Banovići, Blok 1 - 350 MW, u periodu od 27. avgusta do 12. oktobra 2015. godine, pripremljena od strane RMU „Banovići“ d.d. Banovići, prihvaćeni su.
Dom naroda donio je odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID)  za realizaciju Projekta Koridor Vc (24 miliona eura), te o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID) za realizaciju Projekta Koridor Vc (48 miliona dolara).  
Prihvaćen je Izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine za 2014.godinu.
Izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine za 2014. godinu nije prihvaćen.
Dom naroda donio je odluke o izboru predsjednika i zamjenika predsjednika Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju, izboru članova u Zajedničku radnu grupu komisija za izbor i imenovanja oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine te o izboru članova u Zajedničku komisiju za usaglašavanje akata razmatranih po proceduri za vitalni nacionalni interes.
Nastavak sjednice najavljen je za četvrtak, 19. novembra  2015. godine.

Sjednicu u cijelosti možete pogledati na sljedećem linku:
Dio 1: Četvrta sjednica Doma naroda PFBiH 29.10.2015.godine

1

Sarajevo, 29. oktobar 2015. godine

Povodom smrti Vladike dabrobosanskog Nikolaja, Kolegij Doma naroda Parlamenta Federacije BiH izražava duboku sućut Svetom Arhijerejskom Sinodu Srpske pravoslavne crkve.
Vladika Nikolaj ostat će upamćen kao cijenjen i uvažavan među svojim sugrađanima u Bosni i Hercegovini.

Molimo da izraze naše  sućuti  prenesete sveštenstvu i pravoslavnim vjernicim.

PREDSJEDNICA KOLEGIJA DOMA NARODA
PARLAMENTA FEDERACIJE BIH
Lidija Bradara

1

Sarajevo, 27. oktobar 2015. godine

Predstavljen“ Priručnik za integriranje principa ravnopravnosti spolova u pravne propise“

1

O važnosti Priručnika govorila i Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta F BiH

U sklopu Projekta jačanja institucija vlasti i procesa u Bosni i Hercegovini Američke agencije za međunarodni razvoj, USAID-a, u suradnji s organizacijom „Prava za sve“  izrađen je i tiskan „Priručnik za integriranje principa ravnopravnosti spolova u pravne propise“. Priručnik autorica Diane Šehić, Sanele Paripović i Irme Zulić, predstavljen je danas 27.10. 2015 godine u Sarajevu.
O važnosti primjene Priručnika koji bi trebao pomoći u integriranju principa ravnopravnosti spolova u zakonske kao i druge pravne propise i akte, govorila je i Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Bradara je ovom prilikom podsjetila kako je svaki oblik neravnopravnosti u višenacionlnim državama kako što je BiH iznimno osjetljivo pitanje.

2

Govoreći o ravnopravnosti spolova, predsjedateljica Bradara kazala je kako smatra da iz ekonomske ravnopravnosti proizilaze i sve druge vrste ravnopravnosti. Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH istaknula je i kako je uz savjestan i odgovoran pristup, bez obzira na spol, u BiH moguće kreirati i donositi kvalitetna zakonska rješenja koja će eliminirati svaki oblik neravnopravnosti.
O značaju „Priručnika za integriranje principa ravnopravnosti spolova u pravne propise“  govorili su i Christian Haupt, direktor Projekta jačanja institucija vlasti i procesa u BiH Misije USAID-a , Šefik Džaferović, drugi zamjenik predsjedateljice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Samra Filipović- Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH. Priručnik je predstavila Diana Šehić, jedna od autorica publikacije. Ona je posebno naglasila kako ravnopravnost spolova nije žensko već društveno pitanje te ga tako treba promatrati i u BiH.

1

Sarajevo, 26. oktobar 2015. godine

Predsjedateljica Bradara s novoimenovanim veleposlanicima BiH u Egiptu, Iranu, Rumunjskoj te generalnim konzulom u Turskoj

1

Prvilačenje investicija i stvaranje uvjeta za investiranje, zajednički ciljevi diplomata i predstavnika vlasti u Federaciji BiH

Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH susrela se danas, 26.10.2015 godine, s novoimenovanim veleposlanicima Bosne i Hercegovine, Dušanom Stojanovićem, veleposlanikom u Kairu, Kemalom Muftićem, veleposlanikom u Teheranu, Miletom Vasićem, veleposlanikom u Bukureštu i Beganom Muhićem, generalnim konzulom u Istanbulu.
Novoimenovani veleposlanici BiH u Egiptu, Iranu i Rumunjskoj kao i generalni kozul u Turskoj ovom su prilikom naglasili kako su im ciljevi, bez obzira na destinaciju na koju idu, zajednički. Uz predstavljanje Bosne i Hercegovine u najboljem svjetlu, ekonomska diplomacija bit će proiritet u njihovu djelovanju.

2

Pokrenutim  reformama, prije svega ekonomskim,  vlasti u  Federaciji BiH posebno su angažirane  na privlačenju investicija.  Ekonomska diplomacija jedan je od načina  privlačenja inozemnih investitora, a zadaća vlasti je osigurat im povoljan ambijent za ulaganja, zaključeno je na sastanku predsjedateljice Bradara s novoimenovanim veleposlanicima  naše zemlje u Egiptu, Iranu i Rumunjskoj kao i generalnim konzulom u Turskoj.
„Predstavite BiH u najboljem mogućem svjetlu i pomozite nam privući investitore. Zadaća nas predstavnika vlasti u Federaciji BiH je nastaviti raditi na osiguranju što boljeg poslovnog ambijenta. U protelom razdoblju vlasti u Federaciji BiH pokazale su da je, ukoliko postoji  volja, napredak moguć“, poručila je predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara.

1

Sarajevo, 26. oktobar 2015. godine

Izvještaj sa Šeste vanredne sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH

1


Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH razmatran je na Šestoj vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, održanoj 23. oktobra 2015. godine.
Nakon provedene rasprave, na zahtjev Kluba delegata iz reda srpskog naroda, Dom naroda izjasnio se o Prijedlogu po proceduri predviđenoj za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.
Prijedlog je dobio opću podršku Doma, 30 delegata glasalo je za, jedan je bio suzdržan i 20 protiv, ali s obzirom da većina delegata iz reda srpskog naroda nije glasala za slijedi propisana procedura.

Sjednicu u cijelosti možete pogledati na sljedećem linku:
Dio 1: Šesta vanredna sjednica Doma naroda PFBiH 23.10.2015.godine

1

Sarajevo, 23. oktobar 2015. godine

Predsjedateljica Bradara nakon posjeta Kraljevini Belgiji

Odgovornim pristupom i dogovorom napredak i u komplicirano uređenim državama je moguć

2

Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH zajedno s predsjedateljem Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edinom Mušićem, zastupinicima u Skuštini Republike Srpske,te  izaslanicima i zastupnicima u oba Doma Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine boravila je u trodnevnoj posjeti Kraljevini Belgiji.  Tijekom boravka u Belgiji, organiziranog u sklopu provedbe Twinning projekta Europske unije „Jačanje kapaciteta parlamenata u BiH u kontekstu integracija u EU“, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Brarada imala je priliku posjetiti i upoznati se s radom Flamanskog parlamenta, Zastupničkim domom kao i Senatom Belgije, Parlamentima na državnoj razini, te Regionalnim parlamentom  Brisela.

1


Prilikom susreta  s čelnicima  regionalnih i državnih zakonodavnih institucija Kraljevine Belgije uočene su  sličnosti u posebnostima institucija Kraljevine Belgije i Bosne i Hercegovine te  Federacije BiH kao njezinog dijela. Domaćini  među kojima su i predsjedatelji Zastupničkog doma i predsjedateljica Senata izrazili su spremnost podijeliti iskustva zakonodavnih institucija Kraljevine Belgije s Bosnom i Hercegovinom, odnosno njezinim zakonodavnim tijelima među kojima je i Dom naroda Parlamenta Feederacije BiH, najviše zakonodavno tijelo u FBiH.
Ovom prilikom izražena je bezrezervna potpora Kraljevine Belgije intergraciji BiH Europskoj uniji. Podcrtali su to i predstavnici Flamanskog parlamenta koji su istaknuli da belgijski model svakako može poslužiti Bosni i Hercegovini u njezinom prilagođavanju zahtjevima europskih integracija. Najvažnija osobina belgijskog modela je  što se uvijek pronađe mogućnost zajedničkog rješavanja problema. Upravo je to formula koja se može primijeniti i u Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini, ističe Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta F BiH. „Konsenzus i koordinacija, uz odgovoran pristup formula je uz koju je moguće ostvariti napred i u kompliciranim sustavima kakvog imamo u BiH. Uvjerena sam da mnoga iskustva Kraljevine Belgije u radu zakonodavnih institucija možemo primjeniti u Federaciji BiH i BiH“, kazala je Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

1

Sarajevo, 21. oktobar 2015. godine

Čelnici Parlamenta F BiH borave u posjetu Kraljevini Belgiji

Belgija je spremna pomoći BiH na njezinom europskom putu

1

Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda i Edin Mušić, predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH borave u trodnevnom posjetu Kraljevini Belgiji, kao dio izaslanstva BiH kojeg čine i  zastupnici u Narodnoj skupštini Republike Srpske te zastupnici, odnosno izaslanici oba Doma Parlamentarne skupštine BiH. Posjeta državnim i regionalnim zakonodavnim institucijama Kraljevine Belgije  organizirana je u sklopu provedbe Twinning projekta Europske unije „Jačanje kapaciteta parlamenata u BiH u kontekstu integracija u EU“.

2

Tijekom boravka u Belgiji,  predsjedatelji Bradara i Mušić zajedno s ostalim članovima izaslanstva BiH susreli su se  s predsjednikom Zastupničkog doma Parlamenta Belgije Siegfriedom Brackeom. Nakon što su svojeg domaćina informirali o trenutačnim reformiskim aktivnostima koje se provode na svim razinama vlasti u BiH, predsjednik Zastupničkog doma Parlamenta Belgije izrazio je spremnost podijeliti specifična iskustva zakonodavnih institucija Kraljevine Belgije s Bosnom i Hercegovinom i njezinim zakonodavnim tijelima, s ciljem potpore procesu pridruživanja BiH EU. Razmijenjena su mišljenja o specifičnostima belgijskog i bosanskohercegovačkog zakonodavnog sustava u kontekstu provedbe europske legislative u obje zemlje s naglaskom na izazovima pred kojima se nalazi Bosna i Hercegovina, budući da joj usvajanje najvećeg dijela pravne stečevine EU tek predstoji.

3

Parlamentarno izaslanstvo iz Bosne i Hercegovine kojeg čine i predsjedatelju Doma naroda i Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara i Edin Mušić imalo je susrete i s predsjednikom Parlamenta Flamanije Janom Peumansom, te članovima flamanskog parlamenta Güler Turan i Marnixom Van Esbroeckom. Flamanski domaćini su ovom prilikom istakli da belgijski modeli svakako mogu poslužiti Bosni i Hercegovini u njezinom prilagođavanju zahtjevima europskih integracija, te da je najvažnija osobina belgijskog političkog sustava to što uvijek pronađe mogućnost zajedničkog rješavanja problema.

1

Sarajevo, 21. oktobar 2015. godine

Izvještaj o posjeti Skupštini Republike Portugal u okviru Twinning projekta u periodu od 12. - 14. oktobra 2015. godine

 

1

U periodu od 12. - 14. oktobra 2015. godine predstavnici službi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine boravili su u Lisabonu, u okviru studijske posjete za osoblje o komunikacijskim aktivnostima parlamenta i učešću OCD-a u radu parlamenta.
Posjeta je obavljena u okviru Komponente 4 Twinning projekta  - Jačanje uloge parlamenata u Bosni Hercegovini u kontekstu evropskih integracija.
Prvog dana posjete predstavnicima službi četiri parlamenta dobrodošlicu je zaželio generalni sekretar Skupštine Republike Portugal gospodin Albino de Azevedo Soares. Zamjenik generalnog sekretara Jose Manuel Araujo je predstavio strukturu službe Skupštine Portugal, nakon čega je Elisabete Silva, ispred Odjela za komunikacije prezentirala parlamentarnu komunikaciju sa građanima. Predstavnici službi četiri parlamenta obišli su portugalski parlament i upoznali se sa događanjima koji se odvijaju u Parlamentu.
Drugoga dana prezentiran je odnos sa medijima i predstavljen rad parlamentarnog kanala i uslova koji su omogućeni medijima za rad.
Trećeg dana predstavljeno je građansko učešće u aktivnostima parlamentarnih komisija i  rad Komisije za evropske poslove portugalskog parlamenta. Na kraju, Elisabete Silva je predstavila ulogu Parlamenta u organizaciji kulturnih događanja koji se odvijaju u prostorijama Parlamenta

1

Sarajevo, 19. oktobar 2015. godine

Čelnici Parlamenta F BiH na Konferenciji predsjednika parlamenata država jugoistočne Europe

Usvajanjem  seta reformskih zakona, F BiH pokazala opredjeljenost ka EU

1

Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda i Edin Mušić, predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, sudjelovali su u radu 7. Konferencije predsjednika parlamenata država jugostočne Europe, koja je u organizaciji Narorodne skupštine Mađarske, krajem proteklog tjedna, održana u Budimpešti.  Konferencija je okupila predsjednike Parlamenata iz BiH, uključujući i čelnike Parlamenta Federacije BiH te Narodne skupštine Repubblike Srpske,  potom predsjednike najviših zakonodavnih tijela Albanije, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Vojvodine.  Teme o kojima se razgovaralo bile su; „Jugoistočna Europa na putu ka EU“ i „ Trenutačni sigurnosni izazovi u jugoistočnoj Europi- moguća rješenja“. 

2

Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH prilikom obraćanja sudionicima Konferencija istaknula je kako europski put kojim je krenula BiH nema alternativu, a opredjeljenost europskim integracijama predstavnici vlasti Federacije BiH pokazali su usvajanje seta reformskih Zakona. „Iako se stječe dojam kako se za Bosnu i Hercegovinu vezu samo loše vijesti, najnovija događanja na političkoj sceni BiH i Federacije BiH,  kao jednog od dva bh. entiteta, daju nadu za optimizam.  Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, kao i Zastupnički dom ove su godine usvojili Reformsku agendu, te donijeli niz zakonskih rješenja koja proizilaze iz ovog dokumenta, a čiji je cilj poboljšati uvjete za gospodarski razvitak i potaknuti investicije“, istaknula je ovom prilikom predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara podsjetivši i kako je aktivnosti Parlamenta F BiH na stabilnosti ovog entiteta prepoznao te pohvalio i voditelj Izaslanstva EU u BiH te specijalni predstavnik EU za BiH veleposlanik Wigemark.
Na dodatnom jačanju kapaciteta Parlamenta Federacije BiH  radi se i kroz  Twinning projekt  koji je financiran sredstvima Europske unije. Preporuke za unaprijeđenje rada Parlamenta Federacije BiH, sukladno pozitivnim iskustvima zemalja članica EU, sačinili su predstavnici zemalja partnera Projkta, Mađarske i Francuske. Ovakav vid potpore, savjetodavne ali i mjerljive Parlamentu Federacije BiH se nastavlja,  istaknuo je László Kövér, predsjednik  Parlamenta  Mađarske u čijom organizaciji se održala 7. Konferencija predsjednika parlamenata država jugoistočne Europe.

1

Sarajevo, 16. oktobar 2015. godine

Delegacija Doma naroda u posjeti Goraždu

1

Delegacija Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u sastavu: Jasenko Tufekčić, potpredsjedavajući Doma naroda, Osman Ćatić, predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda, Daliborka Milović, Mustafa Kurtović, Sanel Mušović i Edim Fejzić, delegati u Domu naroda i Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda, jučer su boravili u zvaničnoj posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, gdje su prisustvovali otvaranju privredno kulturne manifestacije “Dani jabuke 2015.”

2

Delegaciju Doma naroda primili su Emir Oković, premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Aida Obuća, predsjedavajuća Skupštine i Esed Radeljaš, ministar privrede. Na sastanku je bilo govora o političkoj i privrednoj situaciji u ovom Kantonu.

3

1

Sarajevo, 15. oktobar 2015. godine

Zakazana 4. sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za četvrtak, 29. oktobar 2015. godine u 11 sati.

Za sjednicu predložen sljedeći:

 D N E V N I  R E D

  1. Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine  - hitni postupak,
  2. Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine - hitni postupak,
  3. Nacrt zakona o finansijskom poslovanju,
  4. Nacrt zakona o jedinstvenom Registru korisnika gotovinskih naknada na koje se ne uplaćuju doprinosi,
  5. Izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine za 2014.godinu,
  6. Izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine za 2014. godinu,
  7. Izvještaj o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije trezorskih zapisa na dan  16.6.2015.godine,
  8. Izvještaj o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije trezorskih zapisa na dan 7.7.2015.godine,
  9. Izvještaj o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije trezorskih zapisa na dan 21.7.2015.godine,
  10. Izvještaj o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije obveznica na dan 18.8.2015.godine,
  11. Izvještaj o radu i poslovanju Javnog preduzeća Elektroprivreda „HZ HB“ d.d. Mostar za 2014. godinu,
  12. Izvještaj o radu Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2014. godinu,
  13. Izvještaj o radu Komisije za koncesije Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu,
  14. Izvještaj o radu i poslovanju Javnog preduzeća „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo za 2014. godinu,
  15. Izvještaj o radu i poslovanju „BH Gas“ d.o.o.  Sarajevo  za 2014. godinu,
  16. Izvještaj o radu Federalnog pravobranilaštva za 2014. godinu,
  17. Informacija o stanju sigurnosti na području Federacije BiH za januar - juni 2015. godine.

Sjednica će se održati u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, ulica Hamdije Kreševljakovića 3, Sarajevo.

1

Sarajevo, 15. oktobar 2015. godine

Zakazana 6. vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za petak, 23. oktobar 2015. godine u 16 sati.

Za sjednicu predložen sljedeći:

 D N E V N I  R E D

  1. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine - hitni postupak,
    - Amandmani Vlade FBiH

Sjednica će se održati u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, ulica Hamdije Kreševljakovića 3, Sarajevo.

1

Sarajevo, 15. oktobar 2015. godine

Predsjedateljica Bradara se susrela s predstavnicima Vijeća Europe u BiH

1

Predsjedateljica Doma naroda Lidija Bradara sastala se jučer, 14. listopada 2015. godine s predstavnicima Vijeća Europe u Bosni i Hercegovini šeficom Ureda Mary Ann Hennessey i Esadom Mavrićem.

Na sastanku se razgovaralo o aktualnoj političkoj situaciji u Federaciji Bosne i Hercegovine, radu Parlamenta Federacije BiH kao i prioritetima u radu. Ovom prigodom šefica Hennessey je predstavila Vodič kroz sukob interesa u Bosni i Hercegovini kroz teoriju, legislativu i praksu koji su izradili alumnisti škole za političke studije Vijeća Europe u BiH, a u okviru zajedničkog programa Vijeća Europe i Veleposlanstva Kraljevine Norveške u BiH pod nazivom „Jačanje demokratske izborne kulture i uloge mladih političkih lidera“.

Predsjedateljica Bradara je podsjetila kako je na sjednici održanoj 8. listopada 2015. godine Dom naroda prihvatio Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH.

Zaključeno je kako postojeću suradnju između Parlamenta FBiH i Vijeća Europe treba nastaviti i u budućnosti,  te je dogovoreno kako će Vodič kroz sukob interesa u BiH biti uručen svim izaslanicima Doma naroda na narednoj sjednici.

1

Sarajevo, 13. oktobar 2015. godine

Studijska posjeta Parlamentu Portugala

8

U periodu 11.10.2015. godine do 15.10.2015. godine službenici Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Ivan Buda, Lucija Vujica- Novaković i Elvira Habota prisustvuju studijskoj posjeti Parlamentu Portugala. Studijska posjeta je dio aktivnosti Twinning projekta “Jačanje kapaciteta parlamenata u BiH u kontekstu integracija u Europsku uniju”.

2

Twinning projekte finansira Evropska komisija. Zemlja koja je partner korisnik doprinosi projektu putem obezbjeđivanja ljudskih resursa, prostorija i opreme, te lokacija za održavanje edukacije.
Državni službenici institucija zemlje članice EU koje učestvuju u projektu pružaju tehničku pomoć instituciji zemlje korisnice projekta.

9

 

1

Sarajevo, 9. oktobar 2015. godine

Izvještaj sa Treće sjednice Doma naroda
Parlamenta Federacije BiH, održane 8. oktobra 2015. godine

1

Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Budžeta FBiH za 2015. godinu, usvojeni su jučer po hitnom postupku, na Trećoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.
Po hitnom postupku usvojeni su Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o eksproprijaciji i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode.
Usaglašen je tekst Zakona o privrednim društvima. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u FBiH, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o uvjetima i načinu obavljanja djelatnosti rezanja drveta, usvojeni su po skraćenom postupku.
Dom naroda prihvatio je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH.
Data je saglasnost na Statut o izmjenama i dopunama Statuta Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH.

2


Dom naroda donio je odluke o: prihvatanju zaduženja po Ugovoru o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke (EIB) za realizaciju Projekta Koridor Vc (Koridor Vc Počitelj - Bijača);
davanju saglasnosti na izmjene Finansijskog plana Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2015. godinu i Odluku o izvršavanju rebalansa Finansijskog plana Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2015. godinu;
davanju saglasnosti na Odluku o izmjenama Statuta Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.
Dom naroda primio je k znanju Izvještaj o izvršenju Budžeta FBiH za period 1.1. - 30.6. 2015. godine, Informaciju o vanjskom i unutrašnjem dugu u Federaciji BiH na dan 31.12.2014. godine, i donio zaključke nakon razmatranja Informacije o aktivnostima na izboru strateškog partnera za finansiranje i izgradnju termoelektrane Banovići, blok 1-350 MW - treća faza tenderskog postupka pripremljena od strane RMU „Banovići“ Banovići.

Sjednicu u cijelosti možete pogledati na sljedećem linku:
Dio 1: Treća sjednica Doma naroda PFBiH 8.9.2015.godine
Dio 2: Treća sjednica Doma naroda PFBiH 8.9.2015.godine

Dio 3: Treća sjednica Doma naroda PFBiH 8.9.2015.godine
Dio 4: Treća sjednica Doma naroda PFBiH 8.9.2015.godine
Dio 5: Treća sjednica Doma naroda PFBiH 8.9.2015.godine

Dio 6: Treća sjednica Doma naroda PFBiH 8.9.2015.godine
Dio 7: Treća sjednica Doma naroda PFBiH 8.9.2015.godine

1

Sarajevo, 1. oktobar 2015. godine

Izvještaj sa Pete vanredne sjednice Doma naroda
Parlamenta Federacije BiH, održane 30. septembra 2015. godine

1

Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi Federacije Bosne i Hercegovine odbijen je jučer na Petoj vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.
Usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima.
Dom naroda donio je odluke o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i članova radnih tijela, izboru članova u Zajedničku komisiju za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH,  izboru članova u Parlamentarnu komisiju za reviziju. Donesena je i Odluka o osnivanju, i izboru članova, Komisije za evropske integracije Doma naroda.

Sjednicu u cijelosti možete pogledati na sljedećem linku:
Dio 1: Peta vanredna sjednica Doma naroda PFBiH 30.9.2015.godine
Dio 2: Peta vanredna sjednica Doma naroda PFBiH 30.9.2015.godine

Dio 3: Peta vanredna sjednica Doma naroda PFBiH 30.9.2015.godine

1

Sarajevo, 30. septembar 2015. godine

Wigemark pohvalio rad Parlamenta Federacije BiH

1

Predsjedateljica Doma naroda Lidija Bradara i Edin Mušić, predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH sastali su se danas, 30. rujna 2015. godine s Nj.E. Lars-Gunnarom  Wigemarkom, šefom Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnim predstavnikom Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Glavna tema razgovora bila je aktualna politička situacija u BiH. Veleposlanik Wigemark je ovom prigodom pohvalio dosadašnji rad na stabilnosti Federacije Bosne i Hercegovine, te napredak i dobar posao koji je urađen u oba doma Parlamenta FBiH u ovome mandatu, osvrćući se na usvojeni set važnih zakona i reformsku agendu, te izrazio potporu federalnom Parlamentu u daljnjem radu osobito kroz twinning projekat jačanja uloge parlamenata u BiH.

2

Predsjedateljica Bradara naglasila je kako se intenzivno radi na stabilizaciji prilika u Federaciji BiH čemu doprinosi i dobra suradnja između domova u federalnom Parlamentu, te stvaranju uvjeta bržeg gospodarskog razvitka i privlačenja investicija. Istakla je kako je potrebno preuzeti odgovornost za procese i relaksirati odnose u Federaciji i BiH, osobito u procesima koji se tiču europskih integracija jer BiH nema alternativu članstvu u Europskoj uniji.

3

Suradnju između Zastupničkog doma i Doma naroda kao iznimno značajnu istakao je i predsjedatelj Mušić, naglašavajući značaj europskog puta Bosne i Hercegovine, a osobito se osvrćući na potrebu jačanja Bosne i Hercegovine kao pravne države i stvaranja osjećaja sigurnosti kod građana. Također, naglasio je značaj usvajanja i implementacije inicijalnih reformskih mjera, posebno kada je riječ o ekonomskim i socijalnim mjerama te dalje jačanje uloge parlamenata u Bosni i Hercegovini. Predsjedatelj Mušić posebno je istakao kako bi izmjenama Izbornog zakona bilo neophodo uozbiljiti političku scenu u BiH i izborni proces podizanjem izbornog praga kao jednom od mjera.

1

Sarajevo, 29. septembar 2015. godine

Zakazana 3. sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za četvrtak, 8. oktobar 2015. godine u 11 sati.

Za sjednicu predložen sljedeći:

 D N E V N I  R E D

  1. Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu - hitni postupak,
  2. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu - hitni postupak,
  3. Dokument okvirnog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za period 2016. - 2018. godina,
  4. Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o eksproprijaciji - hitni postupak,
    - Amandman na Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o eksproprijaciji - Admir Hadžipašić
  5. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode - hitni postupak,
  6. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine - skraćeni postupak,
  7. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije - skraćeni postupak,
  8. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o uvjetima i načinu obavljanja djelatnosti rezanja drveta - skraćeni postupak,
  9. Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine,
  10. Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke (EIB) za realizaciju Projekta Koridor Vc (Koridor Vc Počitelj - Bijača),
  11. Statut o izmjenama i dopunama Statuta Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine,
  12. Izvještaj o izvršenju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za period 1.1. -30.6. 2015. godine,
    - Opći dio
    - Posebni dio
  13. Izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine za 2014. godinu,
  14. Informacija o aktivnostima na izboru strateškog partnera za finansiranje i izgradnju termoelektrane Banovići, blok 1-350 MW - treća faza tenderskog postupka pripremljena od strane RMU „Banovići“ Banovići,
  15. Informacija o vanjskom i unutrašnjem dugu u Federaciji Bosne i Hercegovine na dan 31.12.2014. godine.

Sjednica će se održati u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, ulica Hamdije Kreševljakovića 3, Sarajevo.

1

Sarajevo, 28. septembar 2015. godine

Kolegij Doma naroda uvodi novu praksu zasjedanja po kantonima u FBiH

1

Na danas održanoj sjednici Kolegija Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u prostorijama Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru, članovi Kolegija su razmatrali točke dnevnoga reda 5. izvanredne sjednice zakazane za 30. rujna 2015. godine.

Pored toga, sjednica je održana i poradi priprave za narednu redovitu sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH koja bi se trebala održati 8. listopada.

Na ovoj sjednici, Kolegij Doma naroda kojeg čine predsjedateljica Doma Lidija Bradara, dopredsjedatelj Jasenko Tufekčić, te predsjednici klubova izaslanika iz reda hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda Tomislav Martinović, Osman Ćatić i Slaviša Šućur, kao i tajnik Doma naroda Izmir Hadžiavdić, donijeli su zaključak o  održavanju sjednica Kolegija u drugim kantonima i općinama u Federaciji, a ne samo u Sarajevu kako je to do sada bila praksa.

1

Sarajevo, 28. septembar 2015. godine

Bradara: Investicije vraćaju vjeru u bolju budućnost Bosne i Hercegovine

1

Svečanosti otvorenja 5 milijuna konvertibilnih maraka vrijednog pogona za skladištenje i preradu jagodičastog i bobičastog voća u Vitezu, održanoj 26. rujna 2015. godine, nazočila je  Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.
Nakon što je poduzeće „Natural Food“ d.o.o Sarajevo prije nekoliko mjeseci u Željeznom Polju u općini Žepče otvorilo hladnjaču kapaciteta 300 tona u čiju je izgradnju uloženo oko milijun konvertibilnih maraka,  još pet milijuna maraka investirano je u izgradnju objekta u naselju Šantići u općini Vitez, u kojemu će se skladištiti, prerađivati i pakirati jagodičasto i bobičasto voće.

2

„Ovo je investicija koja se ne mjeri samo količinom uloženog novca, niti otvorenim radnim mjestima. Ovakve nam investicije vraćaju vjeru da možemo živjeti od svojega rada u ovoj našoj prelijepoj zemlji te zajedno graditi bolju budućnost. Na nama predstavnicima vlasti je da izađemo u susret našim poduzetnicima i olakšamo im potrebne procedure te prilagodimo zakonska rješenja“, istakla je ovom prigodom predsjedateljica Bradara.
Pogon sadrži hladnjaču kapaciteta 1700 tona skladištenja s mogućnošću dnevnog zamrzavanja 60 tona voća, prostor za obuku i edukaciju proizvođača, laboratorij, kao i poljoprivrednu apoteku. „Natural Food“ članica je švedskog lanca za proizvodnju hrane „Nordic Food Group“, a skoro svo otkupljeno jagodičasto i bobičasto voće, većinom s područja središnje Bosne, plasira na tržište zemalja Europske unije i Sjeverne Amerike. Imaju oko 4.500 kooperanata.

3 4

Njihov kao i broj zaposlenih u prerađivačkim kapacitetima  trebao bi se povećati s realizacijom novih najavljenih projekata. U proizvodnju koncetrata za sokove na bazi jagodičastog i bobičastog voća, te izgradnju Agro zone u Vitezu u iduće dvije godine planiraju uložiti oko 10 milijuna KM, najavljeno je na svečanosti otvorenja novih pogona poduzeća u Vitezu. 

1

Sarajevo, 25. septembar 2015. godine

Zakazana 5. vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za srijedu, 30. septembar 2015. godine u 13 sati.

Za sjednicu predložen sljedeći:

 D N E V N I  R E D

  1. Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi Federacije Bosne i Hercegovine,
    - Izjašnjenje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine povodom Prijedloga za izglasavanje nepovjerenja Vladi Federacije,
  2. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima - hitni postupak,
  3. Prijedlog odluke o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i članova radnih tijela Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Sjednica će se održati u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, ulica Hamdije Kreševljakovića 3, Sarajevo.

1

Sarajevo, 23. septembar 2015. godine

Bradara nazočila Sajmu izvoznika Exporttag u Linzu

1

Tijekom službenog posjeta Gornjoj Austriji 21. i 22. rujna 2015. godine Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH nazočila je Sajmu izvoznika „Exporttag“ u Linzu u organizaciji Gospodarske komore Gornje Austrije.

Na sajmu je posjetila štand Gospodarske komore Federacije BiH gdje je razgovarala s predsjednikom Komore Markom Šantićem, te štand izlagača Grada Bijeljine predvođenog gradonačelnikom Mićom Mićićem.

S ciljem unaprjeđenja postojeće gospodarske suradnje između Federacije BiH i Gornje Austrije, predsjedateljica Bradara je nazočila Večeri gospodarstvenika u sklopu sajma, gdje je obavila niz razgovora s predstavnicima Gospodarske komore i Exportcentra.

2 3

Drugoga dana boravka u Linzu, predsjedateljica Bradara je održala sastanak s dogradonačelnikom Grada Linza Bernhardom Baierom na kojem su razgovarali o povezivanju gradova u Federaciji sa gradom Linzom, kao i povezivanju Federacije BiH s Gornjom Austrijom u ekonomiji i gospodarstvu.

1

Sarajevo, 22. septembar 2015. godine

Predsjedateljica  Bradara posjetila  Parlament Gornje Austrije

1

Na poziv Viktora Sigla, predsjednika Parlamenta Gornje Austrije,  Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH  posjetila je Parlament Gornje Austrije. Predsjednik Parlamenta Gornje Austrije ovom je prilikom predsjedateljicu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH upoznao s regijom Gornje Austrije i gradom Linzom. Zbog višestoljetne povezanosti,  istaknuta je važnožnost jačanja odnosa BiH i Austrije.

3

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara  upoznala je predsjednika Parlamenta Gornje Austrije Viktora Sigla sa stanjem u Bosni i Hercegovini kao i problemima s kojima se ova zemlja susreće na putu članstva u Europskoj uniji. Predsjedateljica Bradara kazala je kako unutar Federacije BiH i BiH postoji konsenzus oko pitanja koja su temelj stabilizacije BiH i ubrazanja europskog puta .No, zbog složenosti političkog sustava, pojasnila je, za pokretanje pozitivnih pomaka u BiH potrebno je malo više strpljenja.  

2

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara pozvala je svojega domaćina predsjednika Parlmenta Gornje Austrije Viktora Sigla  u uzvratni posjet Federaciji Bosne i Hercegovine. Nakon poziva za posjet Parlamentu Federacije BiH Bradara je Siglu darovala Etnološku monografiju o tradicijskoj odjeći, pjesmama i plesovima Hrvata  u BiH u 21 stoljeću, autora Zvonka Martića i Vidoslava Bagure.

1

Sarajevo, 21. septembar 2015. godine

Predsjedateljica Bradara nazočila na Međunarodnom simpoziju o
djelovanju Sv. Jakova u Bosni

1

Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH nazočila je protekloga vikenda na Međunarodnom simpoziju „Jakov Markijski i njegovo djelovanje u Bosni“ održanom u mjestu Deževice, općina Kreševo.
Na skupu su govorili ugledni znanstvenici iz BiH, Hrvatske i Italije, a organizatori su bili župa Deževice, Općina Kreševo i Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Sarajevu.

2

Jakov Markijski bio je franjevac. Rođen je 1393 godine u Motepradoneu u Italiji. Nadaleko poznat kao odličan propovjednik, zbog čega su ga tražili i zvali ne samo vjernici katoličke vjeroispovjesti, već i biskupi i vladari, bio je, osim Italije, i u Ugarskoj, Češkoj, Poljskoj, Austriji i Njemačkoj. U svojim istupima često je ukazivao na nedostatke suvremenog društva, gradio bolnice i sirotišta. Godine 1432. fra Jakov je imenovan vizatotorom bosanskih franjevaca. Za mjesto rezidiranja izabrao je Deževice u općini Kreševo.

4 5

Za vodu iz spilje na kraju sela u kojoj je boravio fra Jakov Markijski vjeruje se da je ljekovita, te u ovo mjesto tijekom godine dolazi na tisuće vjernika. Onima koji dolaze iz udaljenih krajeva BiH i inozemstva te žele prenoćiti u Deževicama na raspoganju je Hodočasnički dom koji je otvoren prije Međunarodnog simpozija.

1

Sarajevo, 3. septembar 2015. godine

Čelnici Parlamenta Federacije BiH u službenom posjetu Švedskoj

1

Cilj je upoznati se s europskim praksama uređenja zemljišnih knjiga

Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda i Edin Mušić, predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH borave u službenom posjetu Švedskoj.  Parlamentarno izaslanstvo pored predsjedatelja, čine i zastupnici u oba Doma Parlamenta Federacije BiH Jusuf Bubica, Salem Halilović i Bajro Makić.

2


Cilj posjeta je upoznati se s jednom od najnaprednijih europskih praksi uređenja zemljišnih knjiga.  Članovima izaslanstva Parlamenta Federacije BiH tijekom boravka u Švedskoj  predstavljena je  državna uprava za kartriranje, katastar i upis prava kao i koristi od objedinjavanja katastra i zemljišne knjige. Parlamentarno izaslanstvo imalo je prigodu i upoznati se s novim sustavom  za upis prava na zemljište.   
Tijekom boravka u Švedskoj Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH susrela se s Bengtom Kjellsonom, generalnim direktorom Uprave za kartriranje, katastar i upis prava Švedske te mu uručila dar, medaljon s likom posljednje bosanske kraljice Katarine Kosača.

3


Budući da je u parlamentarnoj proceduri u Federaciji BiH set zakona iz oblasti  prava nad zemljištem i uređenja zemljišnih knjiga kao što su Prijedlog zakona o financiranju poslova premjera i uspostave katastra nekretnina te Prijedlog zakona o komasaciji , iskustva stečena tijekom posjeta Švedskoj bit će dragocjena prilikom donošenje što kvalitetnijih zakonskih rješenja u Federaciji BiH.

1

Sarajevo, 31. juli 2015. godine

Izvještaj s Četvrte vanredne sjednice Doma naroda
Parlamenta Federacije BiH, održane 30. jula 2015. godine

1

Reformska agenda za Bosnu i Hercegovinu za period 2015. - 2018. godina, Zakon o radu, Program rada Vlade Federacije za 2015. godinu,  Zakon o izmjeni Zakona o poštanskom prometu FBiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o stranim ulaganjima i Zakon o izmjenama Zakona o pomilovanju usvojeni su jučer, na Četvrtoj vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.
Prihvaćen je Nacrt zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji. Dom naroda donio je Odluku o alokaciji obaveza po kreditu kuvajtskog fonda za razvoj 535 - Projekt četiri ceste i most Musala na Federaciju Bosne i Hercegovine.
Izvještaj o dinamici projekta na Koridoru Vc, broj 17, zaključno sa 30. 6. 2014. godine, koji se finansira iz međunarodnih kredita EIB i EBRD, a koji je dostavljen iz JP Autoceste Federacije BiH, skinut je s dnevnog reda zbog neprisustva predlagača.

Sjednicu u cijelosti možete pogledati na sljedećem linku:
Dio 1: Četvrta vanredna sjednica Doma naroda PFBiH 30.7.2015.godine
Dio 2: Četvrta vanredna sjednica Doma naroda PFBiH 30.7.2015.godine

Dio 3: Četvrta vanredna sjednica Doma naroda PFBiH 30.7.2015.godine
Dio 4: Četvrta vanredna sjednica Doma naroda PFBiH 30.7.2015.godine
Dio 5: Četvrta vanredna sjednica Doma naroda PFBiH 30.7.2015.godine
Dio 6: Četvrta vanredna sjednica Doma naroda PFBiH 30.7.2015.godine

1

Sarajevo, 29. juli 2015. godine

Predsjedateljica Bradara razgovarala s čelnicima Saveza samostalnih sindikata BiH

1

Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Fedederacije BiH razgovarala je danas s izaslanstvom Saveza samostalnih sindikata BiH na čelu s Ismetom Bajramovićem, predsjednikom Sindikata. Tema sastanka bio je Zakon o radu Federacije BiH  koji će se sutra u formi prijedloga,  uz ostale točke, naći na dnevnom redu sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Sindikalni čelnici od predsjedateljice Bradara zatražili su povlačenje Prijedloga zakona o radu s dnevnog reda. Kao argument ovakvom zahtjevu naveli su izostanak dijaloga predlagača sa Sindikatima koji za sutra, uoči sjednice, najavljuju prosvjede pred zgradom Parlamenta Federacije BiH.

Predsjedateljica Bradara podsjetila je čelnike Saveza samostalnih sindikata BiH kako je Zakon o radu u proceduri od 2012. godine, gdje je kao Nacrt usvojen u ožujku iste godine nakon čega je prošao i javnu raspravu, a da do današnjeg sastanka sa Sindikatima Domu naroda Parlamenta FBiH nije dostavljen niti jedan amandman na Zakon o radu Federacijer BiH.

Istaknula je i kako je krajnje vrijeme da se otvori priča o izmjenama radnog zakonodavstva u Federaciji BiH s čim su se složili i predstavnici Sindikata.  Predsjedateljica Bradara izjavila je kako će Sindikati  na sjednici  Doma naroda dobiti prigodu iznijeti svoj stav o ovome Zakonu, te je podsjetila kako će Zakon biti usvojen tek kada ga, nakon Doma naroda, usvoji Zastupnički dom i kada predsjednik Federacije BiH potpiše ukaz o proglašenju Zakona.

„O sudbini Zakona o radu u Domu naroda, odlučit će većina u Domu. Stalan socijalni dijalog kao jedini način osiguranja stabilnosti, po mom mišljenju,  nema alternativu“, zaključila je Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta F BiH. Također je i pozvala Sindikate na dijalog u cilju donošenja kvalitetnih zakonskih rješenja koja će poboljšati poslovni ambijent i potaknuti ulaganja od koji će koristi imati svi narodi i građani Federacije BiH.

1

Sarajevo, 27. juli 2015. godine

Zakazana 4. vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za četvrtak, 30. juli 2015. godine u 11 sati.

Za sjednicu predložen sljedeći:

 D N E V N I  R E D

  1. Reformska agenda za Bosnu i Hercegovinu za period 2015. - 2018. godina,
  2. Prijedlog zakona o radu,
  3. Prijedlog programa rada Vlade Federacije za 2015. godinu,
  4. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o poštanskom prometu Federacije Bosne i Hercegovine - hitni postupak,
  5. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stranim ulaganjima - hitni postupak,
  6. Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o pomilovanju - hitni postupak,
  7. Nacrt zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji,
  8. Prijedlog odluke o alokaciji obaveza po kreditu kuvajtskog fonda za razvoj 535-Projekt četiri ceste i most Musala na Federaciju Bosne i Hercegovine,     
    - Informacija  o statusu kredita Kuvajtskog fonda za razvoj 535 – Projekat četiri ceste i most Musala,
  9. Izvještaj o dinamici projekta na Koridoru Vc broj 17. zaključno sa 30.6.2014. godine koji je dostavilo JP Autoceste Federacije BiH, d.o.o. Mostar koji se finansira iz međunarodnih kredita EIB i EBRD.

Sjednica će se održati u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, ulica Hamdije Kreševljakovića 3, Sarajevo.

1

Sarajevo, 27. juli 2015. godine

Lidija Bradara se sastala s veleposlanikom Crne Gore

 1

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH  Lidija Bradara sastala se danas, 27. srpnja 2015. godine s NJ.E. Milanom Lakićem, veleposlanikom Crne Gore u Bosni i Hercegovini.

Razgovarano je o povezanosti Bosne i Hercegovine i Crne Gore, osobito u gospodarstvu i turizmu, te prometnoj povezanosti. Naglašen je i osobit napredak u dobrosusjedskim odnosima i međusobnoj suradnji ove dvije zemlje. Istaknut je zajednički interes BiH i Crne Gore za punopravnim članstvom u Europskoj uniji i NATO savezu.

Predsjedateljica Bradara je upoznala veleposlanika s političkom situacijom u Federaciji Bosni i Hercegovini te radom Doma naroda Parlamenta FBiH i prioritetima u radu.

1

Sarajevo, 16. juli 2015. godine

Izvještaj s Druge sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije
Bosne i Hercegovine  održane 15. jula 2015. godine

1

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na Drugoj sjednici 15. jula 2015. usvojio je: Prijedlog zakona o privrednim društvima, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o čeku, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o tržištu vrijednosnih papira, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o Jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa i Prijedlog Zakona o preuzimanju dioničkih društava.
Prihvaćeni su: Nacrt zakona o porezu na dobit, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o internoj reviziji u javom sektoru Federacije Bosne i Hercegovine, Nacrt zakona o trezoru u Federaciji Bosne i Hercegovine i Nacrt zakona o finansijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru u Federaciji BiH.
Dom naroda donio je Odluku o prihvatanju zaduženja po Sporazumu drugog programskog zajma između Bosne i Hercegovine i Svjetske banke - Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za razvojne politike poslovnog okruženja.
Usvojen je i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Okvirnom sporazumu o Zajmu između Bosne i Hercegovine i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) za realizaciju Projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja, sa pratećom dokumentacijom,  kao i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Saudijskog fonda za razvoj za realizaciju Projekta „Razvoj infrastrukture u Goraždu“.
Dom naroda donio je Odluku o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske Banke (EIB) za realizaciju Projekta „Električna distribucija BIH (2010-0562) - izgradnja sistema pametnih mjerenja u elektrodistribuciji’’,  za JP Elektoprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo i za JP Elektoprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne d.d. Mostar.
Usvojen je i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke (EIB)  za realizaciju Projekta „Obnovljiva energija HE Vranduk“, te Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) za realizaciju Projekta energetske efikasnosti, uz prateću dokumentaciju.
Usvojeni su i Prijedlog Finansijskog plana - Budžeta FERK-a za 2015. godinu, i Izvještaj o stanju poljoprivrede (Zeleni izvještaj) u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2014. godinu.
Nije usvojen Izvještaj o radu Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu. 

Dom naroda primio je k znanju izvještaje o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije trezorskih zapisa dostavljene: 3. 7., 22. 8. i  5. 9. 2014. godine, i 20. 3., 28. 4. i 5. 5. 2015. godine, te Izvještaj o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije obveznica dostavljen 29. 9. 2014. godine, i izvještaje o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije obveznica na dan 12. 5. 2015. godine, i 2. 6. 2015. godine.

Sjednicu u cijelosti možete pogledati na sljedećem linku:
Dio 1: Druga sjednica Doma naroda PFBiH 15.7.2015.godine
Dio 2: Druga sjednica Doma naroda PFBiH 15.7.2015.godine

Dio 3: Druga sjednica Doma naroda PFBiH 15.7.2015.godine
Dio 4: Druga sjednica Doma naroda PFBiH 15.7.2015.godine

1

Sarajevo, 7. juli 2015. godine

Zakazana 2. sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za srijedu, 15. jula 2015. godine u 11 sati.

Za sjednicu predložen sljedeći:

 D N E V N I  R E D

  1. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o poštanskom prometu Federacije Bosne i Hercegovine - hitni postupak,
  2. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stranim ulaganjima – hitni postupak,
  3. Prijedlog zakona o privrednim društvima - hitni postupak,
  4. Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o čeku - skraćeni postupak,
  5. Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o tržištu vrijednosnih papira - skraćeni postupak,
  6. Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o Jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa - skraćeni postupak
  7. Prijedlog Zakona o preuzimanju dioničkih društava,
  8. Nacrt zakona o porezu na dobit,
  9. Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o internoj reviziji u javom sektoru Federacije Bosne i Hercegovine,
  10. Nacrt zakona o trezoru u Federaciji Bosne i Hercegovine,
  11. Nacrt zakona o finansijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru u Federaciji Bosne i Hercegovine,
  12. Nacrt zakona o finansijskom poslovanju,
  13. Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu drugog programskog zajma  između Bosne i Hercegovine i Svjetske banke – Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za razvojne politike poslovnog okruženja,
    - Programski dokument za predloženi zajam u iznosu ekvivalentnom 50 miliona US$  za Bosnu i Hercegovinu za zajam za razvojnu politiku poslovnog ambijenta,
    - Sporazum o zajmu (Zajam za razvojnu politiku poslovnog ambijenta) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj,
    - Zapisnik s pregovora,
    - Informacija  o drugom programskom zajmu  Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD)  za razvojne politike poslovnog okruženja (Development Policy Loan, DPL),
  14. Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Okvirnom sporazumu o Zajmu između Bosne i Hercegovine i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) za realizaciju Projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja,
    - Okvirni sporazum o kreditu između Razvojne banke Vijeća Europe i Bosne i Hercegovine,
    - Tabela troškova,
    - Informacija o zajmu Razvojne banke Vijeća Evrope za finansiranje Projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja na  području Federacije Bosne i Hercegovine,
  15. Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Saudijskog fonda za razvoj za realizaciju Projekta „Razvoj infrastrukture u Goraždu“,
    - Sporazum o zajmu  Projekt “Razvoj infrastrukture u Goraždu” između   Saudijskog fonda za razvoj i Bosne i Hercegovine (neslužbeni prevod),
    - Nacrt Supsidijarnog sporazuma između Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora („Zajmoprimac“) i Federacije Bosne i Hercegovine koju zastupa Federalno ministarstvo finansija („FBiH“) radi finansiranja Projekta “Razvoj infrastrukture u Goraždu”,
    - Informacija o zajmu Saudijskog fonda za razvoj za finansiranje Projekta „Razvoj infrastrukture u Goraždu“,
    - Zapisnik sa pregovora o Nacrtu sporazuma o zajmu za Projekt „Razvoj infrastrukture u Goraždu“ između Bosne i Hercegovine i Saudijskog fonda za razvoj,
  16. Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske Banke (EIB) za realizaciju Projekta „Električna distribucija BIH (2010-0562) – izgradnja sistema pametnih mjerenja u elektrodistribuciji’’,
    - Distribucija električne energije u BiH / C - Ugovor o finansiranju izmeđuBosne i Hercegovine i Evropske investicione banke,
    - Podugovor o finansiranju za Projekat  električna distribucija BIH (2010-0562)- Izgradnja sistema pametnih mjerenja u elektrodistribuciji između Federacije Bosne i Hercegovine koju predstavlja Federalno ministarstvo finansija i Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo,
    - Supsidijarni sporazum (Distribucija Električne energije u BIH /c) između Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine,
    -Informacija o kreditu Evropske investicione banke (EIB) za  Projekat „Električna distribucija BIH (2010-0562) – Izgradnja sistema pametnih mjerenja u elektrodistribuciji“,
    - Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke (EIB) za realizaciju Projekta „Električna distribucija BIH (2010-0562) – izgradnja sistema pametnih mjerenja u elektrodistribuciji’’,
    - Distribucija električne energije u BiH / B -Ugovor o finansiranju izmeđuBosne i Hercegovine i Evropske investicione banke,
    - Podugovor o finansiranju za Projekat  električna distribucija BIH (2010-0562)- izgradnja sistema pametnih mjerenja u elektrodistribuciji između Federacije Bosne i Hercegovine koju predstavlja Federalno ministarstvo finansija i Javnog preduzeća Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne d.d. Mostar,
    - Supsidijarni sporazum (Distribucija električne energije u BiH/B) između Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine,
    - Informacija o kreditu Evropske investicione banke (EIB) za  Projekat „Električna distribucija BiH (2010-0562) – Izgradnja sistema pametnih mjerenja u elektrodistribuciji“,
  17. Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke (EIB)  za realizaciju Projekta  „Obnovljiva energija HE Vranduk“,
    - Obnovljiva energija HE Vranduk - Ugovor o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke,
    - Supsidijarni sporazum (ObnovIjiva energija HE Vranduk) između Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine,
    - Podugovor  o finansiranju za Projekat „Obnovljiva energija Hidroelektrana Vranduk" između Federacije Bosne i Hercegovine koju predstavlja Federalno ministarstvo finansija i Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo,
    - Informacija o kreditu Evropske investicione banke za Projekat „Obnovljiva energija HE Vranduk“,
  18. Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) za realizaciju Projekta energetske efikasnosti,
    - Projektni sporazum (Projekt energetske efikasnosti) između Međunarodne asocijacije za razvoj i Federacije Bosne i Hercegovine,
    - Sporazum o finansiranju (Projekt energetske efikasnosti) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj,
    - Dokument o procjeni Projekta za predloženi kredit u iznosu od (sdrxx/eurxx/ostalo) miliona (ekvivalent us$32 miliona) za  Bosnu i Hercegovinu za  Projekt energetske efikasnosti,
    - Usaglašeni zapisnik s pregovora između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj  za Projekt energetske efikasnosti,
    - Dodatak Usaglašenom zapisniku s pregovora između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj  za Projekt energetske efikasnosti,
    - Informacija o kreditu Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) za realizaciju Projekta energetska efikasnost,
  19. Prijedlog Finansijskog plana – Budžeta FERK-a za 2015. godinu,
  20. Izvještaj o stanu poljoprivrede (Zeleni izvještaj) u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2014. godinu,
  21. Izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine za 2014. godinu i Izvještaj o pojavama diskriminacije u Bosni i Hercegovini za 2014. godinu,
  22. Izvještaj o radu Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu,
    -Informacija o bankarskom sistemu Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu,
    -Informacija o mikrokreditnom sistemu Federacije Bosne i Hercegovine sa stanjem na dan 31.12. 2014. godine,
    -Informacija o sektoru lizinga Federacije Bosne i Hercegovine sa stanjem na dan 31.12. 2014. godine,
    -Izvještaj o radu samostalnog odjela Ombudsmana za bankarski sistem za period 1.4. - 31.12. 2014. godine,
    -Odluka o usvajanju Informacije o bankarskom sistemu Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu,
    -Odluka o usvajanju Informacije o  mikrokreditnom sistemu Federacije Bosne i Hercegovine sa stanjem na dan 31.12. 2014. godine,
    -Odluka o usvajanju Informacije o sektoru lizinga Federacije Bosne i Hercegovine sa stanjem na dan 31.12. 2014. godine,
    -Odluka o usvajanju Izvještaja o radu Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu,
    -Odluka o usvajanju Izvještaja o radu samostalnog odjela Ombudsmana za bankarski sistem za period 1.4. - 31.12. 2014. godine,
  23. Izvještaj o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije trezorskih zapisa dostavljenih:
    03.07.2014. godine,
    22.08.2014. godine,
    05.09.2014. godine,
  24. Izvještaj o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije trezorskih zapisa dostavljenih:
    20.03.2015. godine,
    28.4.2015. godine i ,
    05.05.2015. godine,
  25. Izvještaj o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije obveznica dostavljen 29.9.2014. godine,
  26. Izvještaj o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije obveznica na dan 12.5.2015. godine,
  27. Izvještaj o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije obveznica na dan 2.6.2015. godine,
  28. Program javnih investicija Federacije Bosne i Hercegovine 2015. – 2017. godine,
  29. Izbor i imenovanja.
    - Rješenje o prijedlogu za imenovanje jednog člana Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda

Sjednica će se održati u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, ulica Hamdije Kreševljakovića 3, Sarajevo.

1

Sarajevo, 7. juli 2015. godine

Druga redovita sjednica Doma naroda Parlamenta F BiH zakazana
za 15 srpnja

Svjesni odgovornosti za budućnost Federacije BiH i BiH, vodeći se interesima naroda i građana Federacije BiH,  članovi Kolegija Doma naroda Parlamenta Federacije BiH na sjednici koja je održana u utorak 07 srpnja postigli su suglasnost o sazivanju Druge redovite sjednice Doma naroda.  Sjednica je zakazana za 15 srpnja s početkom u 11 sati. Na dnevnom redu sjednice naći se se 30-ak točaka, Nacrta kao i Prijedloga zakona, Odluka o kreditnom zaduženju te Izvješća o radu.
Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara ističe kako je riječ o životnim zakonima i odlukama  zbog čije važnosti ne vjeruje u mogućnost ponavljanja scenarija sa sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH od 16 lipnja. „Mi smo i na prošloj sjednici Doma naroda pokazali kako postoji većina spremna donositi odluke važne za sve narode i građane Federacije BiH“, izjavila je predsjedateljica Bradara.
Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH o aktualnoj političkoj krizi u Federaciji BiH kaže kako vjeruje da su svi politički akteri u ovom entitetu svjesni trenutka u kojem se Federacija BiH i BiH nalaze te da intenzivno rade na pronalasku rješenja na dobrobit na dobrobit naroda i građana Federacije BiH.

1

Sarajevo, 3. juli 2015. godine

Bradara s izaslanstvom CDU-a

1

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara održala je u četvrtak  02. srprnja 2015 godine sastanak s izaslanstvom Kršćansko demokratske unije (CDU) Hessena, jedne od 16 njemačkih Saveznih zemalja. Izaslanstvo CDU-a predvodio je Michael Gahler, zastupnik u Europskom parlamentu.  U izaslanstvu su bili članovi Parlamenta SZ Hessen, ujedno i istaknuti dužnosnici CDU-a kao i dužnosnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Srednje Njemačke Franjo Akmadža i Tugomir Čuljak. CDU i HDZ su dio obitelji Europske pučke stranke (EPP).

2 3

Na sastanku se razgovaralo o aktualnoj političkoj situaciji u Federaciji BiH, sustavu obrazovanja kao  i europskom putu BiH. Razmijenjena su iskustva u radu Parlamenata SZ Hessen i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Razmotrena je i mogućnost suradnje između dva zakonodavna tijela  na čijem su čelu i u kojima većinu imaju stranke članice obitelji Europske pučke stranke .  Zaključeno je i  kako je neophodno pokrenuti suradnju gospodarstvenika s područja Federacije BiH i Hessena.
Izraženo je uvjerenje kako je današnji susret  tek početak suradnje stranaka članica EPP-a koje imaju većinu u Parlamentima SZ Hessen  i Domu naroda F BiH.

1

Sarajevo, 18. juni 2015. godine

Bradara i Mušić razgovarali s izvjestiteljem EU za BiH
Integracija u EU nema alternativu!

1

Predsjedatelji oba Doma Parlamenta Federacije BiH  Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda i Edin Mušić, predsjedavajući Zastupničkog doma susreli su se danas s Cristianom Dan Predom, izvjestiteljem Europske unije za BiH i zastupnikom u Europskom parlamentu. Tijekom sastanka razgovarano je o aktualnom političkom stanju u Federaciji BiH kao i europskom putu BiH koji isključivo ovisi o političkoj i svakoj drugoj stabilnosti BiH i spremnosti institucija vlasti na provođenje reformi.
O političkoj stabilnosti i spremnosti na reforme ovisi i potpora Europske unije BiH , poručio  je izvjestitelj EU za BiH Cristian Dan Preda. Naglasio je kako EU čini sve kako se u BiH ne bi ponovio scenarij viđen u Makedoniji i Albaniji.

2


Europski put BiH nema alternativu, zaključili su sudionici današnjeg sastanka te izrazili spremnost dodatno se angažirati na osiguranju političke stabilnosti i provođenju reformi o čijoj provedbi ovisi dinamika približavanja BiH EU.

1

Sarajevo, 9. juni 2015. godine

Izvještaj s Treće vanredne sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH
  održane 8. juna 2015.

1

Prijedlog Srednjoročne strategije razvoja poljoprivrednog sektora u Federaciji Bosne i Hercegovine za period 2015. - 2019. godine, Prijedlog zakona o unutrašnjem platnom prometu, Prijedog zakona o igrama na sreću, usvojeni su jučer na Trećoj vanrednoj sjednici Doma naroda.  
Dom naroda donio je Odluku o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) za realizaciju Projekta razvoja ruralnog poslovanja  (RBDP).

Sjednicu u cijelosti možete pogledati na sljedećem linku:
Dio 1: Prva sjednica Doma naroda PFBiH 8.6.2015.godine
Dio 2: Prva sjednica Doma naroda PFBiH 8.6.2015.godine

1

Sarajevo, 3. juni 2015. godine

Zakazana 3. vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za ponedjeljak, 8. juna 2015. godine u 14 sati.

Za sjednicu predložen sljedeći:

 D N E V N I  R E D

  1. Prijedlog Srednjoročne strategije razvoja poljoprivrednog sektora u Federaciji Bosne i Hercegovine za period 2015 – 2019. godina,
  2. Prijedlog zakona o unutrašnjem platnom prometu,
  3. Prijedlog zakona o igrama na sreću,
  4. Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) za realizaciju Projekta razvoja ruralnog poslovanja (RBDP),
    -Ugovor o finansiranju Projekta (Projekat ruralnog poslovnog razvoja (Rural Business Development Project - RBDP) između Bosne i Hercegovine i  Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj,
    - Nacrt projektnog sporazuma (Projekt razvoja ruralnog poslovanja (RBDP) između   Federacije Bosne i Hercegovine i  Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj,
    - Informacija o kreditu Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) za financiranje Projekta  razvoja ruralnog poslovanja (RBDP),
  5. Prijedlog odluke o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i članova radnih tijela Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Sjednica će se održati u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, ulica Hamdije Kreševljakovića 3, Sarajevo.

1

Sarajevo, 2. juni 2015. godine

Bradara razgovarala s Utemarkom i Hauptom
otpora projektima jačanja Parlamenta Federacije BiH  

1


Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH razgovara je danas s Christianom Hauptom, direktorom procesa jačanja institucija vlasti u BiH pri Misiji američke agencije za međunarodni razvoj USAID  i  Jimom Utemarkom, iz Centra za međunarodni razvoj Sveučilišta New York koji trenutačno boravi u BiH.
Tijekom sastanka razgovaralo se o aktualnom političkom stanju u Fedederaciji  i BiH, zajedničkim projektima Misije USAID i Doma naroda Parlementa Federacije BiH kao i planovima budućeg zajedničkog djelovanja i rada.
Radi se o Projektima uspostave zajedničke službe oba Doma Parlamenta Federacije BiH, uspostavi Proračunske jedinice kao i parlamentarnoj jedinici za europske integracije i informacijske tehnologije. Cilj navedenih projekata je jačanje kapaciteta institucija vlasti u F BiH. U tom je kontekstu potvrđen nastavak dosadašnje uspješne suradnje.

1

Sarajevo, 2. juni 2015. godine

Lidija Bradara razgovarala s veleposlanikom Grčke u BiH
Potpora BiH na putu europskih integracija

1

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara susrela se danas s veleposlanikom Grčke u Bosni i Hercegovini njegovom ekselencijom Karolosom Gadisom. Predsjedateljica Bradara upoznala je veleposlanika Gadisa s radom Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Pri tom je naglasila važnost institucije Doma naroda koji je ujedno i Dom svih deset Županija u Federaciji BiH.
Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i veleposlanik Grčke u BiH razgovaralo su i o europskom putu BiH. Predsjedateljica Bradara istaknula je ovom prilikom kako europske integracije nemaju alternativu. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ocijenila je prilikom koju BiH ne smije propustiti. Veleposlanik Gadis je naglasio kako je Grčka sprema podržati BiH na putu europskih integracija.
Sugovornici su na kraju razgovora iskazali spremnost za suradnju čiji je konačan cilj, uz potporu BiH na njezino europskom putu, i jačanje bilateralne suradnje između BiH i Grčke.

1

Sarajevo, 2. juni 2015. godine

Studijska posjeta Narodnoj skupštini i Senatu Republike Francuske

1

Službenice Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Aida Hadžić Salkić, Elvira Habota i Azra Selimović boravit će od 31. maja do 4. juna 2015. u Parizu, u okviru studijske posjete Narodnoj skupštini i Senatu Republike Francuske.
Posjeta je dio aktivnosti Twinning projekta „Jačanje uloge parlamenata u Bosni i Hercegovini u kontekstu integracija u EU“.

2

1

Sarajevo, 29. maj 2015. godine

Izvještaj s Prve sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije
Bosne i Hercegovine  održane 28. maja 2015. godine

1

Izvještaji o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine na osnovu emisije trezorskih zapisa, dostavljeni 11.3. 2014., 10. 4. 2014., 29.4. 2014. i 26.5.014. godine,
Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH za 2013. godinu, Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Federalnog fonda solidarnosti za 2013. godinu i Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Stručne službe Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH za 2013. godinu, prihvaćeni su na Prvoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.   

Dom naroda nije prihvatio Analitički izvještaj o poslovanju Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine za  2013. godinu.

Prihvaćen je Izvještaj o radu FERK-a za 2013. godinu.

Dom naroda nije prihvatio Informaciju o implementaciji razvojnih projekata u Federaciji Bosne i Hercegovine u 2012. godini, ni Informaciju o implementaciji projekata u Federaciji Bosne i Hercegovine u 2013. godini.  
Nakon rasprave o Informaciji o primjeni zakona u postupku odobrenih kredita koji su vezani za švicarski franak sa prijedlogom mjera, usvojen je sljedeći zaključak: Zadužuje se Vlada Federacije da razmotri ovu Informaciju, razmotri zaključke koje je donio Predstavnički dom, i da, u skladu sa svojim nadležnostima, do sljedeće sjednice Doma naroda predloži konkretne mjere za pomoć korisnicima kredita vezanih za švicarski franak.

Dom naroda nije usvojio Prijedlog odluke o alokaciji obaveza po kreditu Evropske investicijske banke 20515-projekat za puteve Bosne i Hercegovine (Sarajevska obilaznica) na Federaciju Bosne i Hercegovine, Prijedlog odluke o alokaciji obaveza po kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj 31788-Regionalni program razvoja cesta (Sarajevska obilaznica) na Federaciju Bosne i Hercegovine, Prijedlog odluke o alokaciji obaveza po kreditu Fonda za međunarodni razvoj OPEC 1022PB-Projekat Sarajevska obilaznica na Federaciju Bosne i Hercegovine.  

Sjednica je prekinuta za vrijeme rasprave o devetoj tački dnevnog reda:

  a) Zaključak kojim Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine traži od Vlade Federacije Bosne i Heregovine da u roku od 30 dana pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi izmjene  i dopune Zakona o Javnom servisu Radio-televizije Federacije BiH,
b) - Prijedlog odluke kojom se konstatuje da je članovima Upravnog odbora Javnog servisa Radio-televizije Federacije BiH prestao mandat,
- Prijedlog odluke kojom se raspisuje konkurs za imenovanje članova Upravnog odbora  Javnog servisa Radio-televizije Federacije BiH,
c) Zaključak kojim se zadužuje komisija za izbor i imenovanja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH da do naredne sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH pripremi Odluku o imenovanju članova Upravog odbora Javnog servisa Radio-televizije  Federacije Bosne i Hercegovine na period od 60 dana.
Nastavak sjednice najavljen je za osmi juni 2015. godine.

Sjednicu u cijelosti možete pogledati na sljedećem linku:
Dio 1: Prva sjednica Doma naroda PFBiH 28.5.2015.godine
Dio 2: Prva sjednica Doma naroda PFBiH 28.5.2015.godine

1

Sarajevo, 22. maj 2015. godine

Predsjedateljica Bradara se susrela s predstavnicima Izaslanstva EU u BiH

 1

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara sastala se danas, 22. svibnja 2015. godine s predstavnicima Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini Despinom Fragoulopoulou i Orlandom Fuscom.

2

Na sastanku se razgovaralo o aktualnoj društveno-političkoj situaciji u Federaciji Bosne i Hercegovine, radu Parlamenta Federacije BiH kao i prioritetima u radu, te  o inicijativi za brže približavanje BiH Europskoj uniji koju su pokrenuli njemački i britanski ministri vanjskih poslova.

1

Sarajevo, 21. maj 2015. godine

Zakazana 1. sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za četvrtak, 28. maja 2015. godine u 11 sati.

Za sjednicu predložen sljedeći:

 D N E V N I  R E D

  1. Prijedlog odluke o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i članova radnih tijela Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine,
  2. Izvještaji o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine na osnovu emisije trezorskih zapisa, od 11.03.2014., 10.04.2014., 29.04.2014. i 26.05.2014. godine,
  3. Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH za 2013. godinu;  
    - Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Federalnog fonda solidarnosti za 2013. godinu i
    - Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Stručne službe Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH za 2013. godinu,
  4. Analitički izvještaj o poslovanju Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine za  2013. godinu,
  5. Izvještaj o radu FERK-a za 2013. godinu,
  6. Informacija o implementaciji razvojnih projekata u Federaciji Bosne i Hercegovine u 2012. godini,
    - Prilozi
  7. Informacija o implementaciji projekata u Federaciji Bosne i Hercegovine u 2013. godini,
    - Projekti
  8. Informacija o primjeni zakona u postupku odobrenih kredita koji su vezani za švicarski franak sa prijedlogom mjera,
  9. Prijedlog odluke o alokaciji obaveza po kreditu Evropske investicijske banke 20515-projekat za puteve Bosne i Hercegovine (Sarajevska obilaznica) na Federaciju Bosne i Hercegovine,
    - Prijedlog odluke o alokaciji obaveza po kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj 31788-Regionalni program razvoja cesta (Sarajevska obilaznica) na Federaciju Bosne i Hercegovine,
    - Prijedlog odluke o alokaciji obaveza po kreditu Fonda za međunarodni razvoj OPEC 1022PB-Projekat Sarajevska obilaznica na Federaciju Bosne i Hercegovine
    - Informacija o reorganizaciji kredita Evropske Banke za obnovu i razvoj (EBRD) - 31788 za Projekat regionalni program razvoja cesta, Kredita Evropske investicijske banke (EIB)-20515 za Projekat Sarajevska obilaznica i Kredita OPEC Fonda 1022PB za Projekat Sarajevske obilaznice,
  10. Izbor i imenovanja:
    a) Prijedlog Odluke o razrješenju Upravnog odbora Javnog RTV servisa Federacije BiH,
    b) Prijedlog odluke o imenovanju Upravnoga odbora Javnog RTV servisa Federacije BiH na period od dva mjeseca.

Obavijesti Predstavničkog doma o tačkama dnevnog reda

          Sjednica će se održati u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, ulica Hamdije Kreševljakovića 3, Sarajevo.

1

Sarajevo, 15. maj 2015. godine

Otvoren je šesti sajam turskih proizvoda u BiH

1

U sarajevskoj Zetri 14. maja 2015. godine otvoren je šesti sajam turskih proizvoda u BiH u organizaciji Privredne komore Istanbula. Na sajmu izlaže 60 turskih firmi iz raznih sektora privrede.

2

Otvaranju Sajma kao gosti prisustvovali su i dužnosnici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH gospodin Jasenko Tufekčić - potpredsjedavajući Doma naroda, gospodin Osman Ćatić – predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda, te sekretar Doma naroda Izmir Hadžiavdić.

1

Sarajevo, 13. maj 2015. godine

Parlamentarci iz Bosne i Hercegovine posjetili Senat
Republike Francuske

1

Zajedničko izaslanstvo parlamenata iz Bosne i Hercegovine, u kojemu su Parlament Federacije BiH predstavljali Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda, i Edin Mušić, predsjedatelj Zastupničkoga doma, posjetilo je, u okviru prošlotjednog studijskog boravka u francuskim zakonodavnim institucijama, Senat Parlamenta Republike Francuske.

Tijekom niza susreta s francuskim senatorima, parlamentarcima iz Bosne i Hercegovine prenesena su iskustva francuskih zakonodavnih institucija, osobito Gornjeg doma francuskog Parlamenta, u obavljanju njihovih kontrolnih zadataka.

2

Parlamentarce iz naše zemlje primio je senator Alain Richard, član Odbora za europske poslove Senata Francuske i specijalni predstavnik Republike Francuske za ekonomske odnose s Balkanom.

Senator Richard informirao je članove našeg izaslanstva o njegovim dosadašnjim aktivnostima u pravcu povećanja opsega investiranja francuskih kompanija u regionu i BiH, apostrofirajući i njegov osobni angažman na pripremi konkretnih projekata i investicija čija je svrha jačanje i razvitak planinskog turizma u BiH.

Jedan od takvih projekata je i održavanje Europskih zimskih olimpijskih igara za mladež (EYOF) na Jahorini i Bjelašnici 2017. godine. Za ovaj projekt je, zalaganjem senatora Richarda, već izrađena studija izvodivosti, te postoji i jasno iskazana spremnost Europske banke za obnovu i razvitak da se na temelju odgovarajuće projektne dokumentacije osigura financiranje ovoga projekta.

3 4

Tijekom sastanka bilo je riječi i o drugim prijedlozima za realizaciju gospodarskih projekata u našoj zemlji. Izaslanstvo iz BiH zahvalilo je senatoru Richardu na njegovom dosadašnjem angažmanu, pozivajući ga da što prije ponovno posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Tijekom posjeta Senatu Francuske, izaslanstvo parlamenata iz BiH susrelo se i sa senatorima Michele Andre, Jaquesom Gautierom, Alainom Neri, Danielom Reinerom,  Gilbertom Rogerom i Jean-Jaques Hyestom, te senatorima koji čine Skupinu prijateljstva za BiH, Sloveniju, Makedoniju i Crnu Goru, kao i s Ivanom Orlićem, veleposlanikom BiH u Francuskoj.

Tom je prigodom predsjedateljica izrazila zahvalnost Skupini prijateljstva za sveukupnu potporu Bosni i Hercegovini i njezinim institucijama u procesu europskih integracija.

U znak trajne zahvalnosti, Bradara je dopredsjedniku Skupine za Bosnu i Hercegovinu senatoru Michelu Billoutu uručila medaljon kraljice Katarine Kosača Kotromanić izrađen u srebru s pozlatom od 24-karatnog zlata, uz nekoliko rečenica o životu i radu, te povijesnom značaju kraljice Katarine za Bosnu i Hercegovinu.

5

Studijski posjet zakonodavnim institucijama Francuske, u kojem su boravili i predstavnici Parlamentarne skupštine BiH, Narodne skušptine Republike Srpske i Skupštine Brčko distrikta, realiziran je u okviru Twinning projekta “Jačanje kapaciteta parlamenata u BiH u kontekstu integracija u Europsku uniju”.

1

Sarajevo, 4. maj 2015. godine

Predsjedateljica Bradara u službenoj posjeti Narodnoj skupštini
Republike Francuske

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara boravit će od 4. do 7. svibnja 2015. godine u Parizu povodom studijskog posjeta članova parlamenata Bosne i Hercegovine Narodnoj skupštini Republike Francuske.
 
Ovaj studijski posjet odvija se u sklopu Twining projekta „Jačanje kapaciteta parlamenata u BiH u kontekstu integracija u Europsku uniju“, koji financira Europska unija, a provode Narodna skupština Republike Mađarske i Narodna skupština Republike Francuske.
Pored predsjedateljice Doma naroda, izaslanstvo čine i predsjedatelj Zastupničkog doma federalnog Parlamenta Edin Mušić, te predstavnici iz Parlamentarne skupštine BiH, Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine Brčko Distrikta BiH. 

Izaslanstvo iz BiH će tijekom trodnevnog boravka održati niz sastanaka s ravnateljima odjela  Narodne skupštine Republike Francuske vezanim za ulogu stalnih radnih tijela u praćenju aktivnosti Vlade, praćenja proračuna, instrumentima nadzora nad Vladom, a sastat će se i sa predstavnicima Jedinice za interparlamentarnu suradnju, te članovima Skupštine.

Također će biti upriličen radni ručak s Marcelom Rogemontom, predsjedateljem Grupe prijateljstva BiH i Francuske, a parlamentarci iz BiH će nazočiti i plenarnom zasjedanju donjeg doma Narodne skupštine Republike Francuske, te provesti radni dan u Senatu.

Cilj ovog studijskog posjeta, kao i cjelokupnog Twinning projekta je jačanje uloge parlamenata u BiH u procesu pristupanja EU i provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Projekt se implementira od veljače 2014. godine, a financira iz IPA fonda EU s proračunom od 3.5 milijuna eura.

1

Sarajevo, 24. april 2015. godine

Crveni križ dodijelio zahvalnicu Domu naroda

1

Na danas održanoj 4. sjednici Skupštine Crvenoga križa Federacije BiH dodjeljena je zahvalnica Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.
Ovim činom, Crveni križ je uputio javnu zahvalu Domu naroda za potporu i financiranje njihovih djelatnosti, s posebnim osvrtom na pružanje pomoći tijekom prošlogodišnjih poplava.

1

Sarajevo, 22. april 2015. godine

 Održan uvodni seminar za izaslanike i zastupnike Parlamenta FBiH

1

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine u suradnji s Misijom OESS-a u BiH organizirao je uvodni seminar za zastupnike i izaslanike oba doma Parlamenta Federacije BiH u sazivu 2014.-2018. U sklopu dvodnevnog programa nazočni su razgovarali o ustavnim nadležnostima Parlamenta Federacije BiH, unutarnjoj organizaciji Parlamenta, zakonodavnim postupkom, pravima i dužnostima, kao i mogućnostima pružanja usluga i potpore poslanicima i izaslanicima u njihovom radu u Parlamentu Federacije BiH.

2

Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda, ujedno i moderatorica panela vezanog za ovaj Dom, istakla je važnost seminara radi činjenice da je u ovom sazivu Doma naroda više od 2/3 izaslanika koji prvi put obnašaju dužnost izaslanika u federalnom Parlamentu. „Ovo je odlična prigoda za upoznavanje izaslanika s procedurama, kao i za međusobno upoznavanje, radi stjecanja povjerenja bez kojeg nema kvalitetnog rada i napretka“ rekla je Bradara u obraćanju izaslanicima.

3

Moderirajući panel Zastupničkoga doma, predsjedatelj Edin Mušić također je istakao važnost seminara, te je upoznao nazočne sa dosadašnjim aktivnostima koje su se odvijale u federalnom Parlamentu, a odnose se na brojne zajedničke sastanke predsjedatelja oba doma sa domaćim i međunarodnim zvaničnicima u cilju unaprijeđenja rada Parlamenta FBiH. „Našim pojačanim aktivnostima u prethodnom periodu, Zastupnički dom ispunio je svoje obveze i time stabilizirao prilike u Federaciji, što je preduvjet i podstrek za još konstruktivniji rad u vremenu koje slijedi“ rekao je Mušić zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

4

Obraćajući se nazočnim parlamentarcima uime suorganizatora seminara, Alexander Chuplygin, zamjenik šefa Misije OESS u BiH, naglasio je kako očekuje nastavak uspješne suradnje sa federalnim Parlamentom i u ovom sazivu, te kako ova Misija ima dva glavna cilja. To je najprije  pružanje pomoći parlamentima i skupštinama da pokrenu širok politički diskurs i postanu odgovorne institucije koje donose ispravne odluke za građane, i koji su u stanju odgovoriti na političke i zakonodavne izazove, te uspješno izvršavaju svoje glavne funkcije. Drugi cilj je promoviranje kompromisa, otvaranje dijaloga, suradnje i koncenzusa između institucija i građana u Federaciji.

5

Seminar se održavao 21. i 22. travnja 2015. godine u Neumu, uz financijsku potporu Misije OESS-a u BiH.

1

Sarajevo, 20. april 2015. godine

Lidija Bradara razgovarala s veleposlanikom RH u BiH

1

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara susrela se danas s veleposlanikom Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Njegovom Ekselencijom Ivanom Del Vechiom. Razgovaralo se o aktualnom političkom stanju u BiH, europskom putu BiH kao i suradnji BiH i Republike Hrvatske.

Veleposlanik Del Vechio naglasio je kako je Republika Hrvatska, kao punopravna članica Europske unije, sprema pomoći BiH na njezinom europskom putu. Cilj je savjetodavnom i svakom drugom pomoći ubrzati proces pridruživanja BiH Europskoj uniji.

Predsjedateljica Doma naroda Lidija Bradara i hrvatski veleposlanik Ivan Del Vechio razgovarali su i suradnji BiH i RH, kao i mogućnostima njezinog dodatnog unaprijeđenja. Dvije države, istaknuli su, vežu ne samo dobri međudržavni odnosi već i hrvatski narod koji je jedan od konstitutivnih naroda u BiH.

1

Sarajevo, 20. april 2015. godine

Jača saradnja u korist lokalne samouprave

1

Predstavnici oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine te Saveza općina i gradova FBiH danas su u Sarajevu po prvi put održali radni sastanak o mogućim oblastima i modalitetima saradnje na izradi i razmatranju pravnih propisa od posebnog značaja za jedinice lokalne samouprave.
Na skupu u zgradi Parlamenta Federacije BiH ocijenjeno je da je saradnja Parlamenta FBiH i Saveza općina i gradova FBiH posebno značajna u procesu uspostave poticajnog okruženja za razvoj jedinica lokalne samouprave te je predloženo niz aktivnosti u cilju poboljšanje te saradnje.

4


Pored ostalog, na sastanku je predlaženo da Komisije za lokalnu samoupravu u oba doma Parlamenta FBiH te Savez općina i gradova FBiH zajednički dogovore Sporazum o saradnji kojim će se utvditi modaliteti saradnje. U cilju razmjene informacija i identifikacije prioritetnih zakonodavnih oblasti, predlaže se organiziranje dva zajednička sastanka svake godine, po ugledu na sastanak koji je održan danas.
Također, informacije o prioritetnim oblastima za donošenje propisa od interesa za ekonomski razvoj  lokalne samouprave, a koje su prezentirane na današnjem sastanku, bit će dostavljene svim zastupnicima i zastupnicama te delegatima i delegatkinjama oba doma Parlamenta FBiH, u cilju osiguranja kvalitetnog razmatranja nacrta i prijedloga zakona pred ovim Parlamentom.

3 2

Pravovremeno razmatranje ovih propisa nastojat će se osigurati u skladu s Poslovnicima o radu oba doma Parlamenta FBiH, nakon prijema izjašnjenja Vlade FBiH o statusu zakona i propisa koji su bili upućeni u parlamentarnu proceduru.
Ovaj radni sastranak organiziran je uz pomoć Projekta jačanja institucija vlasti i procesa (SGIP), kojeg finansira USAID i Projekta unapređenja lokalnog razvoja (GOLD), kojeg finansiraju USAID i Sida. S njihove je strane izražena spremnost dalje podrške u razmatranju i izradi propisa od značaja za socio-ekonomski razvoj lokalne samouprave u Federaciji BiH.   

1

Sarajevo, 9. april 2015. godine

Čelnici zakonodavne vlasti F BiH razgovarali s ravnateljem USAID-a

Zajedničkim projektima unaprijediti rad Parlamenta F BiH

1

Predsjedatelji oba doma Parlamenta Federacije BiH  Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda, i Edin Mušić, predsjedatelj  Zastupničkoga doma, te njihovi suradnici  sastali su se danas s Davidom Barthom,  ravnateljem Američke agencije za međunarodni razvitak (USAID) i njegovim suradnicima. Razgovaralo se o zajedničkim projektima USAID-a i Parlamenta F BiH te mogućnostima dodatnog unapređenja postojeće dobre suradnje.
Naglasak je bio na projektima uspostave proračunskog odjela i formiranja zajedničke službe Parlamenta Federacije BiH. Kako je istaknuto, cilj je prvoga projekta unaprijediti segment financijskog i proračunskog poslovanja F BiH, dok bi organiziranje zajedničke službe poboljšalo  učinkovitost rada Parlamenta FBiH. Pored spomenutih dvaju projekata, bilo je govora i o modalitetima buduće suradnje USAID-a i Parlamenta F BiH. U tome je kontekstu izražena spremnost za dodatno unapređenje postojeće dobre suradnje.
Sudionici sastanka razgovarali su i o aktualnoj političkoj situaciji u Federaciji BiH te prioritetima rada zakonodavne vlasti u ovome entitetu.

1

Sarajevo, 1. april 2015. godine

Izvještaj sa Druge vanredne sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održane 31.3.2015. godine

1

Prijedlog Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu usvojen je sinoć, po hitnom postupku, na Drugoj vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, uz zaključak kojim se Vlada Federacije BiH obavezuje da u roku od 90 dana u parlamentarnu proceduru dostavi izmjene i dopune Budžeta za 2015.
Po hitnom postupku Dom naroda usvojio je i Prijedlog zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu, i dao saglasnost na:  Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH (konsolidirani) za 2015. godinu, Finansijski plan federalnog fonda solidarnosti  za 2015. godinu (Anex I),  Finansijski plan Stručne službe Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2015. godinu (Anex II),  Odluku o načinu izvršavanja Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2015. godinu,  Finansijski plan Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2015. godinu i procjenu  plana za 2016. i 2017. godinu, Odluku o usvajanju finansijskog plana Federalnog zavoda za zapošljavanje za  2015. godinu i procjenu plana za 2016. i 2017. godinu, Odluku o izvršavanju finansijskog plana Federalnog zavoda za  zapošljavanje za  2015. godinu, i na Prijedlog Finansijskog plana Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2015. godinu.

2 3

Sjednicu u cijelosti možete pogledati na sljedećem linku:
Dio 1: Druga vanredna sjednica Doma naroda PFBiH 31.3.2015.godine
Dio 2: Druga vanredna sjednica Doma naroda PFBiH 31.3.2015.godine
Dio 3: Druga vanredna sjednica Doma naroda PFBiH 31.3.2015.godine

1

Sarajevo, 31. mart 2015. godine

Zakazana 2. vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za utorak, 31. marta 2015. godine po završetku vanrednih sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Za sjednicu predložen sljedeći:

 D N E V N I  R E D

  1. Prijedlog Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu - hitni postupak,
  2. Prijedlog zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu - hitni postupak,
  3. Prijedlog odluka o davanju saglasnosti na:
    a) Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine (konsolidirani) za 2015. godinu,
    b) Finansijski plan federalnog fonda solidarnosti  za 2015. godinu (Anex I),
    c) Finansijski plan Stručne službe Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu (Anex II),
    d) Odluku o načinu izvršavanja Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu,
  4. Prijedlog odluka o davanju saglasnosti na:
    - Finansijski plan Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2015. godinu i procjena  plana za 2016. i 2017. godinu,
    a)  Odluku o usvajanju finansijskog plana Federalnog zavoda za zapošljavanje za   2015. godinu i procjene plana za 2016. i 2017. godinu,
    b) Odluku o izvršavanju finansijskog plana Federalnog zavoda za  zapošljavanje za   2015. godinu,
  5. Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Prijedlog Finansijskog plana Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2015. godinu.

Sjednica će se održati u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, ulica Hamdije Kreševljakovića 3, Sarajevo.

1

Sarajevo, 30. mart 2015. godine

O B A V I J E S T

Obavještavamo vas kako postoji mogućnost da će se sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine vezana za usvajanje proračuna,  održati u utorak, 31. ožujka 2015. godine u 16.00 sati ukoliko se steknu uvjeti za održavanje iste.

Poziv za sjednicu s dnevnim redom dostavit će se naknadno, po stjecanju uvjeta za održavanje sjednice

1

Sarajevo, 26. mart 2015. godine

Čelnici federalne zakonodavne vlasti s predstavnicima Misija OESS-a i
USAID-a u BiH

1

Predsjedatelji oba doma Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara i Edin Mušić, zajedno sa suradnicima, razgovarali su danas, 26. ožujka 2015. godine s predstavnicima Misije europske organizacije za sigurnost i suradnju u BiH (OESS) i Američke agencije za međunarodni razvitak (USAID-a).

Tema razgovora bio je Strateški plan Parlamenta Federacije BiH, dokument u čijoj izradi sudjeluju predstavnici Misije OESS-a i USAID-a, a cilj mu je jačanje institucija vlasti i procesa u BiH.

Razmatrano je unaprijeđenje rada parlamentarnih stručnih službi, kao i rada Parlamenta Federacije BiH, te dinamici budućih aktivnosti. Dogovoreno je održavanja niza stručnih skupova za zastupnike i izaslanike iz oba doma Parlamenta Federacije BiH.

Sudionici sastanka naglasili su kako su otvoreni za daljnju suradnju, a dogovoreni su i konretni koraci u radu na zajedničkim projektima poboljšanja učinkovitosti institucija vlasti u Federaciji BiH.

1

Sarajevo, 24. mart 2015. godine

Predsjedateljica  Bradara na konferenciji „Načela uspostave učinkovitog koordinacijskog mehanizma u procesu integracija u EU“

1

U organizaciji Vanjskopolitičke inicijative BiH (VPI BiH) u ponedjeljak 23. ožujka 2015. godine održana je u Sarajevu konferencija pod nazivom Načela uspostave učinkovitog koordinacijskog mehanizma u procesu integracija u Europsku uniju za Federaciju Bosne i Hercegovine.
Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara nazočila je ovoj konferenciji, te je aktivno sudjelovala kao voditeljica panela u radnom dijelu.
Nakon što su konferenciju otvorili predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i britanski veleposlanik u BiH NJ.E. Edward Ferguson, član VPI BH Radne skupine za EU integracije predstavio je dokument o načelima mehanizama koordinacije u procesu integracija u EU za Federaciju BiH. Cilj je ove publikacije  na jednostavan i slikovit način objasniti potrebu uspostave okomite i vodoravne institucionalne koordinacije i kolaboracije različitih razina vlasti, kako bi se osigurao jedinstven proces odlučivanja u području europskih integracija, odnosno kako bi BiH u Bruxellesu progovorila jedinstvenim i usuglašenim glasom. Mehanizmi koordinacije u BiH podrazumijevaju koordinaciju između  BiH, entiteta i Brčko Distrikta. Učinkovit mehanizam koordinacije važan je preduvjet napretka BiH na europskom putu, naglasio je  Zoran – Matija Kulundžić, direktor Vanjskopolitičke inicijative BiH.
U drugom dijelu konferencije otvorena je panel diskusija o ovoj temi i iskustvima iz regije i lekcijama za Federaciju BiH, koju su vodili predsjedatelji oba doma Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara i  Edin Mušić kao i dopredsjedatelj Zastupničkoga  doma Saša Mitrović, potom  Milena Lazarević, viša programska menadžerica Centra za europske politike Republike Srbije, i Mirna Vlašić Feketija, savjetnica ministrice vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.
Govoreći o temi uspostave učinkovitog koordinacijskog mehanizma u FBiH, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara kao prvi korak naglasila je važnost uspostave institucija vlasti u FBiH, odnosno preuzimanja odgovornosti izabranih političkih stranaka. Ukazala je i na niz problema koji prate proces uspostave koordinacijskog mehanizma, od nepostojanja koordinacije na razini BiH do stalnih pokušaja isključivanja kantona iz ovoga procesa.
„Smatram da su u procesu koordinacije sve razine vlasti podjednako važne. Odnosi se to i na kantone. Primjerice, obrazovanje je u isključivoj mjerodavnosti kantona.  Iako je složena država, u BiH je moguće uspostaviti mehanizam koordinacije. Važno je senzibilizirati javnost i objasniti da je to naša obveza te da ne uspostavljamo nikakva nova tijela već angažiramo već postojeća“, istaknula je predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara.

Konferencija je organizirana u sklopu projekta „Izgradnja struktura i kapaciteta Vlade Federacije BiH za EU integracije“, koji je financijski podržalo Veleposlanstvo Velike Britanije u BiH.

1

Sarajevo, 20. mart 2015. godine

Prezentirana pozitivna iskustva Parlamenta FBiH

1

Službenice Tajništva Skupštine Kantona 10 iz Tomislavgrada Marijana Lončar i Ivana Velić posjetile su 19. ožujka 2015. godine Dom naroda Parlamenta Federacije BiH s ciljem upoznavanja s pozitivnim iskustvima Parlamenta FBiH u odnosima s javnošću i održavanju službene internet stranice.
Gošće je primio tajnik Doma naroda Izmir Hadžiavdić, upoznavši ih pri tomu s radom i ustrojstvom ovoga doma.
Posjet je realiziran u organizaciji Projekta jačanja institucija vlasti i procesa u Bosni i Hercegovini (SGIP), a koji financira Američka agencija za međunarodni razvitak (USAID). U posjetu je sudjelovala i Nataša Budiša-Radovanović iz Misije OESS-a u BiH. 

2 3

 

1

Sarajevo, 19. mart 2015. godine

 Održana konferencija o jačanju uloge parlamenata u procesu EU integracija

 1

Uime Doma naroda Parlamenta Federacije BiH na dvodnevnoj konferenciji o jačanju uloge parlamenata u procesu integracija u EU koja se 18. i 19. ožujka 2015. godine održavala u Međugorju, nazočni su bili predsjedateljica Lidija Bradara, dopredsjedatelj Jasenko Tufekčić i tajnik Izmir Hadžiavdić.

Na konferenciji su sudjelovali i ostali rukovoditelji parlamenata svih razina u BiH, kao i dr. Renzo Daviddi, otpravnik poslova i vršitelj dužnosti šefa Izaslanstva EU u BiH.

Konferencija je organizirana u sklopu Twinning projekta „Jačanje uloge parlamenata u Bosni i Hercegovini u kontekstu integracija u EU“, koji financira Europska unija, a provode Narodna skupština Republike Mađarske i Narodna skupština Republike Francuske.

U radnom dijelu konferencije rukovoditelj projekta Zoltan Horvath je, uz predstavljanje projekta, prezentirao i ključne podatke, ciljeve i metode rada s osvrtom na ostvarene rezultate u 2014. godini. Članovi tima Twinning projekta izložili su niz preporuka sačinjenih tijekom prve godine implementacije projekta, a koje se odnose na jačanje administrativne potpore članovima parlamenata u procesu pristupanja Europskoj uniji, unaprjeđenje zakonodavne prakse, jačanje procesa približavanja zakonodavstva, unaprjeđenje parlamentarnog nadzora nad aktivnostima vlada, edukaciju i upravljanje ljudskim resursima. Uz pregled održanih edukacija i studijskih posjeta, kao i planiranih aktivnosti u nastavku projekta, na konferenciji su razmijenjeni stavovi, te je diskutirano o zadatcima za implementaciju u drugoj godini projekta i mogućnostima koordinacije između parlamenata u procesu integracije u EU.

2 3

Cilj ovoga projekta je jačanje uloge Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine Brčko Distrikta u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine EU i provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Također, svrha Twinning projekta je jačanje kapaciteta članova i osoblja parlamenata u BiH za strateško usmjeravanje ka pristupu u EU, poboljšanje usklađivanja zakonodavstva sa EU zakonima i učinkovita nadzorna funkcija, kao i poboljšavanje suradnje i koordinacije parlamenata u BiH. Projekt se financira iz IPA fonda EU s proračunom od 3.5 milijuna eura čija će implementacija trajati dvije godine (veljača 2014. – siječanj 2016.).

1

Sarajevo, 11. mart 2015. godine

Bradara: gospodarstvenici su jamac opstanka BiH i kao takvi zaslužuju potporu

1

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara nazočila je danas, 11. ožujka 2015. godine, 14. redovitoj Skupštini Udruge poslodavaca u Federaciji BiH.
Predstavnici Udruge iskazali su iznimnu čast i zadovoljstvo što su imali prigodu ugostiti predsjedateljicu na svojoj Skupštini.
U svome obraćanju poslodavcima, predsjedateljica Bradara je naglasila kako su gospodarstvenici jamac  našeg opstanka u BiH, te da kao takvi zaslužuju posebnu potporu i pomoć političara.
Na nama je da u svakom pogledu pomognemo i olakšamo poslovanje našim
gospodarstvenicima te osiguramo što bolje poslovno okruženje koje će privući ne samo domaće već i inozemne investitore.

Više je načina kako to možemo učiniti, a ovom ću prilikom navesti neke od njih koje smatram najvažnijim: prilagoditi javnu upravu gospodarstvu, a ne obrnuto, ojačati kapacitete za poslovne investicije, stimulirati zapošljavanje, osnovati kreditno jamstveni fond te harmonizirati poticaje,” istaknula je Bradara.

1

Sarajevo, 26. februar 2015. godine

Razgovor s predstavnicima USAID-a o jačanju zakonodavne vlasti u
Federaciji BiH

1

Lidija Bradara i Izmir Hadžiavdić, predsjedateljica i tajnik Doma naroda Parlamenta Federacije BiH susreli su se danas s Christianom Hauptom, direktorom procesa jačanja institucija vlasti u BiH i procesa i Samirom Mušovićem, rukovoditeljem komponenti za pitanja proračuna, jačanje odgovornosti i transparentnosti pri Američkoj agenciji za međunarodni razvoj u BiH (USAID). Razgovaralo se o jačanju institucija vlasti u BiH, s posebnim naglaskom na Federaciju BiH i njezinu zakonodavnu vlast.
Direktor Haupt predstavio je urađene aktivnosti na provedbi Projekta jačanja institucija u BiH kojeg financira USAID, dok je za provedbu zaduženo američko državno sveučilište State University of New York.  S provedbom ovog Projekta počelo se u svibnju 2013. godine, a završetak je planiran za siječanj 2017. godine.
Predsjedateljica Bradara istaknula je važnost vraćanja digniteta Domu naroda kao gornjem Domu Parlamenta Federacije BiH,  odnosno Domu kantona, kao i važnost suradnje svih institucija vlasti u  BiH.
Bradara i Haupt su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom Doma naroda Parlamenta FBiH i USAID-a na različitim projektima, među kojima je i Projekt jačanja institucija zakonodavne vlasti. Dogovoren je nastavak dosadašnje uspješne suradnje. 

1

Sarajevo, 26. februar 2015. godine

Bradara i Palmer o projektima poboljšanja učinkovitosti federalnih institucija

1

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara sastala se danas, 26. veljača 2015. godine  s  Kennetom Palmerom, direktorom Odjela za ljudsku dimenziju Misije OESS-a u BiH.
Razgovaralo se o zajedničkim projektima čiji je cilj poboljšati učinkovitost institucija vlasti u Federaciji BiH, s posebnim naglaskom na zakonodavnu vlast. Predsjedateljica Bradara je, kao primjer iznimne  suradnje s Misijom OESS-a  u BiH, navela Kanton Središnja Bosna u kojem su uspješno realizirani brojni zajednički projekti. 
Palmer je predstavio Plan rada Misije OESS-a za 2015 godinu, čiji su važan dio i Projekti poboljšanja učinkovitosti institucija vlasti u BiH, među kojima je Strateški plan razvoja i organiziranja službe Parlamenta FBiH u vrhu prioriteta. U tom kontekstu Palmer je najavio održavanje niza seminara, te izradu i tiskanje publikacija koje bi javnosti trebale približiti rad zakonodavnih tijela u Federaciji BiH.
Bradara je istaknula kako će poboljšanje rada Doma naroda, kao i bolja suradnja s ostalim institucijama vlasti u  Federaciji BiH, biti među prioritetima njezina rada, uz jačanje pravne sigurnosti i donošenje zakona u interesu svih naroda i građana u FBiH.
Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara i voditelj Odjela za ljudsku dimenziju Misije OESS-a Kennet Palmer dogovorili su pružanje potpore svim inicijativama koje iamju namjeru poboljšati učikovitost institucija vlasti u Federaciji BiH.

1

Sarajevo, 25. februar 2015. godine

Održan godišnji informativni sastanak Twinning projekta u kontekstu europskih integracija

1

Godišnji informativni sastanak Twinning projekta „Jačanje uloge parlamenata u Bosni i Hercegovini u kontekstu integracija u EU“, koji financira Europska unija, a provode Narodna skupština Republike Mađarske i Narodna skupština Republike Francuske, za novoizabrane članove Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održan je danas25. veljače 2015. godine u Sarajevu.

Rukovoditelj projekta Zoltan Horvath obratio se nazočnim izaslanicima predstavljajući projekat, ključne podatke, ciljeve i metode rada s osvrtom na ostvarene rezultate u 2014. godini. Članovi tima Twinning projekta su potom prezentirali niz preporuka sačinjenih tijekom prve godine implementacije projekta za federalni Parlament. Preporuke se odnose na jačanje administrativne potpore članovima Parlamenta u procesu pristupanja Europskoj uniji, unaprjeđenje zakonodavne prakse, jačanje procesa približavanja zakonodavstva, unaprjeđenje parlamentarnog nadzora nad aktivnostima vlada, edukaciju i upravljanje ljudskim resursima. Izaslanici su upoznati i s pregledom održanih edukacija i studijskih posjeta, te planiranim aktivnostima u nastavku projekta.

Cilj ovog Projekta je jačanje uloge Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine Brčko distrikta u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine EU i provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Također, svrha Twinning projekta je jačanje kapaciteta članova i osoblja parlamenata u BiH za strateško usmjeravanje ka pristupu u EU, poboljšanje usklađivanja zakonodavstva sa EU zakonima i efikasna nadzorna funkcija, kao i poboljšavanje suradnje i koordinacije parlamenata u BiH. Projekat se financira iz IPA fonda EU sa proračunom od 3.5 milijuna eura čija će implementacija trajati dvije godine (veljača 2014 – siječanj 2016).

1

Sarajevo, 20. februar 2015. godine

Predsjedateljica Bradara razgovarala s predstavnicima temeljnih braniteljskih udruga s područja središnje Bosne

1

Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i predsjednica ŽO HDZ BiH Kantona središnja Bosna, primila je 19. veljače 2015. godine u Travniku predstavnike Koordinacijskog tijela koje čini osam temeljnih braniteljskih udruga Hrvatskoga vijeća obrane i Armije BiH sa srednjobosanskog područja.
Članovi Koordinacije susret s Bradarom iskoristili su kako bi joj čestitali na izboru za predsjedateljicu Doma naroda Parlamenta FBiH, te su ujedno izrazili zadovoljstvo činjenicom da su na tri čelne dužnosti u Federaciji imenovani predstavnici hrvatskoga i bošnjačkoga naroda s područja Kantona središnja Bosna: predsjedateljica Bradara, Marinko Čavara, predsjednik FBiH, i Melika Mahmutbegović, dopredsjednica FBiH. „Znamo da se radi o osobama koje će učiniti sve da umnogome unaprijede život svih građana Federacije, pa i našeg kantona“ istaknuli su branitelji.
Čelnici braniteljskih udruga izrazili su uvjerenje u nastavak dosadašnje dobre suradnje, a  čiji su  zajednički ciljevi poboljšati položaj braniteljske populacije, poništiti po branitelje i stradalnike s ovoga područja štetnu reviziju, te u konačnici vratiti dostojanstvo braniteljima, stradalnicima rata.

1

Sarajevo, 17. februar 2015. godine

Sastanak rukovodstva Parlamenta FBiH s predsjednicima i
dopredsjednicima FBiH

1

Sastanak rukovodstva i članova kolegija oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na čelu s predsjedateljima Lidijom Bradara i Edinom Mušićem, i predsjednika i dopredsjednika Federacije Marinka Čavare, Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića održan je danas, 17. veljače 2015. godine.
Na sastanku je razgovarano o smjernicama rada u budućem razdoblju, te je zaključeno kako su sastanci na ovoj razini, uključujući i predstavnike Vlade FBiH po njezinom imenovanju, od strateškog značaja, te da će biti održavani često i u kontinuitetu.

Članovi kolegija naglasili su kako domovi trebaju djelovati jedinstveno kao Federalni parlament, osobito ističući značajno parlamentarno iskustvo predsjednika Federacije Marinka Čavare, uz uvjerenje da ovaj saziv kroz timski rad može pronaći najkvalitetnija rješenja

1

Sarajevo, 17. februar 2015. godine

Predstavljena inicijativa Središnjeg izbornog povjerenstva BiH čelnicima Federacije BiH

1

Sastanak čelnih dužnosnika u Federaciji Bosne i Hercegovine i predstavnika Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIPBiH) na čelu s predsjednikom Stjepanim Mikićem održan je danas, 17. veljače 2015. godine, u prostorijama Parlamenta Federacije BiH.
Sastanku su nazočili Marinko Čavara, Melika Mahmutbegović i Milan Dunović, predsjednik i dopredsjednici Federacije, Lidija Bradara i Edin Mušić, predsjedatelji, te dopredsjedatelji i svi članovi kolegija oba doma Parlamenta FBiH.

2 3

Sastanak je održan na inicijativu Središnjeg izbornog povjerenstva s osvrtom na nužnost izmjena Izbornoga zakona Bosne i Hercegovine. Predsjednik SIP BiH Stjepan Mikić nazočnima je predstavio niz inicijativa o ovoj temi, vodeći se iznimnom kompliciranošću Izbornoga zakona, kao i nedostatkom pojedinih propisa u izbornom sustavu. Inicijativa se odnosila na žurnu izmjenu Izbornoga zakona BiH koji bi omogućio popunjavanje Kluba izaslanika srpskoga naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, zatim na donošenje Izbornoga zakona Federacije BiH koji bi ujedno regulirao i izbore u gradovima i općinama. Mikić je osobito naglasio i potrebu rješavanja problema Zakona o sukobu interesa koji u Federaciji BiH već godinu i pol nema tko provoditi. Osvrnuo se i na potrebu uređenja oblasti registracije političkih stranaka u entitetima i Brčko Distriktu BiH.

Sastanak je okončan uz jednoglasnu suglasnost kako će o ovoj temi u narednom razdoblju biti održano više radnih sastanaka s namjerom prevazilaženja problema i pronalaska najboljih rješenja

1

Sarajevo, 17. februar 2015. godine

Uručena uvjerenja predsjedniku i dopredsjednicima Federacije BiH

1

Svečana ceremonija dodjele uvjerenja o dodjeli mandata predsjedniku i dopredsjednicima Federacije BiH od Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP BiH) održana je danas, 17. veljače 2015. godine, u Parlamentu Federacije
Predsjednik SIP BiH Stjepan Mikić je prigodom dodjeljivanja uvjerenja Marinku Čavari, predsjedniku Federacije BiH, Meliki Mahmutbegović i Milanu Dunoviću, dopredsjednicima Federacije BiH, naglasio kako je ovo prva ovakva svečanost, što je omogućeno izmjenama Izbornoga zakona BiH.

2 3

7 8 9

Svečanosti dodjele uvjerenja nazočilo je rukovodstvo zakonodavne vlasti u Federaciji BiH: Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda,  Edin Mušić, predsjedatelj Zastupničkoga doma, kao i članovi kolegija oba doma Parlamenta Federacije BiH.
Predsjednik FBiH Marinko Čavara, te dopredsjednici Melika Mahmutbegović i Milan Dunović istaknuli su kako će odgovornim i timskim radom u iduće četiri godine raditi na dobrobit svih naroda i građana u Federaciji BiH.
Dodjelom uvjerenja  novoizabranim predsjedniku i dopredsjednicima Federacije BiH, SIP BiH završio je proces provedbe rezultata prošlogodišnjih Općih izbora na razini Federacije, budući da SIP ne sudjeluje u procesu formiranja izvršne vlasti u Federaciji BiH.

4 5 6

1

Sarajevo, 17. februar 2015. godine

Bradara i Kulundžić razgovarali o mehanizmu koordinacije u Federaciji BiH  

1

Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, sastala se danas sa Zoranom Matijom Kulundžićem, ravnateljem Vanjskopolitičke inicijative BiH. Razgovaralo  se o mehanizmu koordinacije u BiH. Koristeći pozitivna iskustva zemalja regije, Hrvatske i Srbije, a uz potporu Veleposlanstva Velike Britanije u BiH, Kulundžić je kazao kako se radi na izradi publikacije o mehanizmu koordinacije, kao vrsti vodiča za ovaj proces.
Predsjedateljica Bradara upoznala je ravnatelja Vanjskopolitičke inicijative BiH s aktivnostima zastupnika, izaslanika i ostalnih dužnosnika u tijelima vlasti kantona i Federacije BiH na uspostavi mehanizma koordinacije. Podsjetila je i na aktivnosti Političke akademije HDZBiH koja je organizirala Okrugli stol posvećen mehanizmu koordinacije.

1

Sarajevo, 11. februar 2015. godine

Predsjedateljica Bradara sastala se s predstavnikom Veleposlanstva
SAD u BiH

1

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara susrela se danas s Kennethom Zurcherom, zamjenikom voditelja Političkog odjela Veleposlanstva SAD-a u BiH. Na sastanku se razgovaralo o planovima u radu Doma naroda, suradnji sa Zastupničkim domom, procesu uspostave vlasti i ustavnim promjenama. Razgovaralo se i o zakonima iz podijeljene nadležnosti između FBiH i županija, nizu zakonskih rješenja kojima je cilj ubrzati ekonomski razvitak.

Predsjedateljica Bradara istakla je namjere da prioritet u radu budu zakoni čiji je cilj gospodarski razvitak,  borba protiv korupcije i jačanje uloge zakonodavne vlasti u Federaciji.

Bilo je riječi i o „sedam odgovora“ HDZ BiH, rješenja koje je ova stranka ponudila kao odgovore na sva važnija životna pitanja u BiH

1

Sarajevo, 11. februar 2015. godine

Bradara i Mušić se sastali s predstavnicima romske manjine u BiH

1

Lidija Bradara i Edin Mušić, predsjedatelji domova Parlamenta Federacije BiH, sastali su se danas s predstavnicima romske nacionalnosti u Vijeću nacionalnih manjina Federacije BiH Mehmedom Mujićem i Mehmedom Suljićem, koji su inače i članovi Svjetskog saveza Roma.
Na sastanku je razgovarano o poteškoćama u radu ovoga Vijeća, te problemima sa kojima se suočava romska populacija u Bosni i Hercegovini, kao i o provedbi zakona koji se odnose na zaštitu prava nacionalnih manjina i zabranu diskriminacije, te o Europskoj okvirnoj konvenciji za zaštitu nacionalnih manjina.

1

Sarajevo, 10. februar 2015. godine

Izvještaj sa nastavka Konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održane 9.2.2015. godine

1

U nastavku Konstituirajuće sjednice Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nije  podržao zajedničku listu kandidata za predsjednika i potpredsjednike Federacije. Dom je većinom glasova podržao listu, 30 za, uz 12 glasova protiv i četiri suzdržana, ali bez većine u klubovima. U Klubu Bošnjaka bilo je 14 glasova za i tri suzdržana, u Klubu Hrvata 15 je glasalo za, jedan suzdržan, i u Klubu Srba dva glasa za, deset protiv i jedan suzdržan, te je postupak kandidovanja ponovljen. Ista lista upućena je Predstavničkom domu gdje je ponovo potvrđena, nakon čega je Dom naroda ponovo  podržao u većinskom izjašnjavanju, ali i dalje bez potrebne većine u Klubu Srba. 

2 3

Budući da je u Predstavničkom domu, u ponovljenom postupku zajednička lista prihvaćena, kandidovani su izabrani prihvatanjem liste u samoj jednom domu.
Predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara čestitala je novoizabranim predsjedniku i potpredsjednicima Federacije Bosne i Hercegovine, Marinku Čavari, Meliki Mahmutbegović i Milanu Dunoviću, nakon čega su predsjednik i potpredsjednici FBiH dali svečanu zakletvu.

 

7

4 5 6

Sjednicu u cijelosti možete pogledati na sljedećem linku:
Dio 1: Nastavak Konstituirajuće sjednice Doma naroda PFBiH 9.2.2015.godine
Dio 2: Nastavak Konstituirajuće sjednice Doma naroda PFBiH 9.2.2015.godine

Sarajevo, 10. februar 2015. godine

Sastanak  potpredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i predsjednika Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne  i Hercegovine sa delegacijom  TURKSOY-a

1

Jasenko Tufekčić, potpredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, i Osman Ćatić, predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda, sastali su su 09.02.2015.godine sa generalnim sekretarom TURKSOY-a Kaeseinov Dusenom, zamjenikom generalnog sekretara kao i sa načelnikom Općine Kećioren gosp. Mustafom Akom te njegovim pomoćnicima.

Potpredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine upoznao je prisutne sa organizacijom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine kao najvišeg zakonodavnog organa vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom razgovaralo se i o programskim aktivnostima TURKSOY-a i realizaciji projekata, kao i o daljnoj saradnji između TURSKOY-a i Bosne i Hercegovine.
Kako su naveli, svoju kulturu žele predstaviti čitavom svijetu ali su otvoreni i za kulture ostalih zemalja, posebno zemalja Balkana.  

Sarajevo, 5. februar 2015. godine

O B A V I J E S T
o nastavku Konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine

Obavještenje da će se nastavak Konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održati u ponedjeljak, 9. februara 2015. godine u 13 sati.

Za  nastavak sjednice su preostale sljedeće tačke:  

4. Izbor predsjednika i potpredsjednikâ Federacije Bosne i Hercegovine,

Sjednica će se održati u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, ulica Hamdije Kreševljakovića 3, Sarajevo.

Sarajevo, 5. februar 2015. godine

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na 10. sjednici održanoj 4.2.2015. godine donijela Odluku o ovjeri kandidatske liste predlagača Kluba delegata bošnjačkog naroda, Kluba delegata hrvatskog naroda i pet delegata Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, i to:

  1. Marinko Čavara - kandidat za predsjednika Federacije BiH
  2. Melika Mahmutbegović - kandidat za potpredsjednika Federacije BiH
  3. Milan Dunović - kandidat za potpredsjednika Federacije BiH

Odluka o ovjeri kandidatske liste je dostavljena Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine 4.2.2015 u 15:55 sati. Odluka je odmah dostavljena predlagačima liste koji mogu podnijeti žalbu na ovu odluku Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke.

Tekst Odluke možete preuzeti na sljedećem linku:
- Odluka o ovjeri kandidatske liste predlagača Kluba delegata bošnjačkog naroda, Kluba delegata hrvatskog naroda i pet delegata Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine

Sarajevo, 3. februar 2015. godine

Sastanak predsjedateljice Doma naroda Parlamenta FBiH i direktora predstavništva Zaklade Konrad Adenauer u BiH

1

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara susrela se danas 3.  veljače 2015 godine s Karstenom Dümmelom, direktorom predstavništva Zaklade „Konrad Adenauer“ u BiH.

Tijekom susreta, razgovaralo se o aktualnoj političkoj situaciji u Federaciji BiH.  Bilo je govora i o daljnjoj suradnji Zaklade „Konrad Adenauer“ s Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH. Izraženo je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom Zaklade „Konrad Adenauer“ i HDZ BiH, te je iskazana obostrana želja za njezinim dodatnim unaprijeđenjem

Sarajevo, 30. januar 2015. godine

Održan nastavak Konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH

1

U nastavku Konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH usvojeni su Prijedlog odluke o privremenom finansiranju Federacije Bosne i Hercegovine, za period januar - mart 2015. godine i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine (predlagači: klubovi poslanika SDA, HDZ BiH i DF u Predstavničkom domu). 
Dom naroda verificirao je mandat delegatu Željku Mirkoviću. Dom naroda nije utvrdio zajedničku kandidatsku listu za predsjednika i potpredsjednika Federacije jer nije dostavljen prijedlog za potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda.
Na Prvoj vanrednoj sjednici Doma naroda data je saglasnost na Odluku o privremenom finansiranju potreba Federalnog zavoda za zapošljavanje Sarajevo, za period 1. januar do 31. mart 2015. godine,  Odluku o privremenom finansiranju Federalnog zavoda za penzijsko - invalidsko osiguranje, za period od 1. januara do 31. marta 2015. godine i Odluku o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine, za period od 1. januara do 31. marta 2015. godine.

Sjednicu u cijelosti možete pogledati na sljedećem linku:
Dio 1: Nastavak Konstituirajuce sjednice Doma naroda PFBiH 30.01.2015.godine

Sarajevo, 28. januar 2015. godine

Sastanak rukovodstva federalnog Parlamenta i predstavnika
Izaslanstva EU u BiH

1

Predsjedateljica Doma naroda Lidija Bradara i Edin Mušić, predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH sastali su se danas, 28. siječnja 2015. godine s Orlandom Fuscom, političkim savjetnikom i šefom Sekcije za vlade, parlament i političke stranke, i Lejlom Ramić-Mesihović, višom političkom službenicom Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Ovo je prvi posjet Izaslanstva EU u BiH novoizabranom rukovodstvu federalnog Parlamenta u ovome mandatu, što je bila i prigoda za međusobno upoznavanje i razmjenu mišljenja. Na sastanku se razgovaralo o aktualnoj društveno-političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, formiranju vlasti i političkim odnosima u Federaciji BiH, kao i o napretku, te obvezama na putu ka europskim integracijama

Sarajevo, 27. januar 2015. godine

O B A V I J E S T
o nastavku Konstituirajuce sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine

Obavještenje da će se nastavak Konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održati u petak, 30. januara 2015. godine u 11 sati.

Za  nastavak sjednice su preostale sljedeće tačke:  

4. Izbor predsjednika i potpredsjednikâ Federacije Bosne i Hercegovine,
6. Prijedlog odluke o privremenom finansiranju Federacije Bosne i Hercegovine za period januar - mart 2015. godine,
7. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine (predlagači: klubovi poslanika SDA, HDZ BiH i DF u Predstavničkom domu) - hitni postupak.

Sjednica će se održati u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, ulica Hamdije Kreševljakovića 3, Sarajevo.

Sarajevo, 23. januar 2015. godine

Održan sastanak predsjedateljice Doma naroda Parlamenta FBiH i glavnog federalnog tužitelja

Neophodno žurno prevazilaženje problema u implementaciji Zakona o suzbijanju organiziranog kriminala i korupcije

1

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara, sastala se danas s glavnim federalnim tužiteljem Zdravkom Kneževićem, na inicijativu glavnog federalnog tužitelja, povodom problema u implementaciji Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala.

Pomenuti Zakon trebao bi se početi primjenjivati od 1.veljače 2015. godine, kada bi počeli s radom posebni odjeli pri Vrhovnom sudu FBiH i Federalnom tužiteljstvu FBiH, ali kako još nisu stvoreni prostorni, materijalno-tehnički, financijski uvjeti, niti osigurani ljudski resursi, neophodno bi bilo izmjenom Zakona, prolongirati početak njegove primjene. Time bi se otklonilo nastajanje pravne praznine u pogledu stvarne nadležnosti za procesuiranje počinitelja krivičnih djela iz oblasti korupcije i organiziranog kriminala.

Imajući u vidu ozbiljnost situacije, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH i glavni federalni tužitelj, razgovarali su o nužnosti prevazilaženja ovoga problema.

Sarajevo, 22. januar 2015. godine

Odgađa se nastavak sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH

Kolegij Doma naroda Parlamenta Federacije BiH je na sjednici održanoj 21. siječnja 2015.godine jednoglasno odlučio da nastavak konstituirajuće sjednice, koja je prekinuta 15. siječnja 2015.godine, bude odgođen za sljedeći tjedan,budući da nisu stečeni uvjeti za održavanje sjednice.

Ova odluka donesena je nakon što je članovima Kolegija potvrđeno kako postoje najave o intenzivnom dogovaranju o prijedlogu kandidata iz reda srpskog naroda za izbor potpredsjednika Federacije BiH i za izbor potpredsjedatelja Doma naroda.

Članovi Kolegija su također istakli, kako neće dozvoliti da odgađanje sjednice ugrozi stanovnike Federacije BiH koji su ovisni o isplatama iz proračuna.

Sarajevo, 16. januar 2015. godine

Izabrano rukovodstvo Doma naroda Parlamenta FBiH

1

Lidija Bradara izabrana je za predsjedateljicu, a Jasenko Tufekčić za  potpredsjedatelja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH na Konstituirajućoj sjednici Doma naroda održanoj 15. siječnja 2015. godine.

2

Klubovi naroda također su imenovali predsjednike klubova. Tomislav Martinović izabran je za predsjednika Kluba izaslanika hrvatskoga naroda, Osman Čatić za predsjednika Kluba izaslanika bošnjačkoga naroda, a Slaviša Šućur za predsjednika Kluba izaslanika srpskoga naroda.

Središnje izborno povjerenstvo donijelo je odluku da se za šestu točku dnevnoga reda - izbor predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH nisu stekli uvjeti za glasovanje, te se izaslanici nisu očitovali po toj točki dnevnoga reda.

U okviru točke dnevnog reda vezane za izbor izaslanika u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, dostavljene su i ovjerene kandidatske liste od strane Središnjeg izbornog povjerenstva.

3

Iz reda bošnjačkoga naroda za izaslanike iz Federacije BiH u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH glasovalo se za sljedeće liste:

  • Kandidatska lista Stranke demokratske akcije (SDA): Safet Softić i Semiha Borovac osvojila je 4 glasa;
  • Kandidatska lista zastupnika Osmana Ćatića:  Sead Kadić i Sanjin Halimović osvojila je 3 glasa;
  • Kandidatska lista zastupnika Jasenka Tufekčića: Halid Genjac i Sejad Delić osvojila je 3 glasa;
  • Kandidatska lista Demokratske fronte - Željko Komšić: Sifet Podžić i Hamed Hodžić osvojila je 3 glasa;
  • Kandidatska lista Saveza za bolju budućnost BiH – Fahrudin Radončić: Fahrudin Radončić, Mirsad Đugum, Munib Jusufović, Edim Memić  i Edita Đapo osvojila je 4 glas

Po kandidatskim listama iz reda hrvatskoga naroda za izaslanike iz Federacije BiH u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH glasovalo se:

  • Kandidatska lista Tomislava Mandića: Bariša Čolak, Mato Franjičević i Slavko Matić osvojila je 3 glasa;
  • Kandidatska lista Tomislava Martinovića: Ljilja Zovko, Ivo Vincetić i Anđelko Mikulić osvojila je 3 glasa;
  • Kandidatska lista Ive Tadića: Mario Karamatić, Helena Lončar i Stana Burić osvojila je 3 glasa;
  • Kandidatska lista Lidije Bradara: Zdenka Džambas, Radoje Vidović i Ivica Udovičić osvojila je 3 glasa.
  • Kandidatska lista Hrvatske demokratske zajednice 1990 Martin Raguž: Stjepan Krešić, Pejo Damjanović i Drago Džambas osvojila je 3 glasa;
  • Kandidatska lista Đure Delića: Božo Ljubić, Josip Merdžo i Ankica Gudeljević osvojila je 2 glasa.

Kompletan izborni materijal u svezi s ovom točkom dnevnoga reda dostavljen je Središnjem izbornom povjerenstvu.

6

Sjednica je nakon ove točke dnevnoga reda prekinuta uz zaključak da će se njezin nastavak održati najkasnije u roku 7 dana kada bi po žurnome postupku trebali biti usvojeni Prijedlog odluke o privremenom financiranju Federacije Bosne i Hercegovine za razdoblje siječanj - ožujak 2015. godine i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proračunima u Federaciji Bosne i Hercegovine (predlagatelji: klubovi zastupnika SDA, HDZ BiH i DF u Zastupničkome domu).

4 5

Sjednicu u cijelosti možete pogledati na sljedećem linku:
Dio 1: Konstituirajuca sjednica Doma naroda PFBiH 15.01.2015.godine
Dio 2: Konstituirajuca sjednica Doma naroda PFBiH 15.01.2015.godine
Dio 3: Konstituirajuca sjednica Doma naroda PFBiH 15.01.2015.godine
Dio 4: Konstituirajuca sjednica Doma naroda PFBiH 15.01.2015.godine

1

Sarajevo, 15. januar 2015. godine

Održana Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

1

2

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine konstituiran je u novome sazivu za naredni četverogodišnji mandat na današnjoj sjednici.

3

4

5

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Stjepan Mikić  ovjerio je mandate za 53 izaslanika. 

6

7

8

9

10 11 12

13 14 15

1

Sarajevo,15. januar 2015. godine

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST PREDSJEDATELJA DOMA NARODA
PARLAMENTA FBIH

Kao što je poznato, danas 15. siječnja 2015. godine, zakazana je Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH s početkom u 12.00 sati. Prije Konstituirajuće sjednice, shodno važećim propisima, bilo je neophodno da Središnje izborno povjerenstvo (SIP) uruči novoizabranim izaslanicima uvjerenje o dodjeli mandata.

Budući je SIP izvjestio rukovodstvo Doma naroda kako je jučer u kasnim popodnevnim satima uloženo sedam žalbi na odluke SIP-a o dodjeli mandata, bilo je neophodno da se o istima odluči.

Upravo iz tog razloga je došlo do zakašnjenja s početkom održavanja današnje sjednice jer se čeka konačna odluka Suda BiH.

Prema nezvaničnim saznanjima, pomenute odluke bi mogle biti ubrzo donesene, nakon čega će biti omogućen početak današnje Konstituirajuće sjednice.

Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta FBiH

1

Sarajevo, 14. januar 2015. godine

Radno-konzultativni sastanak rukovodstva Doma naroda i predstavnika političkih stranaka

1

Predsjedatelj i tajnik Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović i Izmir Hadžiavdić održali su danas radno-konzultativni sastanak s predstavnicima stranaka čiji su izaslanici zastupljeni u novome sazivu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.
Na sastanku je razgovarano o tehničkim detaljima vezanim uz održavanje i realizaciju Konstituirajuće sjednice Doma naroda zakazane za sutra, 15. siječnja 2015. godine.

1

Sarajevo, 13. januar 2015. godine

Zakazana Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za četvrtak, 15. januara 2015. godine u 12 sati.

Za  sjednicu predložen sljedeći

D N E V N I   R E D

  1. Izbor Privremene mandatno-imunitetske komisije Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine,
  2. Izvještaj Privremene mandatno-imunitetske komisije,
  3. Davanje zakletve,
  4. Izbor Privremene komisije za izbor i imenovanja Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine,
  5. Izbor predsjedavajućeg i potpredsjedavajućih Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine,
  6. Izbor predsjednika i potpredsjednikâ Federacije Bosne i Hercegovine.
  7. Izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine,
  8. Prijedlog odluke o privremenom finansiranju Federacije Bosne i Hercegovine za period januar - mart 2015. godine,
  9. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine (predlagači: klubovi poslanika SDA, HDZ BiH i DF u Predstavničkom domu) - hitni postupak.

Sjednica će se održati u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, ulica Hamdije Kreševljakovića 3, Sarajevo.

1

Početna stranica                                                                                                                            vrh stranice

Pogledajte saopćenja 2016. godina
Pogledajte saopćenja 2015. godina

Pogledajte saopćenja 2014. godina

Pogledajte saopćenja 2013. godina

Pogledajte saopćenja 2012. godina
Pogledajte saopćenja 2011. godina
Pogledajte saopćenja 2010. godina
Pogledajte saopćenja 2009. godina
Pogledajte saopćenja 2008. godina
Pogledajte saopćenja 2007. godina

 

 
 
Unesite pojam za pretragu:
 
 
  Copyright © Parlament Federacije Bosne i Hercegovine. . godine