Parlament Federacije Bosne i Hercegovine


Adresa:
Hamdije Kreševljakovića 3
71000 Sarajevo

Tel:
Centrala 219-1901

2

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Saopćenja 2015. godina                                     Arhiva saopćenja po godinama

Sarajevo, 26. februar 2015. godine

Razgovor s predstavnicima USAID-a o jačanju zakonodavne vlasti u
Federaciji BiH

1

Lidija Bradara i Izmir Hadžiavdić, predsjedateljica i tajnik Doma naroda Parlamenta Federacije BiH susreli su se danas s Christianom Hauptom, direktorom procesa jačanja institucija vlasti u BiH i procesa i Samirom Mušovićem, rukovoditeljem komponenti za pitanja proračuna, jačanje odgovornosti i transparentnosti pri Američkoj agenciji za međunarodni razvoj u BiH (USAID). Razgovaralo se o jačanju institucija vlasti u BiH, s posebnim naglaskom na Federaciju BiH i njezinu zakonodavnu vlast.
Direktor Haupt predstavio je urađene aktivnosti na provedbi Projekta jačanja institucija u BiH kojeg financira USAID, dok je za provedbu zaduženo američko državno sveučilište State University of New York.  S provedbom ovog Projekta počelo se u svibnju 2013. godine, a završetak je planiran za siječanj 2017. godine.
Predsjedateljica Bradara istaknula je važnost vraćanja digniteta Domu naroda kao gornjem Domu Parlamenta Federacije BiH,  odnosno Domu kantona, kao i važnost suradnje svih institucija vlasti u  BiH.
Bradara i Haupt su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom Doma naroda Parlamenta FBiH i USAID-a na različitim projektima, među kojima je i Projekt jačanja institucija zakonodavne vlasti. Dogovoren je nastavak dosadašnje uspješne suradnje. 

1

Sarajevo, 26. februar 2015. godine

Bradara i Palmer o projektima poboljšanja učinkovitosti federalnih institucija

1

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara sastala se danas, 26. veljača 2015. godine  s  Kennetom Palmerom, direktorom Odjela za ljudsku dimenziju Misije OESS-a u BiH.
Razgovaralo se o zajedničkim projektima čiji je cilj poboljšati učinkovitost institucija vlasti u Federaciji BiH, s posebnim naglaskom na zakonodavnu vlast. Predsjedateljica Bradara je, kao primjer iznimne  suradnje s Misijom OESS-a  u BiH, navela Kanton Središnja Bosna u kojem su uspješno realizirani brojni zajednički projekti. 
Palmer je predstavio Plan rada Misije OESS-a za 2015 godinu, čiji su važan dio i Projekti poboljšanja učinkovitosti institucija vlasti u BiH, među kojima je Strateški plan razvoja i organiziranja službe Parlamenta FBiH u vrhu prioriteta. U tom kontekstu Palmer je najavio održavanje niza seminara, te izradu i tiskanje publikacija koje bi javnosti trebale približiti rad zakonodavnih tijela u Federaciji BiH.
Bradara je istaknula kako će poboljšanje rada Doma naroda, kao i bolja suradnja s ostalim institucijama vlasti u  Federaciji BiH, biti među prioritetima njezina rada, uz jačanje pravne sigurnosti i donošenje zakona u interesu svih naroda i građana u FBiH.
Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara i voditelj Odjela za ljudsku dimenziju Misije OESS-a Kennet Palmer dogovorili su pružanje potpore svim inicijativama koje iamju namjeru poboljšati učikovitost institucija vlasti u Federaciji BiH.

1

Sarajevo, 25. februar 2015. godine

Održan godišnji informativni sastanak Twinning projekta u kontekstu europskih integracija

1

Godišnji informativni sastanak Twinning projekta „Jačanje uloge parlamenata u Bosni i Hercegovini u kontekstu integracija u EU“, koji financira Europska unija, a provode Narodna skupština Republike Mađarske i Narodna skupština Republike Francuske, za novoizabrane članove Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održan je danas25. veljače 2015. godine u Sarajevu.

Rukovoditelj projekta Zoltan Horvath obratio se nazočnim izaslanicima predstavljajući projekat, ključne podatke, ciljeve i metode rada s osvrtom na ostvarene rezultate u 2014. godini. Članovi tima Twinning projekta su potom prezentirali niz preporuka sačinjenih tijekom prve godine implementacije projekta za federalni Parlament. Preporuke se odnose na jačanje administrativne potpore članovima Parlamenta u procesu pristupanja Europskoj uniji, unaprjeđenje zakonodavne prakse, jačanje procesa približavanja zakonodavstva, unaprjeđenje parlamentarnog nadzora nad aktivnostima vlada, edukaciju i upravljanje ljudskim resursima. Izaslanici su upoznati i s pregledom održanih edukacija i studijskih posjeta, te planiranim aktivnostima u nastavku projekta.

Cilj ovog Projekta je jačanje uloge Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine Brčko distrikta u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine EU i provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Također, svrha Twinning projekta je jačanje kapaciteta članova i osoblja parlamenata u BiH za strateško usmjeravanje ka pristupu u EU, poboljšanje usklađivanja zakonodavstva sa EU zakonima i efikasna nadzorna funkcija, kao i poboljšavanje suradnje i koordinacije parlamenata u BiH. Projekat se financira iz IPA fonda EU sa proračunom od 3.5 milijuna eura čija će implementacija trajati dvije godine (veljača 2014 – siječanj 2016).

1

Sarajevo, 20. februar 2015. godine

Predsjedateljica Bradara razgovarala s predstavnicima temeljnih braniteljskih udruga s područja središnje Bosne

1

Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i predsjednica ŽO HDZ BiH Kantona središnja Bosna, primila je 19. veljače 2015. godine u Travniku predstavnike Koordinacijskog tijela koje čini osam temeljnih braniteljskih udruga Hrvatskoga vijeća obrane i Armije BiH sa srednjobosanskog područja.
Članovi Koordinacije susret s Bradarom iskoristili su kako bi joj čestitali na izboru za predsjedateljicu Doma naroda Parlamenta FBiH, te su ujedno izrazili zadovoljstvo činjenicom da su na tri čelne dužnosti u Federaciji imenovani predstavnici hrvatskoga i bošnjačkoga naroda s područja Kantona središnja Bosna: predsjedateljica Bradara, Marinko Čavara, predsjednik FBiH, i Melika Mahmutbegović, dopredsjednica FBiH. „Znamo da se radi o osobama koje će učiniti sve da umnogome unaprijede život svih građana Federacije, pa i našeg kantona“ istaknuli su branitelji.
Čelnici braniteljskih udruga izrazili su uvjerenje u nastavak dosadašnje dobre suradnje, a  čiji su  zajednički ciljevi poboljšati položaj braniteljske populacije, poništiti po branitelje i stradalnike s ovoga područja štetnu reviziju, te u konačnici vratiti dostojanstvo braniteljima, stradalnicima rata.

1

Sarajevo, 17. februar 2015. godine

Sastanak rukovodstva Parlamenta FBiH s predsjednicima i
dopredsjednicima FBiH

1

Sastanak rukovodstva i članova kolegija oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na čelu s predsjedateljima Lidijom Bradara i Edinom Mušićem, i predsjednika i dopredsjednika Federacije Marinka Čavare, Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića održan je danas, 17. veljače 2015. godine.
Na sastanku je razgovarano o smjernicama rada u budućem razdoblju, te je zaključeno kako su sastanci na ovoj razini, uključujući i predstavnike Vlade FBiH po njezinom imenovanju, od strateškog značaja, te da će biti održavani često i u kontinuitetu.

Članovi kolegija naglasili su kako domovi trebaju djelovati jedinstveno kao Federalni parlament, osobito ističući značajno parlamentarno iskustvo predsjednika Federacije Marinka Čavare, uz uvjerenje da ovaj saziv kroz timski rad može pronaći najkvalitetnija rješenja

1

Sarajevo, 17. februar 2015. godine

Predstavljena inicijativa Središnjeg izbornog povjerenstva BiH čelnicima Federacije BiH

1

Sastanak čelnih dužnosnika u Federaciji Bosne i Hercegovine i predstavnika Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIPBiH) na čelu s predsjednikom Stjepanim Mikićem održan je danas, 17. veljače 2015. godine, u prostorijama Parlamenta Federacije BiH.
Sastanku su nazočili Marinko Čavara, Melika Mahmutbegović i Milan Dunović, predsjednik i dopredsjednici Federacije, Lidija Bradara i Edin Mušić, predsjedatelji, te dopredsjedatelji i svi članovi kolegija oba doma Parlamenta FBiH.

2 3

Sastanak je održan na inicijativu Središnjeg izbornog povjerenstva s osvrtom na nužnost izmjena Izbornoga zakona Bosne i Hercegovine. Predsjednik SIP BiH Stjepan Mikić nazočnima je predstavio niz inicijativa o ovoj temi, vodeći se iznimnom kompliciranošću Izbornoga zakona, kao i nedostatkom pojedinih propisa u izbornom sustavu. Inicijativa se odnosila na žurnu izmjenu Izbornoga zakona BiH koji bi omogućio popunjavanje Kluba izaslanika srpskoga naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, zatim na donošenje Izbornoga zakona Federacije BiH koji bi ujedno regulirao i izbore u gradovima i općinama. Mikić je osobito naglasio i potrebu rješavanja problema Zakona o sukobu interesa koji u Federaciji BiH već godinu i pol nema tko provoditi. Osvrnuo se i na potrebu uređenja oblasti registracije političkih stranaka u entitetima i Brčko Distriktu BiH.

Sastanak je okončan uz jednoglasnu suglasnost kako će o ovoj temi u narednom razdoblju biti održano više radnih sastanaka s namjerom prevazilaženja problema i pronalaska najboljih rješenja

1

Sarajevo, 17. februar 2015. godine

Uručena uvjerenja predsjedniku i dopredsjednicima Federacije BiH

1

Svečana ceremonija dodjele uvjerenja o dodjeli mandata predsjedniku i dopredsjednicima Federacije BiH od Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP BiH) održana je danas, 17. veljače 2015. godine, u Parlamentu Federacije
Predsjednik SIP BiH Stjepan Mikić je prigodom dodjeljivanja uvjerenja Marinku Čavari, predsjedniku Federacije BiH, Meliki Mahmutbegović i Milanu Dunoviću, dopredsjednicima Federacije BiH, naglasio kako je ovo prva ovakva svečanost, što je omogućeno izmjenama Izbornoga zakona BiH.

2 3

7 8 9

Svečanosti dodjele uvjerenja nazočilo je rukovodstvo zakonodavne vlasti u Federaciji BiH: Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda,  Edin Mušić, predsjedatelj Zastupničkoga doma, kao i članovi kolegija oba doma Parlamenta Federacije BiH.
Predsjednik FBiH Marinko Čavara, te dopredsjednici Melika Mahmutbegović i Milan Dunović istaknuli su kako će odgovornim i timskim radom u iduće četiri godine raditi na dobrobit svih naroda i građana u Federaciji BiH.
Dodjelom uvjerenja  novoizabranim predsjedniku i dopredsjednicima Federacije BiH, SIP BiH završio je proces provedbe rezultata prošlogodišnjih Općih izbora na razini Federacije, budući da SIP ne sudjeluje u procesu formiranja izvršne vlasti u Federaciji BiH.

4 5 6

1

Sarajevo, 17. februar 2015. godine

Bradara i Kulundžić razgovarali o mehanizmu koordinacije u Federaciji BiH  

1

Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, sastala se danas sa Zoranom Matijom Kulundžićem, ravnateljem Vanjskopolitičke inicijative BiH. Razgovaralo  se o mehanizmu koordinacije u BiH. Koristeći pozitivna iskustva zemalja regije, Hrvatske i Srbije, a uz potporu Veleposlanstva Velike Britanije u BiH, Kulundžić je kazao kako se radi na izradi publikacije o mehanizmu koordinacije, kao vrsti vodiča za ovaj proces.
Predsjedateljica Bradara upoznala je ravnatelja Vanjskopolitičke inicijative BiH s aktivnostima zastupnika, izaslanika i ostalnih dužnosnika u tijelima vlasti kantona i Federacije BiH na uspostavi mehanizma koordinacije. Podsjetila je i na aktivnosti Političke akademije HDZBiH koja je organizirala Okrugli stol posvećen mehanizmu koordinacije.

1

Sarajevo, 11. februar 2015. godine

Predsjedateljica Bradara sastala se s predstavnikom Veleposlanstva
SAD u BiH

1

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara susrela se danas s Kennethom Zurcherom, zamjenikom voditelja Političkog odjela Veleposlanstva SAD-a u BiH. Na sastanku se razgovaralo o planovima u radu Doma naroda, suradnji sa Zastupničkim domom, procesu uspostave vlasti i ustavnim promjenama. Razgovaralo se i o zakonima iz podijeljene nadležnosti između FBiH i županija, nizu zakonskih rješenja kojima je cilj ubrzati ekonomski razvitak.

Predsjedateljica Bradara istakla je namjere da prioritet u radu budu zakoni čiji je cilj gospodarski razvitak,  borba protiv korupcije i jačanje uloge zakonodavne vlasti u Federaciji.

Bilo je riječi i o „sedam odgovora“ HDZ BiH, rješenja koje je ova stranka ponudila kao odgovore na sva važnija životna pitanja u BiH

1

Sarajevo, 11. februar 2015. godine

Bradara i Mušić se sastali s predstavnicima romske manjine u BiH

1

Lidija Bradara i Edin Mušić, predsjedatelji domova Parlamenta Federacije BiH, sastali su se danas s predstavnicima romske nacionalnosti u Vijeću nacionalnih manjina Federacije BiH Mehmedom Mujićem i Mehmedom Suljićem, koji su inače i članovi Svjetskog saveza Roma.
Na sastanku je razgovarano o poteškoćama u radu ovoga Vijeća, te problemima sa kojima se suočava romska populacija u Bosni i Hercegovini, kao i o provedbi zakona koji se odnose na zaštitu prava nacionalnih manjina i zabranu diskriminacije, te o Europskoj okvirnoj konvenciji za zaštitu nacionalnih manjina.

1

Sarajevo, 10. februar 2015. godine

Izvještaj sa nastavka Konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održane 9.2.2015. godine

1

U nastavku Konstituirajuće sjednice Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nije  podržao zajedničku listu kandidata za predsjednika i potpredsjednike Federacije. Dom je većinom glasova podržao listu, 30 za, uz 12 glasova protiv i četiri suzdržana, ali bez većine u klubovima. U Klubu Bošnjaka bilo je 14 glasova za i tri suzdržana, u Klubu Hrvata 15 je glasalo za, jedan suzdržan, i u Klubu Srba dva glasa za, deset protiv i jedan suzdržan, te je postupak kandidovanja ponovljen. Ista lista upućena je Predstavničkom domu gdje je ponovo potvrđena, nakon čega je Dom naroda ponovo  podržao u većinskom izjašnjavanju, ali i dalje bez potrebne većine u Klubu Srba. 

2 3

Budući da je u Predstavničkom domu, u ponovljenom postupku zajednička lista prihvaćena, kandidovani su izabrani prihvatanjem liste u samoj jednom domu.
Predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara čestitala je novoizabranim predsjedniku i potpredsjednicima Federacije Bosne i Hercegovine, Marinku Čavari, Meliki Mahmutbegović i Milanu Dunoviću, nakon čega su predsjednik i potpredsjednici FBiH dali svečanu zakletvu.

 

7

4 5 6

Sjednicu u cijelosti možete pogledati na sljedećem linku:
Dio 1: Nastavak Konstituirajuće sjednice Doma naroda PFBiH 9.2.2015.godine
Dio 2: Nastavak Konstituirajuće sjednice Doma naroda PFBiH 9.2.2015.godine

Sarajevo, 10. februar 2015. godine

Sastanak  potpredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i predsjednika Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne  i Hercegovine sa delegacijom  TURKSOY-a

1

Jasenko Tufekčić, potpredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, i Osman Ćatić, predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda, sastali su su 09.02.2015.godine sa generalnim sekretarom TURKSOY-a Kaeseinov Dusenom, zamjenikom generalnog sekretara kao i sa načelnikom Općine Kećioren gosp. Mustafom Akom te njegovim pomoćnicima.

Potpredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine upoznao je prisutne sa organizacijom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine kao najvišeg zakonodavnog organa vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom razgovaralo se i o programskim aktivnostima TURKSOY-a i realizaciji projekata, kao i o daljnoj saradnji između TURSKOY-a i Bosne i Hercegovine.
Kako su naveli, svoju kulturu žele predstaviti čitavom svijetu ali su otvoreni i za kulture ostalih zemalja, posebno zemalja Balkana.  

Sarajevo, 5. februar 2015. godine

O B A V I J E S T
o nastavku Konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine

Obavještenje da će se nastavak Konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održati u ponedjeljak, 9. februara 2015. godine u 13 sati.

Za  nastavak sjednice su preostale sljedeće tačke:  

4. Izbor predsjednika i potpredsjednikâ Federacije Bosne i Hercegovine,

Sjednica će se održati u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, ulica Hamdije Kreševljakovića 3, Sarajevo.

Sarajevo, 5. februar 2015. godine

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na 10. sjednici održanoj 4.2.2015. godine donijela Odluku o ovjeri kandidatske liste predlagača Kluba delegata bošnjačkog naroda, Kluba delegata hrvatskog naroda i pet delegata Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, i to:

 1. Marinko Čavara - kandidat za predsjednika Federacije BiH
 2. Melika Mahmutbegović - kandidat za potpredsjednika Federacije BiH
 3. Milan Dunović - kandidat za potpredsjednika Federacije BiH

Odluka o ovjeri kandidatske liste je dostavljena Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine 4.2.2015 u 15:55 sati. Odluka je odmah dostavljena predlagačima liste koji mogu podnijeti žalbu na ovu odluku Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke.

Tekst Odluke možete preuzeti na sljedećem linku:
- Odluka o ovjeri kandidatske liste predlagača Kluba delegata bošnjačkog naroda, Kluba delegata hrvatskog naroda i pet delegata Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine

Sarajevo, 3. februar 2015. godine

Sastanak predsjedateljice Doma naroda Parlamenta FBiH i direktora predstavništva Zaklade Konrad Adenauer u BiH

1

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara susrela se danas 3.  veljače 2015 godine s Karstenom Dümmelom, direktorom predstavništva Zaklade „Konrad Adenauer“ u BiH.

Tijekom susreta, razgovaralo se o aktualnoj političkoj situaciji u Federaciji BiH.  Bilo je govora i o daljnjoj suradnji Zaklade „Konrad Adenauer“ s Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH. Izraženo je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom Zaklade „Konrad Adenauer“ i HDZ BiH, te je iskazana obostrana želja za njezinim dodatnim unaprijeđenjem

Sarajevo, 30. januar 2015. godine

Održan nastavak Konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH

1

U nastavku Konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH usvojeni su Prijedlog odluke o privremenom finansiranju Federacije Bosne i Hercegovine, za period januar - mart 2015. godine i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine (predlagači: klubovi poslanika SDA, HDZ BiH i DF u Predstavničkom domu). 
Dom naroda verificirao je mandat delegatu Željku Mirkoviću. Dom naroda nije utvrdio zajedničku kandidatsku listu za predsjednika i potpredsjednika Federacije jer nije dostavljen prijedlog za potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda.
Na Prvoj vanrednoj sjednici Doma naroda data je saglasnost na Odluku o privremenom finansiranju potreba Federalnog zavoda za zapošljavanje Sarajevo, za period 1. januar do 31. mart 2015. godine,  Odluku o privremenom finansiranju Federalnog zavoda za penzijsko - invalidsko osiguranje, za period od 1. januara do 31. marta 2015. godine i Odluku o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine, za period od 1. januara do 31. marta 2015. godine.

Sjednicu u cijelosti možete pogledati na sljedećem linku:
Dio 1: Nastavak Konstituirajuce sjednice Doma naroda PFBiH 30.01.2015.godine

Sarajevo, 28. januar 2015. godine

Sastanak rukovodstva federalnog Parlamenta i predstavnika
Izaslanstva EU u BiH

1

Predsjedateljica Doma naroda Lidija Bradara i Edin Mušić, predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH sastali su se danas, 28. siječnja 2015. godine s Orlandom Fuscom, političkim savjetnikom i šefom Sekcije za vlade, parlament i političke stranke, i Lejlom Ramić-Mesihović, višom političkom službenicom Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Ovo je prvi posjet Izaslanstva EU u BiH novoizabranom rukovodstvu federalnog Parlamenta u ovome mandatu, što je bila i prigoda za međusobno upoznavanje i razmjenu mišljenja. Na sastanku se razgovaralo o aktualnoj društveno-političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, formiranju vlasti i političkim odnosima u Federaciji BiH, kao i o napretku, te obvezama na putu ka europskim integracijama

Sarajevo, 27. januar 2015. godine

O B A V I J E S T
o nastavku Konstituirajuce sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine

Obavještenje da će se nastavak Konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održati u petak, 30. januara 2015. godine u 11 sati.

Za  nastavak sjednice su preostale sljedeće tačke:  

4. Izbor predsjednika i potpredsjednikâ Federacije Bosne i Hercegovine,
6. Prijedlog odluke o privremenom finansiranju Federacije Bosne i Hercegovine za period januar - mart 2015. godine,
7. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine (predlagači: klubovi poslanika SDA, HDZ BiH i DF u Predstavničkom domu) - hitni postupak.

Sjednica će se održati u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, ulica Hamdije Kreševljakovića 3, Sarajevo.

Sarajevo, 23. januar 2015. godine

Održan sastanak predsjedateljice Doma naroda Parlamenta FBiH i glavnog federalnog tužitelja

Neophodno žurno prevazilaženje problema u implementaciji Zakona o suzbijanju organiziranog kriminala i korupcije

1

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara, sastala se danas s glavnim federalnim tužiteljem Zdravkom Kneževićem, na inicijativu glavnog federalnog tužitelja, povodom problema u implementaciji Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala.

Pomenuti Zakon trebao bi se početi primjenjivati od 1.veljače 2015. godine, kada bi počeli s radom posebni odjeli pri Vrhovnom sudu FBiH i Federalnom tužiteljstvu FBiH, ali kako još nisu stvoreni prostorni, materijalno-tehnički, financijski uvjeti, niti osigurani ljudski resursi, neophodno bi bilo izmjenom Zakona, prolongirati početak njegove primjene. Time bi se otklonilo nastajanje pravne praznine u pogledu stvarne nadležnosti za procesuiranje počinitelja krivičnih djela iz oblasti korupcije i organiziranog kriminala.

Imajući u vidu ozbiljnost situacije, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH i glavni federalni tužitelj, razgovarali su o nužnosti prevazilaženja ovoga problema.

Sarajevo, 22. januar 2015. godine

Odgađa se nastavak sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH

Kolegij Doma naroda Parlamenta Federacije BiH je na sjednici održanoj 21. siječnja 2015.godine jednoglasno odlučio da nastavak konstituirajuće sjednice, koja je prekinuta 15. siječnja 2015.godine, bude odgođen za sljedeći tjedan,budući da nisu stečeni uvjeti za održavanje sjednice.

Ova odluka donesena je nakon što je članovima Kolegija potvrđeno kako postoje najave o intenzivnom dogovaranju o prijedlogu kandidata iz reda srpskog naroda za izbor potpredsjednika Federacije BiH i za izbor potpredsjedatelja Doma naroda.

Članovi Kolegija su također istakli, kako neće dozvoliti da odgađanje sjednice ugrozi stanovnike Federacije BiH koji su ovisni o isplatama iz proračuna.

Sarajevo, 16. januar 2015. godine

Izabrano rukovodstvo Doma naroda Parlamenta FBiH

1

Lidija Bradara izabrana je za predsjedateljicu, a Jasenko Tufekčić za  potpredsjedatelja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH na Konstituirajućoj sjednici Doma naroda održanoj 15. siječnja 2015. godine.

2

Klubovi naroda također su imenovali predsjednike klubova. Tomislav Martinović izabran je za predsjednika Kluba izaslanika hrvatskoga naroda, Osman Čatić za predsjednika Kluba izaslanika bošnjačkoga naroda, a Slaviša Šućur za predsjednika Kluba izaslanika srpskoga naroda.

Središnje izborno povjerenstvo donijelo je odluku da se za šestu točku dnevnoga reda - izbor predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH nisu stekli uvjeti za glasovanje, te se izaslanici nisu očitovali po toj točki dnevnoga reda.

U okviru točke dnevnog reda vezane za izbor izaslanika u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, dostavljene su i ovjerene kandidatske liste od strane Središnjeg izbornog povjerenstva.

3

Iz reda bošnjačkoga naroda za izaslanike iz Federacije BiH u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH glasovalo se za sljedeće liste:

 • Kandidatska lista Stranke demokratske akcije (SDA): Safet Softić i Semiha Borovac osvojila je 4 glasa;
 • Kandidatska lista zastupnika Osmana Ćatića:  Sead Kadić i Sanjin Halimović osvojila je 3 glasa;
 • Kandidatska lista zastupnika Jasenka Tufekčića: Halid Genjac i Sejad Delić osvojila je 3 glasa;
 • Kandidatska lista Demokratske fronte - Željko Komšić: Sifet Podžić i Hamed Hodžić osvojila je 3 glasa;
 • Kandidatska lista Saveza za bolju budućnost BiH – Fahrudin Radončić: Fahrudin Radončić, Mirsad Đugum, Munib Jusufović, Edim Memić  i Edita Đapo osvojila je 4 glas

Po kandidatskim listama iz reda hrvatskoga naroda za izaslanike iz Federacije BiH u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH glasovalo se:

 • Kandidatska lista Tomislava Mandića: Bariša Čolak, Mato Franjičević i Slavko Matić osvojila je 3 glasa;
 • Kandidatska lista Tomislava Martinovića: Ljilja Zovko, Ivo Vincetić i Anđelko Mikulić osvojila je 3 glasa;
 • Kandidatska lista Ive Tadića: Mario Karamatić, Helena Lončar i Stana Burić osvojila je 3 glasa;
 • Kandidatska lista Lidije Bradara: Zdenka Džambas, Radoje Vidović i Ivica Udovičić osvojila je 3 glasa.
 • Kandidatska lista Hrvatske demokratske zajednice 1990 Martin Raguž: Stjepan Krešić, Pejo Damjanović i Drago Džambas osvojila je 3 glasa;
 • Kandidatska lista Đure Delića: Božo Ljubić, Josip Merdžo i Ankica Gudeljević osvojila je 2 glasa.

Kompletan izborni materijal u svezi s ovom točkom dnevnoga reda dostavljen je Središnjem izbornom povjerenstvu.

6

Sjednica je nakon ove točke dnevnoga reda prekinuta uz zaključak da će se njezin nastavak održati najkasnije u roku 7 dana kada bi po žurnome postupku trebali biti usvojeni Prijedlog odluke o privremenom financiranju Federacije Bosne i Hercegovine za razdoblje siječanj - ožujak 2015. godine i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proračunima u Federaciji Bosne i Hercegovine (predlagatelji: klubovi zastupnika SDA, HDZ BiH i DF u Zastupničkome domu).

4 5

Sjednicu u cijelosti možete pogledati na sljedećem linku:
Dio 1: Konstituirajuca sjednica Doma naroda PFBiH 15.01.2015.godine
Dio 2: Konstituirajuca sjednica Doma naroda PFBiH 15.01.2015.godine
Dio 3: Konstituirajuca sjednica Doma naroda PFBiH 15.01.2015.godine
Dio 4: Konstituirajuca sjednica Doma naroda PFBiH 15.01.2015.godine

1

Sarajevo, 15. januar 2015. godine

Održana Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

1

2

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine konstituiran je u novome sazivu za naredni četverogodišnji mandat na današnjoj sjednici.

3

4

5

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Stjepan Mikić  ovjerio je mandate za 53 izaslanika. 

6

7

8

9

10 11 12

13 14 15

1

Sarajevo,15. januar 2015. godine

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST PREDSJEDATELJA DOMA NARODA
PARLAMENTA FBIH

Kao što je poznato, danas 15. siječnja 2015. godine, zakazana je Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH s početkom u 12.00 sati. Prije Konstituirajuće sjednice, shodno važećim propisima, bilo je neophodno da Središnje izborno povjerenstvo (SIP) uruči novoizabranim izaslanicima uvjerenje o dodjeli mandata.

Budući je SIP izvjestio rukovodstvo Doma naroda kako je jučer u kasnim popodnevnim satima uloženo sedam žalbi na odluke SIP-a o dodjeli mandata, bilo je neophodno da se o istima odluči.

Upravo iz tog razloga je došlo do zakašnjenja s početkom održavanja današnje sjednice jer se čeka konačna odluka Suda BiH.

Prema nezvaničnim saznanjima, pomenute odluke bi mogle biti ubrzo donesene, nakon čega će biti omogućen početak današnje Konstituirajuće sjednice.

Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta FBiH

1

Sarajevo, 14. januar 2015. godine

Radno-konzultativni sastanak rukovodstva Doma naroda i predstavnika političkih stranaka

1

Predsjedatelj i tajnik Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović i Izmir Hadžiavdić održali su danas radno-konzultativni sastanak s predstavnicima stranaka čiji su izaslanici zastupljeni u novome sazivu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.
Na sastanku je razgovarano o tehničkim detaljima vezanim uz održavanje i realizaciju Konstituirajuće sjednice Doma naroda zakazane za sutra, 15. siječnja 2015. godine.

1

Sarajevo, 13. januar 2015. godine

Zakazana Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za četvrtak, 15. januara 2015. godine u 12 sati.

Za  sjednicu predložen sljedeći

D N E V N I   R E D

 1. Izbor Privremene mandatno-imunitetske komisije Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine,
 2. Izvještaj Privremene mandatno-imunitetske komisije,
 3. Davanje zakletve,
 4. Izbor Privremene komisije za izbor i imenovanja Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine,
 5. Izbor predsjedavajućeg i potpredsjedavajućih Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine,
 6. Izbor predsjednika i potpredsjednikâ Federacije Bosne i Hercegovine.
 7. Izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine,
 8. Prijedlog odluke o privremenom finansiranju Federacije Bosne i Hercegovine za period januar - mart 2015. godine,
 9. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine (predlagači: klubovi poslanika SDA, HDZ BiH i DF u Predstavničkom domu) - hitni postupak.

Sjednica će se održati u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, ulica Hamdije Kreševljakovića 3, Sarajevo.

1

Početna                                                                                                                      vrh stranice

Pogledajte saopćenja 2014. godina
Pogledajte saopćenja 2013. godina

Pogledajte saopćenja 2012. godina
Pogledajte saopćenja 2011. godina
Pogledajte saopćenja 2010. godina
Pogledajte saopćenja 2009. godina
Pogledajte saopćenja 2008. godina
Pogledajte saopćenja 2007. godina

 

 
 
Unesite pojam za pretragu:
 
 
  Copyright © Parlament Federacije Bosne i Hercegovine.2008.