Parlament Federacije Bosne i Hercegovine


Adresa:
Hamdije Kreševljakovića 3
71000 Sarajevo

Tel:
Centrala 219-1901

2

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Saopćenja 2015. godina                                     Arhiva saopćenja po godinama

Sarajevo 30. januar, 2015. godine

Održan nastavak Konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH

1

U nastavku Konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH usvojeni su Prijedlog odluke o privremenom finansiranju Federacije Bosne i Hercegovine, za period januar - mart 2015. godine i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine (predlagači: klubovi poslanika SDA, HDZ BiH i DF u Predstavničkom domu). 
Dom naroda verificirao je mandat delegatu Željku Mirkoviću. Dom naroda nije utvrdio zajedničku kandidatsku listu za predsjednika i potpredsjednika Federacije jer nije dostavljen prijedlog za potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda.
Na Prvoj vanrednoj sjednici Doma naroda data je saglasnost na Odluku o privremenom finansiranju potreba Federalnog zavoda za zapošljavanje Sarajevo, za period 1. januar do 31. mart 2015. godine,  Odluku o privremenom finansiranju Federalnog zavoda za penzijsko - invalidsko osiguranje, za period od 1. januara do 31. marta 2015. godine i Odluku o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine, za period od 1. januara do 31. marta 2015. godine.

Sjednicu u cijelosti možete pogledati na sljedećem linku:
Dio 1: Nastavak Konstituirajuce sjednice Doma naroda PFBiH 30.01.2015.godine

Sarajevo 28. januar, 2015. godine

Sastanak rukovodstva federalnog Parlamenta i predstavnika
Izaslanstva EU u BiH

1

Predsjedateljica Doma naroda Lidija Bradara i Edin Mušić, predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH sastali su se danas, 28. siječnja 2015. godine s Orlandom Fuscom, političkim savjetnikom i šefom Sekcije za vlade, parlament i političke stranke, i Lejlom Ramić-Mesihović, višom političkom službenicom Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Ovo je prvi posjet Izaslanstva EU u BiH novoizabranom rukovodstvu federalnog Parlamenta u ovome mandatu, što je bila i prigoda za međusobno upoznavanje i razmjenu mišljenja. Na sastanku se razgovaralo o aktualnoj društveno-političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, formiranju vlasti i političkim odnosima u Federaciji BiH, kao i o napretku, te obvezama na putu ka europskim integracijama

Sarajevo 27. januar, 2015. godine

O B A V I J E S T
o nastavku Konstituirajuce sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine

Obavještenje da će se nastavak Konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održati u petak, 30. januara 2015. godine u 11 sati.

Za  nastavak sjednice su preostale sljedeće tačke:  

4. Izbor predsjednika i potpredsjednikâ Federacije Bosne i Hercegovine,
6. Prijedlog odluke o privremenom finansiranju Federacije Bosne i Hercegovine za period januar - mart 2015. godine,
7. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine (predlagači: klubovi poslanika SDA, HDZ BiH i DF u Predstavničkom domu) - hitni postupak.

Sjednica će se održati u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, ulica Hamdije Kreševljakovića 3, Sarajevo.

Sarajevo 23. januar, 2015. godine

Održan sastanak predsjedateljice Doma naroda Parlamenta FBiH i glavnog federalnog tužitelja

Neophodno žurno prevazilaženje problema u implementaciji Zakona o suzbijanju organiziranog kriminala i korupcije

1

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara, sastala se danas s glavnim federalnim tužiteljem Zdravkom Kneževićem, na inicijativu glavnog federalnog tužitelja, povodom problema u implementaciji Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala.

Pomenuti Zakon trebao bi se početi primjenjivati od 1.veljače 2015. godine, kada bi počeli s radom posebni odjeli pri Vrhovnom sudu FBiH i Federalnom tužiteljstvu FBiH, ali kako još nisu stvoreni prostorni, materijalno-tehnički, financijski uvjeti, niti osigurani ljudski resursi, neophodno bi bilo izmjenom Zakona, prolongirati početak njegove primjene. Time bi se otklonilo nastajanje pravne praznine u pogledu stvarne nadležnosti za procesuiranje počinitelja krivičnih djela iz oblasti korupcije i organiziranog kriminala.

Imajući u vidu ozbiljnost situacije, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH i glavni federalni tužitelj, razgovarali su o nužnosti prevazilaženja ovoga problema.

Sarajevo 22. januar, 2015. godine

Odgađa se nastavak sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH

Kolegij Doma naroda Parlamenta Federacije BiH je na sjednici održanoj 21. siječnja 2015.godine jednoglasno odlučio da nastavak konstituirajuće sjednice, koja je prekinuta 15. siječnja 2015.godine, bude odgođen za sljedeći tjedan,budući da nisu stečeni uvjeti za održavanje sjednice.

Ova odluka donesena je nakon što je članovima Kolegija potvrđeno kako postoje najave o intenzivnom dogovaranju o prijedlogu kandidata iz reda srpskog naroda za izbor potpredsjednika Federacije BiH i za izbor potpredsjedatelja Doma naroda.

Članovi Kolegija su također istakli, kako neće dozvoliti da odgađanje sjednice ugrozi stanovnike Federacije BiH koji su ovisni o isplatama iz proračuna.

Sarajevo 16. januar, 2015. godine

Izabrano rukovodstvo Doma naroda Parlamenta FBiH

1

Lidija Bradara izabrana je za predsjedateljicu, a Jasenko Tufekčić za  potpredsjedatelja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH na Konstituirajućoj sjednici Doma naroda održanoj 15. siječnja 2015. godine.

2

Klubovi naroda također su imenovali predsjednike klubova. Tomislav Martinović izabran je za predsjednika Kluba izaslanika hrvatskoga naroda, Osman Čatić za predsjednika Kluba izaslanika bošnjačkoga naroda, a Slaviša Šućur za predsjednika Kluba izaslanika srpskoga naroda.

Središnje izborno povjerenstvo donijelo je odluku da se za šestu točku dnevnoga reda - izbor predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH nisu stekli uvjeti za glasovanje, te se izaslanici nisu očitovali po toj točki dnevnoga reda.

U okviru točke dnevnog reda vezane za izbor izaslanika u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, dostavljene su i ovjerene kandidatske liste od strane Središnjeg izbornog povjerenstva.

3

Iz reda bošnjačkoga naroda za izaslanike iz Federacije BiH u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH glasovalo se za sljedeće liste:

 • Kandidatska lista Stranke demokratske akcije (SDA): Safet Softić i Semiha Borovac osvojila je 4 glasa;
 • Kandidatska lista zastupnika Osmana Ćatića:  Sead Kadić i Sanjin Halimović osvojila je 3 glasa;
 • Kandidatska lista zastupnika Jasenka Tufekčića: Halid Genjac i Sejad Delić osvojila je 3 glasa;
 • Kandidatska lista Demokratske fronte - Željko Komšić: Sifet Podžić i Hamed Hodžić osvojila je 3 glasa;
 • Kandidatska lista Saveza za bolju budućnost BiH – Fahrudin Radončić: Fahrudin Radončić, Mirsad Đugum, Munib Jusufović, Edim Memić  i Edita Đapo osvojila je 4 glas

Po kandidatskim listama iz reda hrvatskoga naroda za izaslanike iz Federacije BiH u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH glasovalo se:

 • Kandidatska lista Tomislava Mandića: Bariša Čolak, Mato Franjičević i Slavko Matić osvojila je 3 glasa;
 • Kandidatska lista Tomislava Martinovića: Ljilja Zovko, Ivo Vincetić i Anđelko Mikulić osvojila je 3 glasa;
 • Kandidatska lista Ive Tadića: Mario Karamatić, Helena Lončar i Stana Burić osvojila je 3 glasa;
 • Kandidatska lista Lidije Bradara: Zdenka Džambas, Radoje Vidović i Ivica Udovičić osvojila je 3 glasa.
 • Kandidatska lista Hrvatske demokratske zajednice 1990 Martin Raguž: Stjepan Krešić, Pejo Damjanović i Drago Džambas osvojila je 3 glasa;
 • Kandidatska lista Đure Delića: Božo Ljubić, Josip Merdžo i Ankica Gudeljević osvojila je 2 glasa.

Kompletan izborni materijal u svezi s ovom točkom dnevnoga reda dostavljen je Središnjem izbornom povjerenstvu.

6

Sjednica je nakon ove točke dnevnoga reda prekinuta uz zaključak da će se njezin nastavak održati najkasnije u roku 7 dana kada bi po žurnome postupku trebali biti usvojeni Prijedlog odluke o privremenom financiranju Federacije Bosne i Hercegovine za razdoblje siječanj - ožujak 2015. godine i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proračunima u Federaciji Bosne i Hercegovine (predlagatelji: klubovi zastupnika SDA, HDZ BiH i DF u Zastupničkome domu).

4 5

Sjednicu u cijelosti možete pogledati na sljedećem linku:
Dio 1: Konstituirajuca sjednica Doma naroda PFBiH 15.01.2015.godine
Dio 2: Konstituirajuca sjednica Doma naroda PFBiH 15.01.2015.godine
Dio 3: Konstituirajuca sjednica Doma naroda PFBiH 15.01.2015.godine
Dio 4: Konstituirajuca sjednica Doma naroda PFBiH 15.01.2015.godine

1

Sarajevo 15. januar, 2015. godine

Održana Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

1

2

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine konstituiran je u novome sazivu za naredni četverogodišnji mandat na današnjoj sjednici.

3

4

5

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Stjepan Mikić  ovjerio je mandate za 53 izaslanika. 

6

7

8

9

10 11 12

13 14 15

1

Sarajevo 15. januar, 2015. godine

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST PREDSJEDATELJA DOMA NARODA
PARLAMENTA FBIH

Kao što je poznato, danas 15. siječnja 2015. godine, zakazana je Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH s početkom u 12.00 sati. Prije Konstituirajuće sjednice, shodno važećim propisima, bilo je neophodno da Središnje izborno povjerenstvo (SIP) uruči novoizabranim izaslanicima uvjerenje o dodjeli mandata.

Budući je SIP izvjestio rukovodstvo Doma naroda kako je jučer u kasnim popodnevnim satima uloženo sedam žalbi na odluke SIP-a o dodjeli mandata, bilo je neophodno da se o istima odluči.

Upravo iz tog razloga je došlo do zakašnjenja s početkom održavanja današnje sjednice jer se čeka konačna odluka Suda BiH.

Prema nezvaničnim saznanjima, pomenute odluke bi mogle biti ubrzo donesene, nakon čega će biti omogućen početak današnje Konstituirajuće sjednice.

Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta FBiH

1

Sarajevo 14. januar, 2015. godine

Radno-konzultativni sastanak rukovodstva Doma naroda i predstavnika političkih stranaka

1

Predsjedatelj i tajnik Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović i Izmir Hadžiavdić održali su danas radno-konzultativni sastanak s predstavnicima stranaka čiji su izaslanici zastupljeni u novome sazivu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.
Na sastanku je razgovarano o tehničkim detaljima vezanim uz održavanje i realizaciju Konstituirajuće sjednice Doma naroda zakazane za sutra, 15. siječnja 2015. godine.

1

Sarajevo 13. januar, 2015. godine

Zakazana Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za četvrtak, 15. januara 2015. godine u 12 sati.

Za  sjednicu predložen sljedeći

D N E V N I   R E D

 1. Izbor Privremene mandatno-imunitetske komisije Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine,
 2. Izvještaj Privremene mandatno-imunitetske komisije,
 3. Davanje zakletve,
 4. Izbor Privremene komisije za izbor i imenovanja Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine,
 5. Izbor predsjedavajućeg i potpredsjedavajućih Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine,
 6. Izbor predsjednika i potpredsjednikâ Federacije Bosne i Hercegovine.
 7. Izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine,
 8. Prijedlog odluke o privremenom finansiranju Federacije Bosne i Hercegovine za period januar - mart 2015. godine,
 9. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine (predlagači: klubovi poslanika SDA, HDZ BiH i DF u Predstavničkom domu) - hitni postupak.

Sjednica će se održati u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, ulica Hamdije Kreševljakovića 3, Sarajevo.

1

Početna                                                                                                                      vrh stranice

Pogledajte saopćenja 2014. godina
Pogledajte saopćenja 2013. godina

Pogledajte saopćenja 2012. godina
Pogledajte saopćenja 2011. godina
Pogledajte saopćenja 2010. godina
Pogledajte saopćenja 2009. godina
Pogledajte saopćenja 2008. godina
Pogledajte saopćenja 2007. godina

 

 
 
Unesite pojam za pretragu:
 
 
  Copyright © Parlament Federacije Bosne i Hercegovine.2008.