Parlament Federacije Bosne i Hercegovine


Adresa:
Hamdije Kreševljakovića 3
71000 Sarajevo

Tel:
Centrala 219-190



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Saopćenja 2007. godina- ARHIVA
            Arhiva saopćenja po godinama

Sarajevo, 02.10.2007.

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak obratio se zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH i najavio da krajem sedmice odlazi u Bruxelles, te da do tada želi da se dogovor o reformi policije domaćih političkih stranaka konačno postigne. Lajčak je pozvao predstavnike federalne vlasti da pomognu u oporavku grada Mostara. On je, između ostalog, spomenuo i preblem "dvije škole pod jednim krovom" te zastupnike upozorio i na reformu javnog RTV sistema u BiH. Najveći izazov za Federaciju ipak je ekonomija naglasio je visoki predstavnik Miroslav Lajčak.



Sarajevo,16.07.2007.

Dana 16.07.2007. godine Parlament Federacije BiH posjetila je delegacija Narodne skupštine Republike Srbije na čelu sa njenim predsjednikom gospodinom dr. Oliverom Dulićem.

Delegaciju iz Srbije primili su gospodin Safet Softić,  predsjedavajući Predstavničkog doma, i gospodin Stjepan Krešić, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, sa saradnicima.

Gospoda Softić i Krešić upoznali su predstavnike Skupštine Srbije sa problemima sa kojima se suočava Federacija BiH i naporima koje ulažu na putu ulaska Bosne i Hercegovine u EU.

Predsjednik  srbijanske Skupštine   gosp. Dulić istakao je punu podršku   Bosni i Hercegovini kako bi postala funkcionalnije uređena zemlja jer, prema njegovoj ocjeni, ona to sada nije.

"Želimo da modernizirate Ustav Bosne i Hercegovine i u tom smislu pružamo vam potpunu podršku", istakao je gospodin Dulić.


Obje delegacije zaključile su da je neophodno produbiti parlamentarnu saradnju u interesu građana Bosne i Hercegovine i Srbije.

 

   



Sarajevo, 05.07. 2007.

Predsjedavajući i potpredsjedavajući Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH susreli su se sa visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Miroslavom Lajčakom.

U razgovorima koji su vođeni, visoki predstavnik se upoznao sa aktuelnim stanjem u Federaciji BiH i mišljenjem rukovodstva Parlamenta Federacije o predstojećim ustavnim reformama Bosne i Hercegovine, o izboru novih obilježja u Federaciji BiH i Javnom radio-televizijskom servisu u Bosni i Hercegovini.

IIstaknut je prioritet stvaranja pozitivnog ambijenta u BiH i njenog uključivanja u evropske integracije.

   

Sarajevo, 14.06. 2007.

Na 4. sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH održanoj 14.06.2007 godine verificirani su mandati delegatima iz reda srpskog naroda Bošnjak Bojanu i Tomić Slobodanu. Ovom verifikacijom u Domu naroda je 15 delegata iz reda srpskog naroda.


Sarajevo, 06. 04. 2007.

Studenti Pravnog fakulteta u Sarajevu 6. aprila imali su priliku u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine upoznati se sa strukturom i načinom funkcioniranja federalnog Parlamenta, procedurama za donošenje zakona i drugih akata, te s tim u vezi postavljati pitanja.

Predavanje je na zahtjev asistentice ustavnog prava gospođe Lejle Balić održao sekretar Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Izmir Hadžiavdić.

Parlament Federacije je studentima poklonio Ustav Federacije BiH i Poslovnik o radu Doma naroda.

   



Sarajevo, 23.03. 2007.
URED PREDSJEDAVAJUĆEG PREDSTAVNIČKOG DOMA PARLAMENTA FBiH


Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine gospodin Safet Softić primio je danas gosp. Marka Fleminga, vojno-političkog savjetnika u Ambasadi SAD-a. Sastanku je prisustvovao i predsjednik Komisije za odbranu i sigurnost gospodin Refik Lendo.

Tokom susreta razmatrana su pitanja vezana za vojnu imovinu i budućnost vojne reforme. Gospodin Fleming je istakao da se pitanja vojne imovine moraju riješiti i da će se na njihovom rješavanju uz NATO uključiti i ambasador SAD-a u Sarajevu , s obzirom da to predstavlja jedan od prioriteta Vlade SAD-a.

Gospodin Softić se zahvalio gospodinu Flemingu na posjeti i zamolio ga da prenese zahvalnost NJ.E. Ambasadoru McElhaneyju na svemu što čini za BiH, a posebno na njegovim naporima vezano za usvajanje ustavnih promjena.


   

Sarajevo, 23.03.2007.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine gospodin Safet Softić sa suradnicima primio je 23. 03. 2007. godine Monitoring tim Generalnog sekretarijata Vijeća Evrope. Uz gospodina Jean-Louis Laurensa, direktora Direktorata za političke poslove VE, koji predvodi Monitoring tim VE, sastanku je prisustvovao i gospodin Borislav Marić, ambasador BiH pri Vijeću Evrope.

Gosti su ovom prilikom naglasili važnost ustavnih reformi i pri tom istakli da je donošenje Zakona o lokalnoj samoupravi prioritetno jer je povezano sa ustavnim uređenjem Federacije. Razgovaralo se i o situaciji u obrazovanju kao i o provedbi Odluke Ustavnog suda vezano za promjenu simbola.

Domaćini su zahvalili na posjeti i iskazali spremnost da oba doma Parlamenta Federacije BiH kroz svoj rad daju doprinos kod ispunjavanja uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Sarajevo, 19.03.2007.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Dana 19. marta 2007. godine u kurtoaznom posjetu Parlamentu Federacije BiH boravili su ambasador Republike Mađarske gospodin Varga Imre i njegov zamjenik gospodin Zpltan Csaszar. Visoke goste iz prijateljske nam zemlje primio je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH gospodin Safet Softić sa suradnicima.

 Ambasador Varga čestitao je predsjedavajućem Softiću na imenovanju na dužnost predsjedavajućeg doma i izrazio spremnost i želju njegove zemlje za razvoj dobrosusjednih odnosa i suradnje kako na putu integracije Bosne i Hercegovine u Evropu, tako i na ekonomskom planu.

Predsjedavajući Softić se zahvalio ambasadoru Vargi na čestitkama i ponuđenoj suradnji u cijelosti, a posebno na podršci Bosni i Hercegovini na njenom putu ka Evropskoj uniji, kao i zalaganju na pojednostavljenju viznog režima za neke kategorije građana Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Softić je naglasio da Bosna i Hercegovina nema drugog puta do puta ka Evropi, te da iskustva Mađarske mogu poslužiti kao dobar putokaz.

Na kraju posjeta, obostrano je izražena nada da će ovakvi susreti postati praksa.

IZ KABINETA PREDSJEDAVAJUĆEG PREDSTAVNIČKOG DOMA




22.02.2007.godine
Sjednica Doma naroda



Na prvoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, održanoj u četvrtak 22. 02. 2007. godine, delegati su većinom glasova potvrdili izbor Borjane Krišto za predsjednicu, te Spomenke Mićić i Mirsada Kebe za potpredsjednike Federacije BiH.

Na ovoj sjednici izabrani su i delegati za Dom naroda Parlamenta BiH.

Klub Bošnjaka izabrao je Sulejmana Tihića, Almu Čolo, Hazima Rančića, Hilmu Neimarliju i Adema Ibrahimpašića.

Klub Hrvata izabrao je Rudu Vidovića, Iliju Filipovića, Branka Zrnu i Božu Rajića, dok će peti član biti poznat tek nakon što se u CIK-u BiH izvrši žrijebanje između kandidata Ive Mire Jovića i Marka Tadića.

   

Početna stranica                                                                                                                            vrh stranice

Pogledajte saopćenja 2016. godina
Pogledajte saopćenja 2015. godina

Pogledajte saopćenja 2014. godina
Pogledajte saopćenja 2013. godina
Pogledajte saopćenja 2012. godina
Pogledajte saopćenja 2011. godina
Pogledajte saopćenja 2010. godina
Pogledajte saopćenja 2009. godina
Pogledajte saopćenja 2008. godina
Pogledajte saopćenja 2007. godina



 
 
Unesite pojam za pretragu:
 
 
  Copyright © Parlament Federacije Bosne i Hercegovine. . godine