Parlament Federacije Bosne i Hercegovine


Adresa:
Hamdije Kreševljakovića 3
71000 Sarajevo

Tel:
Centrala 219-190



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Saopćenja 2008. godina - ARHIVA
            Arhiva saopćenja po godinama

Sarajevo, 16.12. 2008.

Dana  16.12.2008. godine, gospodin Besim Imamović potpredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH je prisustvovao Forumu o uticaju globalne recesije na ekonomski razvoj Federacije BiH i razvojne programe Vlade Federacije BiH.

Cilj održavanja Foruma je  da kroz bazne teme

  1. Realizacija izgradnje energetskih objekata u FBiH i BiH i
  2. Izgradnja putne i ostale infrastrukture u FBiH i BiH

i raspravu sudionika skupa naznače odrednice i ekonomski aspekti razvojnih projekata Vlade FBiH   odnosno procjene efekti, rizici i posljedice.

Sarajevo, 21.04.2008.

Delegacija Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u ponedjeljak, 21. aprila, primila je članove Monitoring tima Generalnog sekretarijata Vijeća Evrope predvođene generalnim direktorom Direktorata za političke poslove VE Jean Louis Laurensom.

Sastanku koji je Laurens ocijenio izuzetno uspješnim, između ostalih, prisustvovali su predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Safet Softić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Marinko Čavara, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Besim Imamović, sekretar Doma naroda Izmir Hadžiavdić, sekretar Predstavničkog doma Anto Baotić, predstavnik SDP Karlo Filipović kao i politički savjetnici Direktorata VE Adrian Evtuhovici i Besa Dume.

Delegacija Parlamenta F BiH informirala je članove Monitoringa o bitnim pitanjima koja se tiču napretka BiH ka evroatlanskim integracijama.

Laurensa je interesiralo dokle se došlo sa rješavanjem pitanja koja se tiču Zakona o javnom RTV servisu, zakona o manjinama, rada državnih ombudsmena, segregacije u školama s posebnim osvrtom na problem „dvije škole pod jednim krovom“...

Najviše govora bilo je o ustavnoj reformi i učesnici su zaključili da je za svaki sljedeći korak BiH ka EU neophodno što prije donijeti ustavno rješenje koje će biti adekvatnije i funkcionalnije od postojećeg te da za BiH nema alternative osim evropskog puta.

U tom smislu, Softić je potcrtao da entitetski parlament neće biti smetnja bilo čemu što bude postignuto u PS BiH i da će u najkraćem roku biti data saglasnost na ono što državni parlamentarci uspiju dogovoriti.

Ukazano je na brojne probleme u svim sferama, posebno u zdravstvu i obrazovanju, a koje su direktna posljedica velikih ingerencija koje imaju kantoni.

Također, naglašen je specifikum političkog uređenja Republike Srpske koja je „etnički očišćena“ te kao takva neuporediva sa Federacijom BiH. Kako je rečeno, ono po čemu je karakteristična politika u većem entitetu je stalno nastojanje očuvanja vitalnih nacionalnih interesa.

Izvještaj, 14. po redu, koji bi trebao biti uvid u stanje realizacije postprijemnih obaveza po osnovu članstva u VE bit će, prema Laurensom riječima, završen za nekoliko nedjelja kada monitoring obavi sve planirane posjete na svim nivoima vlasti u BiH.

   

Sarajevo, 11.04.2008.

U posjetu Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, u petak, 11. aprila, bilii su gimnazijalci iz Splita. Učenike su sa radom i organizacijom Parlamenta upoznali sekretar Doma naroda Izmir Hadžiavdić i predsjednik Kluba hrvata Josip Perić.




Sarajevo, 01.04.2008.god.

U posjeti Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, u utorak, 1. aprila, boravila je šestočlana delegacija iz Parlamenta Velike Britanije.
U delegaciji koju je predvodio John Austin bili su Clive Betts, Angela C.  Smith, Dr. Julian Lewis iz Predstavničkog doma te Lord Hylton iz Doma lordova. Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta F BiH Safet Softić izrazio je zahvalnost za podršku i pomoć koju je Velika Britanija pružila našoj zemlji u procesu implementacije Mirovnog sporazuma uz posebne pohvale angažmana Ambasade Velike Britanije u BiH, DFID-a, British Council-a i UK Trade&Investments.Prijatno druženje članovi Kolegija oba doma Parlamenta F BiH iskoristili su da goste informiraju o dosadašnjem toku političkih i ekonomskih reformi u zemlji te o mjerama koje se na državnom i regionalnom nivou poduzimaju u borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma.
Naglašena je potreba za dalju podršku integracije BiH u evroatlantske tokove kao i za pristup NATO-u.

Britanski parlamentarci u BiH borave od 30. marta i zvanična posjeta završit će najavljenim susretom sa premijerom Federacije BiH Nedžadom Brankovićem, što je planirano za petak, 4. april.




Šestočlana delegacija u Parlamentu F BiH 

Gostima su uručeni prigodni pokloni 

Naglašena potreba za dalju podršku integracije BiH u EU

 

Sarajevo, 01.04.2008.god.

BOSNA I HERCEGOVINA
FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE
PARLAMENT FEDERACIJE
PREDSTAVNIČKI/ZASTUPNIČKI DOM
Komisija za lokalnu samoupravu
1.04.2008.godine

 

Javna rasprava
o Nacrtu zakona o premjeru i katastru
nekretnina

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, nakon razmatranja i prihvata- nja Nacrta zakona o premjeru i katastru nekretnina, (nastavak 9.sjednice Doma od 30.01.2008.), zaključio je da se o ovom zakonskom projektu organizuje Javna rasprava koju treba da realizuju Komisija za lokalnu samoupravu, Odbor za pravdu i opću upravu i Odbor za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, a u saradnji s Federalnom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove koja je bila najdirektnije uključena u izradu ovog zakona.

Javna rasprava oročena je za 15.04.2008. godine.

Javna rasprava održana je u Sarajevu (12.02.2008. godine), Tuzli (13.02.2008.), Bihaću (14.02.2008.) i Mostaru (15.02.2008. godine).Komisija za lokalnu samoupravu participirala je u raspravama u Sarajevu (S.Šučur, zamjenik predsjednika i K.Begović, sekretar Komisije), odnosno u Tuzli (M.Ibrahimović, predsjednik, H.Tmić, I.Selimbašić, članovi Komisije i K.Bego-vić).

Na Javnoj raspravi u Bihaću i Mostaru članovi Komisije nisu učestvovali, a raspravi u Bihaću, su prisustvovali A.Baotić, sekretar Predstavničkog doma i S.Dizdavević, šef Stručnih službi.

S ciljem efikasnijeg djelovanja i omogučavanja da se ovim vidom razmjene iskustava, pogle- da, misljenja, ideja i stavova najšireg dijela javnosti, potvrde,ospore ili poboljšaju data rješenja i zakonske projekcije, Javna rasprava u Sarajevu organizovana je za građane, stručne i javne radnike, predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti opština i Kantona Sarajevo, SBK i Podrinj- skog kantona, a u Tuzli, za sve opštine Kantona i regije.

Generalno, uz primjedbe, poruka s Javne rasprave (Sarajevo i Tuzla) o Nacrtu zakona o pre- mjeru i katastru nekretnina, je stav da Zakon: upućuje na sistemsko rješavanje ovog veoma važnog pitanja, pokušava osavremeniti sve procesne radnje u ovoj oblasti i tako skratiti put građanima i pravnim licima u korišćenju usluga ovih servisa, što, uz njegovu usmjerenost ka harmonizaciji katastra i zemljišnih knjiga, vodi pojednostavljenju evidentiranja (evidencija), nekretnina, odnosno stvaranju  pretpostavki za etabliranje jedinstvene baza podataka, u ovoj sferi, na području Federacije BiH.

Ključne, ali i podudarne primjedbe odnosile su se i na: terminološko-legislativno usklađivanje teksta Zakona, (ujednačavanje izreka u odredbama u kojima su odredjene nadležnosti date u ingerencije kantona ili opština, pri čemu odrednica ili stvara nedoumice u smislu stvarne nadležnosti); određenije definisanje pojedinih pojmova; legislativno razgraničenje nadležnosti na relaciji Država-Entitet-kanton-opština; jasno definisanje (i alternativna rješenja) u pitanju ovlaštenog geometra, itd. Bitnim, ocijenjen je nedostatak  podzakonskh akata za provođenje zakona (ostaje otvoreno pitanje na osnovu kojih provedbenih akata će se Zakon primjenjivati). Predloženo je da predlagač i stručni tim (pravnici i geometri iz službi katastra), sistematizuju primjedbe i procijene inicirane mogućnosti za izmjene i dopune Zakona iz 1984. godine.

Prije izjasnjavanja Predstavničkog doma o Izvještaju o provedenoj Javnoj raspravi, Komisija za lokalnu samoupravu razmatraće, u sjednici,  sistematizovane primjedbe i prijedloge proistekle iz Javne rasprave, a sa zakljucima i Izvještajem, upoznaće Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegoviune.

Javnu  raspravu (17.marta 2008. godine u Sarajevu), organizovao je i Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine (SOGFBiH).Prijedlozi i primjedbe s tog skupa, bice, u cilosti, konsultovani pri izradi Prijedloga Zakona o premjeru i katasru nekretnina.

 

Sarajevo, Mart 2008.god.

>> MOGUĆA OBILJEŽJA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

   
   


Sarajevo, 11.03.2008.god.

U utorak 11.03.2008 g. Dom naroda Parlamenta Federacije BiH posjetila je delegacija Vijeća naroda Republike Srpske. U delegaciji su bili predsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske Dževad Osmančević, potpredsjedavajući Momir Malić i Drago Vidović, Saša Čudić, predsjednik Kluba iz reda ostalih, Mirko Stevanović, sekretar Vijeća naroda Republike Srpske te Sanela Kovačević.

Delegaciju su primili predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije Stjepan Krešić, potpredsjedavajući Besim Imamović, predsjednik Kluba iz reda hrvatskog naroda Josip Perić, predsjednik Kluba srpskog naroda Mira Ljubjankić i sekretar Doma naroda Izmir Hadžiavdić.

To je bio prvi sastanak ova dva važna zakonodavna tijela na kojem su razmatrana brojna zajednička pitanja koja se tiču konstitutivnosti naroda u jednom i drugom entitetu.

Zaključak je da je neophodno i u budućnosti održavati ovakve sastanke.

Predsjedavajući Dževad Osmančević istaknuo je da je Vijeće naroda RS često pokretalo proceduru za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa dok su predstavnici Doma naroda kazali da su oni to veoma rijetko činili.


Sarajevo, 28.02.2008.god.

Klub delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj 28.02.2008. godine, razmatrao je Izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Harisa Silajdžića, broj: 01-21/08 od 20.02.2008. godine, kojom je proglasio Odluku o ratifikaciji Ugovora o dvojnom državljanstvu između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, destruktivnom po vitalni interes entiteta – Federacije BiH, a koju je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na 32. sjednici, održanoj 19.02.2008. godine, donijelo bez konsenzusa. U vezi s tim, Klub delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH je donio sljedeću

 

O D L U K U

Potvrđuje se Izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Harisa Silajdžića broj: 01-21/08 od 20.02.2008. godine da je Odluka o ratifikaciji Ugovora o dvojnom državljanstvu između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske destruktivna po vitalni interes entiteta – Federacije BiH.

 

O b r a z l o ž e n j e

 

Član Predsjedništava Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić obavijestio je (Pismom broj: 01-21/08 od 20.02.2008. godine, zaprimljenim 21.02.2008. godine) Klub delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da je na 32. sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održanoj 19.02.2008. godine, bez konsenzusa usvojena Odluka o ratifikaciji Ugovora o dvojnom državljanstvu između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

U skladu sa članom V. 2. d) Ustava Bosne i Hercegovine, dr. Haris Silajdžić, bošnjački član Predsjedništva, smatra da je ova Odluka destruktivna po vitalni interes entiteta iz kojeg je izabran, čime su stvoreni uslovi da se Klub delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izjasni oko ovog pitanja.

Razmatrajući Odluku o ratifikaciji Ugovora o dvojnom državljanstvu između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, Klub delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, na osnovu člana V. 2. d) Ustava Bosne i Hercegovine je ocijenio da je navedena Odluka destruktivna po vitalni interes entiteta – Federacije BiH, jer sklapanje ili ratifikovanje bilateralnih ugovora sa bilo kojom državom je destruktivno po vitalni interes Federacije Bosne i Hercegovine, jer ta praksa dovodi u diskriminirajući položaj veliki broj državljana Bosne i Hercegovine iz tog entiteta. Takođe, nastavak te prakse prijeti da Bosnu i Hercegovinu stavi na put rješavanja problema dvojnog državljanstva kroz bilateralne ugovore, čime bi preko pola miliona bosansko-hercegovačkih državljana svih nacionalnosti koji se nalaze u zemljama koje takve ugovore ne potpisuju ostao bez bosansko-hercegovačkog državljanstva.

S toga je potrebno pristupiti rješavanju ovog problema izmjenama Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine.

Klub delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH broji ukupno 17 članova.

Sjednici je prisustvovalo 14 delegata i svi su glasali za ovu Odluku.


Sarajevo, 19.02.2008. god.

Na temelju članka 123. Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i članka 109. Poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, na sjednici Predstavničkog doma od 19.2.2008. godine i na sjednici Doma naroda od 14.2.2008. godine, donio je

 

REZOLUCIJU

O SPRJEČAVANJU MALOLJETNIČKE DELIKVENCIJE I POSTUPANJU U SLUČAJU NASILJA MEĐU DJECOM I MLADIMA


Sarajevo, 18.02.2008.god.

Dana 18.februra 2008. godine Parlament Federacije BiH posjetio je Ranko Krivokapić, predsjednik Skupštine Republike Crne Gore.

Predsjednika i njegove saradnike primili su predsjedavajući Predstavničkog doma Safet Softić, potpredsjedavajući Marinko Čavara kao i potpredsjedavajući Doma naroda magistar Besim Imamović te sekretar Doma naroda Izmir Hadžiavdić.

Rukovodstvo Parlamenta Federacije upoznalo je parlamentarnu delegaciju Crne Gore sa stanjem u Federaciji BiH te izrazilo nadu da će Bosna i Hercegovina uskoro potpisati sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Gospodin Krivokapić rekao je da se nada da će Bosna i Hercegovina uskoro donijeti novi ustav uz koncezus sva tri konstitutivna naroda. On se takođe osvrnuo na proglašenje nezavisnosti Kosova rekavši da to ni u kom slučaju ne treba povezivati sa Bosnom i Hercegovinom jer ako neko želi reći da Republika Srpska ima ista prava kao i Kosovo, onda to znači da Republika Srpska priznaje pravo Kosova na nezavisnost.





DOM NARODA
Ured predsjedatelja

Sarajevo, 12. veljače 2008.god.

Priopćenje za javnost 

Danas je gdin Stjepan Krešić, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, u svome uredu primio predsjednika i dva dopredsjednika Udruge amaterskih kulturno-umjetničkih društava Bosne i Hercegovine.

Tijekom razgovora predsjedatelj je upoznat s aktivnostima ove organizacije.
Posebice je naglašeno kako je predsjedatelj i zvanično prvi bh. političar koji je našao vremena da porazgovara i sazna informaciju više o trenutačnim aktivnostima ove udruge koja djeluje na prostoru Bosne i Hercegovine. Data je maksimalna potpora aktivnostima udruge koje imaju za cilj zbližavanje naroda Bosne i Hercegovine.
«Druženje omladine i okupljanje u KUD-ovima jamstvo je očuvanja narodnih običaja i tradicije naroda BiH, a to je glavna svrha postojanja i djelovanja ove udruge» - složili su se sudionici ovoga susreta.



Sarajevo, 05.02.2008. godine

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, u saradnji s Nacionalnim demokratskim institutom, prvi put je organizirao Dan otvorenog Parlamenta, u petak 01.02.2008.

Osnovni cilj Dana otvorenog Parlamenta je informiranje javnosti o radu Parlamenta Federacije BiH, educiranje građana o zakonodavnim procesima u Parlamentu Federacije BiH kao dijela sveukupnog procesa demokratizacije i većeg učešća građana u procesu odlučivanja u Federaciji.

Tom prilikom, učesnicima ovog skupa sa svojim kratkim prezentacijama predstavili su se zastupnici i rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH i Nacionalnog demokratskog instituta.

Na temu Struktura vlasti u Bosni i Hercegovini i Federaciji BiH, Struktura Parlamenta Federacije BiH  predavač je bio Anto Baotić, sekretar Predstavničkog doma. O Ulozi i radu zastupnika u Parlamentu Federacije BiH i Zakonodavnoj proceduri u Parlamentu Federacije BiH, te radu Klubova u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH izlagao je Irfan Ajanović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i predsjednik Ustavne komisije   Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH;
Funkcionisanje radnih tijela u Parlamentu Federacije BiH prisutnima je objasnio prof. dr. Sead Dizdarević, šef Službe radnih tijela Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Po završetku izlaganja svih prezentatora, učesnici su imali priliku postavljati direktna pitanja prezentatorima i drugim prisutnim zastupnicima u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Sarajevo, 25.12. 2008.

Broj: 02/c - 34 - 1435/08
Sarajevo, 25.12.2008.g.

            Na osnovu člana 21. Zakona o namještenicima u organima državne službe Federacije Bosne i Hercegovine («Službene novine Federacije BiH», broj: 49/05), sekretar Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, objavljuje

INTERNI OGLAS
za popunu radnog mjesta namještenika u Službi radnog tijela
Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine 

01. Viši referent – administrativno-tehnički sekretar  - jedan (1) izvršilac  

  1. Opis poslova:
  2. vrši administrativno-tehničke poslove i daktilografske poslove za potrebe predsjednika i zamjenika predsjednika komisija i odbora i sekretara komisija i odbora
  3. vođenje službenih evidencija i izdavanje uvjerenja, potvrda i drugih akata o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija, vršenje poslova tehničkog sekretara, vršenje poslova kancelarijskog poslovanja i arhiviranje predmeta i akata
  4. rad na računaru, rukovanje uređajima za kopiranje, umnožavanje i mikrofilmovanje materijala, stenografski poslovi i poslovi snimanja sjednica putem tehničkih sredstava, investiciono i tekuće održavanje objekata, uređaja i tehničkih sredstava rada i opreme, upravljanje motornim vozilima i održavanje vozila, poslove ugostiteljstva i PTT poslove, planiranje i nabavka roba i vršenje usluga za potrebe rada Doma, te fizičko osiguranje prostorija.

Uslovi: Pored općih uslova predviđenih u članu 24. Zakona o namještenicima u organima državne službe u Federaciji BiH (državljanstvo, punoljetstvo, opća zdravstvena sposobnost za obavljanje poslova radnog mjesta, vrsta i stepen školske spreme potrebne za obavljanje poslova radnog mjesta, da u posljednje dvije godine od dana objavljivanja internog oglasa nije otpušten iz organa državne službe kao rezultat disciplinske kazne na bilo kojem nivou vlasti u Federaciji, odnosno BiH i da nije obuhvaćen članom IX.1. Ustava BiH, kandidati trebaju ispunjavati sljedeće posebne uslove i to:

Pozicija 01.

  1. SSS – gimnazija, birotehnička ili mašinska tehnička škola,
  2. deset mjeseci radnog staža
  3. položen stručni ispit
  4. poznavanje rada na računaru

Uz prijavu na interni oglas prilažu se sljedeći dokumenti (originali i ovjerene kopije):

  1. diploma o stručnoj spremi,
  2. uvjerenje da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak (ne stariji od tri mjeseca),
  3. uvjerenje o državljanstvu (ne starije od šest mjeseci) ili kopija CIPS-ove lične karte,
  4. potvrda o radnom stažu nakon završene srednje stručne spreme ili druge stručne spreme,
  5. uvjerenje o položenom stručnom ispitu,
  6. dokaz o poznavanju rada na računaru,
  7. dokaz (uvjerenje ili potvrda) da je kandidat u radnom odnosu na poslovima namještenika,
  8. ovjerena izjava kandidata da u posljednje dvije godine od dana objavljivanja internog oglasa nije otpušten iz organa državne službe kao rezultat disciplinske kazne na bilo kojem nivou vlasti u Federaciji, odnosno u BiH,
  9. ovjerena izjava kandidata da nije obuhvaćen odredbom člana IX.1. Ustava Bosne i Hercegovine.

            Izabrani kandidat će biti dužan dostaviti ljekarsko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti prije preuzimanja dužnosti namještenika.

Napomena:
            Shodno članu 21. Zakona o namještenicima u organima državne službe u Federaciji BiH, pravo prijavljivanja na ovaj oglas imaju namještenici iz organa državne službe svih nivoa vlasti u Federaciji.

            Sve tražene dokumente treba dostaviti u roku od 10 (deset) dana od dana objavljivanja internog oglasa, putem pošte, preporučeno na adresu:

Parlament Federacije BiH
Odsjek za radne odnose
Ul. Hamdije Kreševljakovića br. 3
71000 Sarajevo
sa naznakom
«Interni oglas za popunjavanje radnih mjesta namještenika u
Domu naroda Parlamenta Federacije BiH»

Nepotpune, neuredne i neblagovremene prijave neće se uzimati u razmatranje.

SEKRETAR DOMA NARODA
Izmir Hadžiavdić


Broj: 01/c,02/c – 34- 1436/08
Sarajevo, 25.12.2008.g.

            Na osnovu člana 21. Zakona o namještenicima u organima državne službe Federacije Bosne i Hercegovine («Službene novine Federacije BiH», broj: 49/05), sekretar Predstavničkog doma i sekretar Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, objavljuju

INTERNI OGLAS
za popunu radnih mjesta namještenika u Zajedničkoj službi
Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine

01. Viši referent – finansijski knjigovođa – jedan (1) izvršilac
02. Viši referent – vozač – dva (2) izvšioca
03. Referent operater – jedan (1) izvršilac 

  1. Opis poslova: priprema i analizira podatke i dokumente koji su potrebni za izradu budžeta, popunjavanje obrazaca svih vrsta izvještaja i obračuna (periodičnih i godišnjih), priprema podatke za analize o korištenju i utrošku sredstava za plaće, naknade i materijalne troškove, priprema i daje podatke za izradu završnog računa, obavlja sve poslove u vezi sa blagajničkim poslovanjem, likvidira račune i putne naloge za službena putovanja, zaprima blagajnički maksimum i stara se o osiguranju potrebnih sredstava za potrebe Parlamenta Federacije, sastavlja blagajnički izvještaj, te obavlja i druge poslove po nalogu šefa službe.
  1. Opis poslova: obavlja poslove upravljanja službenim motornim vozilom, vodi računa o njegovoj tehničkoj ispravnosti, održavanju i čistoći, vodi propisane evidencije o vozilu i njegovoj upotrebi, obavlja vožnju za potrebe rukovodilaca oba doma Parlamenta Federacije, kao i vožnju za druge službenike po nalogu šefa službe. 
  1. Opis poslova: obavlja štampanje, fotokopiranje materijala sa originalnih tekstova na mašinama i aparatima za štampanje i kopiranje za potrebe Parlamenta Federacije, obavlja snimanje materijala, obavlja poslove slaganja materijala, uvezivanja i ukoričenja, obavlja poslove plastificiranja dokumenata i drugih materijala, stara se o urednom čišćenju i održavanju aparata, obavlja i druge poslove po nalogu šefa grupe. 

           
            Uslovi: Pored općih uslova predviđenih u članu 24. Zakona o namještenicima u organima državne službe u Federaciji BiH (državljanstvo, punoljetstvo, opća zdravstvena sposobnost za obavljanje poslova radnog mjesta, vrsta i stepen školske spreme potrebne za obavljanje poslova radnog mjesta, da u posljednje dvije godine od dana objavljivanja internog oglasa nije otpušten iz organa državne službe kao rezultat disciplinske kazne na bilo kojem nivou vlasti u Federaciji, odnosno BiH i da nije obuhvaćen članom IX.1. Ustava BiH, kandidati trebaju ispunjavati sljedeće posebne uslove i to:

Za poziciju 01:

  1. SSS – ekonomska škola, gimnazija
  2. certifikovani računovodstveni tehničar
  3. najmanje 10 mjeseci radnog staža
  4. položen stručni ispit
  5. poznavanje rada na računaru

Za poziciju 02:

  1. SSS, VKV, KV vozač
  2. najmanje 10 mjeseci radnog staža kao vozač
  3. položen vozački ispit B kategorije

Za poziciju 03:

  1. VKV, KV radnik, osnovna škola
  2. šest mjeseci radnog staža
  3. poznavanje rada na računaru

Uz prijavu na interni oglas prilažu se sljedeći dokumenti (originali i ovjerene kopije):

  1. diploma o stručnoj spremi,
  2. uvjerenje da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak ( ne stariji od tri mjeseca),
  3. uvjerenje o državljanstvu (ne starije od šest mjeseci) ili kopija CIPS-ove lične karte,
  4. potvrda o radnom stažu nakon završene srednje stručne spreme ili druge stručne spreme,
  5. uvjerenje o položenom stručnom ispitu,
  6. dokaz o poznavanju rada na računaru,
  7. dokaz (uvjerenje ili potvrda) da je kandidat u radnom odnosu na poslovima namještenika,
  8. ovjerena izjava kandidata da u posljednje dvije godine od dana objavljivanja internog oglasa nije otpušten iz organa državne službe kao rezultat disciplinske kazne na bilo kojem nivou vlasti u Federaciji, odnosno u BiH,
  9. ovjerena izjava kandidata da nije obuhvaćen odredbom člana IX.1. Ustava Bosne i Hercegovine.

            Izabrani kandidati će biti dužni dostaviti ljekarsko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti prije preuzimanja dužnosti namještenika.

Napomena:
            Shodno članu 21. Zakona o namještenicima u organima državne službe u Federaciji BiH, pravo prijavljivanja na ovaj oglas imaju namještenici iz organa državne službe svih nivoa vlasti u Federaciji.

            Sve tražene dokumente treba dostaviti u roku od 10 (deset) dana od dana objavljivanja internog oglasa, putem pošte, preporučeno na adresu:

Parlament Federacije BiH
Odsjek za radne odnose
Ul. Hamdije Kreševljakovića br. 3
71000 Sarajevo
sa naznakom
«Interni oglas za popunjavanje radnih mjesta namještenika u
Zajedničkoj službi Parlamenta Federacije BiH»

 

            Nepotpune, neuredne i neblagovremene prijave neće se uzimati u razmatranje.

SEKRETAR
PREDSTAVNIČKOG DOMA

Anto Baotić

SEKRETAR
DOMA NARODA

Izmir Hadžiavdić

Sarajevo, 16.12. 2008.

Dana  16.12.2008. godine, gospodin Besim Imamović potpredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH je prisustvovao Forumu o uticaju globalne recesije na ekonomski razvoj Federacije BiH i razvojne programe Vlade Federacije BiH.

Cilj održavanja Foruma je  da kroz bazne teme

  1. Realizacija izgradnje energetskih objekata u FBiH i BiH i
  2. Izgradnja putne i ostale infrastrukture u FBiH i BiH

i raspravu sudionika skupa naznače odrednice i ekonomski aspekti razvojnih projekata Vlade FBiH   odnosno procjene efekti, rizici i posljedice.

Sarajevo, 21.4. 2008.

Delegacija Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u ponedjeljak, 21. aprila, primila je članove Monitoring tima Generalnog sekretarijata Vijeća Evrope predvođene generalnim direktorom Direktorata za političke poslove VE Jean Louis Laurensom.

Sastanku koji je Laurens ocijenio izuzetno uspješnim, između ostalih, prisustvovali su predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Safet Softić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Marinko Čavara, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Besim Imamović, sekretar Doma naroda Izmir Hadžiavdić, sekretar Predstavničkog doma Anto Baotić, predstavnik SDP Karlo Filipović kao i politički savjetnici Direktorata VE Adrian Evtuhovici i Besa Dume.

Delegacija Parlamenta F BiH informirala je članove Monitoringa o bitnim pitanjima koja se tiču napretka BiH ka evroatlanskim integracijama.

Laurensa je interesiralo dokle se došlo sa rješavanjem pitanja koja se tiču Zakona o javnom RTV servisu, zakona o manjinama, rada državnih ombudsmena, segregacije u školama s posebnim osvrtom na problem „dvije škole pod jednim krovom“...

Najviše govora bilo je o ustavnoj reformi i učesnici su zaključili da je za svaki sljedeći korak BiH ka EU neophodno što prije donijeti ustavno rješenje koje će biti adekvatnije i funkcionalnije od postojećeg te da za BiH nema alternative osim evropskog puta.

U tom smislu, Softić je potcrtao da entitetski parlament neće biti smetnja bilo čemu što bude postignuto u PS BiH i da će u najkraćem roku biti data saglasnost na ono što državni parlamentarci uspiju dogovoriti.

Ukazano je na brojne probleme u svim sferama, posebno u zdravstvu i obrazovanju, a koje su direktna posljedica velikih ingerencija koje imaju kantoni.

Također, naglašen je specifikum političkog uređenja Republike Srpske koja je „etnički očišćena“ te kao takva neuporediva sa Federacijom BiH. Kako je rečeno, ono po čemu je karakteristična politika u većem entitetu je stalno nastojanje očuvanja vitalnih nacionalnih interesa.

Izvještaj, 14. po redu, koji bi trebao biti uvid u stanje realizacije postprijemnih obaveza po osnovu članstva u VE bit će, prema Laurensom riječima, završen za nekoliko nedjelja kada monitoring obavi sve planirane posjete na svim nivoima vlasti u BiH.

   

Sarajevo, 11.04.2008.

U posjetu Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, u petak, 11. aprila, bilii su gimnazijalci iz Splita. Učenike su sa radom i organizacijom Parlamenta upoznali sekretar Doma naroda Izmir Hadžiavdić i predsjednik Kluba hrvata Josip Perić.




Sarajevo, 01.04.2008.god.

U posjeti Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, u utorak, 1. aprila, boravila je šestočlana delegacija iz Parlamenta Velike Britanije.
U delegaciji koju je predvodio John Austin bili su Clive Betts, Angela C.  Smith, Dr. Julian Lewis iz Predstavničkog doma te Lord Hylton iz Doma lordova. Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta F BiH Safet Softić izrazio je zahvalnost za podršku i pomoć koju je Velika Britanija pružila našoj zemlji u procesu implementacije Mirovnog sporazuma uz posebne pohvale angažmana Ambasade Velike Britanije u BiH, DFID-a, British Council-a i UK Trade&Investments.Prijatno druženje članovi Kolegija oba doma Parlamenta F BiH iskoristili su da goste informiraju o dosadašnjem toku političkih i ekonomskih reformi u zemlji te o mjerama koje se na državnom i regionalnom nivou poduzimaju u borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma.
Naglašena je potreba za dalju podršku integracije BiH u evroatlantske tokove kao i za pristup NATO-u.

Britanski parlamentarci u BiH borave od 30. marta i zvanična posjeta završit će najavljenim susretom sa premijerom Federacije BiH Nedžadom Brankovićem, što je planirano za petak, 4. april.




Šestočlana delegacija u Parlamentu F BiH 

Gostima su uručeni prigodni pokloni 

Naglašena potreba za dalju podršku integracije BiH u EU

Sarajevo, 01.04.2008.god.

BOSNA I HERCEGOVINA
FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE
PARLAMENT FEDERACIJE
PREDSTAVNIČKI/ZASTUPNIČKI DOM
Komisija za lokalnu samoupravu
1.04.2008.godine

 

Javna rasprava
o Nacrtu zakona o premjeru i katastru
nekretnina

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, nakon razmatranja i prihvata- nja Nacrta zakona o premjeru i katastru nekretnina, (nastavak 9.sjednice Doma od 30.01.2008.), zaključio je da se o ovom zakonskom projektu organizuje Javna rasprava koju treba da realizuju Komisija za lokalnu samoupravu, Odbor za pravdu i opću upravu i Odbor za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, a u saradnji s Federalnom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove koja je bila najdirektnije uključena u izradu ovog zakona.

Javna rasprava oročena je za 15.04.2008. godine.

Javna rasprava održana je u Sarajevu (12.02.2008. godine), Tuzli (13.02.2008.), Bihaću (14.02.2008.) i Mostaru (15.02.2008. godine).Komisija za lokalnu samoupravu participirala je u raspravama u Sarajevu (S.Šučur, zamjenik predsjednika i K.Begović, sekretar Komisije), odnosno u Tuzli (M.Ibrahimović, predsjednik, H.Tmić, I.Selimbašić, članovi Komisije i K.Bego-vić).

Na Javnoj raspravi u Bihaću i Mostaru članovi Komisije nisu učestvovali, a raspravi u Bihaću, su prisustvovali A.Baotić, sekretar Predstavničkog doma i S.Dizdavević, šef Stručnih službi.

S ciljem efikasnijeg djelovanja i omogučavanja da se ovim vidom razmjene iskustava, pogle- da, misljenja, ideja i stavova najšireg dijela javnosti, potvrde,ospore ili poboljšaju data rješenja i zakonske projekcije, Javna rasprava u Sarajevu organizovana je za građane, stručne i javne radnike, predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti opština i Kantona Sarajevo, SBK i Podrinj- skog kantona, a u Tuzli, za sve opštine Kantona i regije.

Generalno, uz primjedbe, poruka s Javne rasprave (Sarajevo i Tuzla) o Nacrtu zakona o pre- mjeru i katastru nekretnina, je stav da Zakon: upućuje na sistemsko rješavanje ovog veoma važnog pitanja, pokušava osavremeniti sve procesne radnje u ovoj oblasti i tako skratiti put građanima i pravnim licima u korišćenju usluga ovih servisa, što, uz njegovu usmjerenost ka harmonizaciji katastra i zemljišnih knjiga, vodi pojednostavljenju evidentiranja (evidencija), nekretnina, odnosno stvaranju  pretpostavki za etabliranje jedinstvene baza podataka, u ovoj sferi, na području Federacije BiH.

Ključne, ali i podudarne primjedbe odnosile su se i na: terminološko-legislativno usklađivanje teksta Zakona, (ujednačavanje izreka u odredbama u kojima su odredjene nadležnosti date u ingerencije kantona ili opština, pri čemu odrednica ili stvara nedoumice u smislu stvarne nadležnosti); određenije definisanje pojedinih pojmova; legislativno razgraničenje nadležnosti na relaciji Država-Entitet-kanton-opština; jasno definisanje (i alternativna rješenja) u pitanju ovlaštenog geometra, itd. Bitnim, ocijenjen je nedostatak  podzakonskh akata za provođenje zakona (ostaje otvoreno pitanje na osnovu kojih provedbenih akata će se Zakon primjenjivati). Predloženo je da predlagač i stručni tim (pravnici i geometri iz službi katastra), sistematizuju primjedbe i procijene inicirane mogućnosti za izmjene i dopune Zakona iz 1984. godine.

Prije izjasnjavanja Predstavničkog doma o Izvještaju o provedenoj Javnoj raspravi, Komisija za lokalnu samoupravu razmatraće, u sjednici,  sistematizovane primjedbe i prijedloge proistekle iz Javne rasprave, a sa zakljucima i Izvještajem, upoznaće Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegoviune.

Javnu  raspravu (17.marta 2008. godine u Sarajevu), organizovao je i Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine (SOGFBiH).Prijedlozi i primjedbe s tog skupa, bice, u cilosti, konsultovani pri izradi Prijedloga Zakona o premjeru i katasru nekretnina.

Sarajevo, Mart 2008.god.

>> MOGUĆA OBILJEŽJA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

   
   

 


Sarajevo, 11.03.2008.god.

U utorak 11.03.2008 g. Dom naroda Parlamenta Federacije BiH posjetila je delegacija Vijeća naroda Republike Srpske. U delegaciji su bili predsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske Dževad Osmančević, potpredsjedavajući Momir Malić i Drago Vidović, Saša Čudić, predsjednik Kluba iz reda ostalih, Mirko Stevanović, sekretar Vijeća naroda Republike Srpske te Sanela Kovačević.

Delegaciju su primili predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije Stjepan Krešić, potpredsjedavajući Besim Imamović, predsjednik Kluba iz reda hrvatskog naroda Josip Perić, predsjednik Kluba srpskog naroda Mira Ljubjankić i sekretar Doma naroda Izmir Hadžiavdić.

To je bio prvi sastanak ova dva važna zakonodavna tijela na kojem su razmatrana brojna zajednička pitanja koja se tiču konstitutivnosti naroda u jednom i drugom entitetu.

Zaključak je da je neophodno i u budućnosti održavati ovakve sastanke.

Predsjedavajući Dževad Osmančević istaknuo je da je Vijeće naroda RS često pokretalo proceduru za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa dok su predstavnici Doma naroda kazali da su oni to veoma rijetko činili.


Sarajevo, 28.02.2008.god.

Klub delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj 28.02.2008. godine, razmatrao je Izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Harisa Silajdžića, broj: 01-21/08 od 20.02.2008. godine, kojom je proglasio Odluku o ratifikaciji Ugovora o dvojnom državljanstvu između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, destruktivnom po vitalni interes entiteta – Federacije BiH, a koju je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na 32. sjednici, održanoj 19.02.2008. godine, donijelo bez konsenzusa. U vezi s tim, Klub delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH je donio sljedeću

 

O D L U K U

Potvrđuje se Izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Harisa Silajdžića broj: 01-21/08 od 20.02.2008. godine da je Odluka o ratifikaciji Ugovora o dvojnom državljanstvu između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske destruktivna po vitalni interes entiteta – Federacije BiH.

 

O b r a z l o ž e n j e

 

Član Predsjedništava Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić obavijestio je (Pismom broj: 01-21/08 od 20.02.2008. godine, zaprimljenim 21.02.2008. godine) Klub delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da je na 32. sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održanoj 19.02.2008. godine, bez konsenzusa usvojena Odluka o ratifikaciji Ugovora o dvojnom državljanstvu između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

U skladu sa članom V. 2. d) Ustava Bosne i Hercegovine, dr. Haris Silajdžić, bošnjački član Predsjedništva, smatra da je ova Odluka destruktivna po vitalni interes entiteta iz kojeg je izabran, čime su stvoreni uslovi da se Klub delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izjasni oko ovog pitanja.

Razmatrajući Odluku o ratifikaciji Ugovora o dvojnom državljanstvu između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, Klub delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, na osnovu člana V. 2. d) Ustava Bosne i Hercegovine je ocijenio da je navedena Odluka destruktivna po vitalni interes entiteta – Federacije BiH, jer sklapanje ili ratifikovanje bilateralnih ugovora sa bilo kojom državom je destruktivno po vitalni interes Federacije Bosne i Hercegovine, jer ta praksa dovodi u diskriminirajući položaj veliki broj državljana Bosne i Hercegovine iz tog entiteta. Takođe, nastavak te prakse prijeti da Bosnu i Hercegovinu stavi na put rješavanja problema dvojnog državljanstva kroz bilateralne ugovore, čime bi preko pola miliona bosansko-hercegovačkih državljana svih nacionalnosti koji se nalaze u zemljama koje takve ugovore ne potpisuju ostao bez bosansko-hercegovačkog državljanstva.

S toga je potrebno pristupiti rješavanju ovog problema izmjenama Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine.

Klub delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH broji ukupno 17 članova.

Sjednici je prisustvovalo 14 delegata i svi su glasali za ovu Odluku.


Sarajevo, 19.02.2008. god.

Na temelju članka 123. Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i članka 109. Poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, na sjednici Predstavničkog doma od 19.2.2008. godine i na sjednici Doma naroda od 14.2.2008. godine, donio je

 

REZOLUCIJU

O SPRJEČAVANJU MALOLJETNIČKE DELIKVENCIJE I POSTUPANJU U SLUČAJU NASILJA MEĐU DJECOM I MLADIMA


Sarajevo, 18.02.2008.god.

Dana 18.februra 2008. godine Parlament Federacije BiH posjetio je Ranko Krivokapić, predsjednik Skupštine Republike Crne Gore.

Predsjednika i njegove saradnike primili su predsjedavajući Predstavničkog doma Safet Softić, potpredsjedavajući Marinko Čavara kao i potpredsjedavajući Doma naroda magistar Besim Imamović te sekretar Doma naroda Izmir Hadžiavdić.

Rukovodstvo Parlamenta Federacije upoznalo je parlamentarnu delegaciju Crne Gore sa stanjem u Federaciji BiH te izrazilo nadu da će Bosna i Hercegovina uskoro potpisati sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Gospodin Krivokapić rekao je da se nada da će Bosna i Hercegovina uskoro donijeti novi ustav uz koncezus sva tri konstitutivna naroda. On se takođe osvrnuo na proglašenje nezavisnosti Kosova rekavši da to ni u kom slučaju ne treba povezivati sa Bosnom i Hercegovinom jer ako neko želi reći da Republika Srpska ima ista prava kao i Kosovo, onda to znači da Republika Srpska priznaje pravo Kosova na nezavisnost.




DOM NARODA
Ured predsjedatelja

Sarajevo, 12. veljače 2008.god.

Priopćenje za javnost 

Danas je gdin Stjepan Krešić, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, u svome uredu primio predsjednika i dva dopredsjednika Udruge amaterskih kulturno-umjetničkih društava Bosne i Hercegovine.

Tijekom razgovora predsjedatelj je upoznat s aktivnostima ove organizacije.
Posebice je naglašeno kako je predsjedatelj i zvanično prvi bh. političar koji je našao vremena da porazgovara i sazna informaciju više o trenutačnim aktivnostima ove udruge koja djeluje na prostoru Bosne i Hercegovine. Data je maksimalna potpora aktivnostima udruge koje imaju za cilj zbližavanje naroda Bosne i Hercegovine.
«Druženje omladine i okupljanje u KUD-ovima jamstvo je očuvanja narodnih običaja i tradicije naroda BiH, a to je glavna svrha postojanja i djelovanja ove udruge» - složili su se sudionici ovoga susreta.



Sarajevo, 05.02.2008. godine

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, u saradnji s Nacionalnim demokratskim institutom, prvi put je organizirao Dan otvorenog Parlamenta, u petak 01.02.2008.

Osnovni cilj Dana otvorenog Parlamenta je informiranje javnosti o radu Parlamenta Federacije BiH, educiranje građana o zakonodavnim procesima u Parlamentu Federacije BiH kao dijela sveukupnog procesa demokratizacije i većeg učešća građana u procesu odlučivanja u Federaciji.

Tom prilikom, učesnicima ovog skupa sa svojim kratkim prezentacijama predstavili su se zastupnici i rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH i Nacionalnog demokratskog instituta.

Na temu Struktura vlasti u Bosni i Hercegovini i Federaciji BiH, Struktura Parlamenta Federacije BiH  predavač je bio Anto Baotić, sekretar Predstavničkog doma. O Ulozi i radu zastupnika u Parlamentu Federacije BiH i Zakonodavnoj proceduri u Parlamentu Federacije BiH, te radu Klubova u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH izlagao je Irfan Ajanović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i predsjednik Ustavne komisije   Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH;
Funkcionisanje radnih tijela u Parlamentu Federacije BiH prisutnima je objasnio prof. dr. Sead Dizdarević, šef Službe radnih tijela Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Po završetku izlaganja svih prezentatora, učesnici su imali priliku postavljati direktna pitanja prezentatorima i drugim prisutnim zastupnicima u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Početna stranica                                                                                                                            vrh stranice

Pogledajte saopćenja 2016. godina
Pogledajte saopćenja 2015. godina

Pogledajte saopćenja 2014. godina
Pogledajte saopćenja 2013. godina
Pogledajte saopćenja 2012. godina
Pogledajte saopćenja 2011. godina
Pogledajte saopćenja 2010. godina
Pogledajte saopćenja 2009. godina
Pogledajte saopćenja 2008. godina
Pogledajte saopćenja 2007. godina


 
 
Unesite pojam za pretragu:
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Copyright © Parlament Federacije Bosne i Hercegovine. . godine