Parlament Federacije Bosne i Hercegovine


Adresa:
Hamdije Kreševljakovića 3
71000 Sarajevo

Tel:
Centrala 219-190



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 



Saopćenja 2011. godina - ARHIVA
                     Arhiva saopćenja po godinama

Sarajevo, 20.12.2011.

U nastavku 7. sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, 20. decembra 2011. godine, usvojeni su: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH, Prijedlog zakona o matičnim knjigama, Prijedlog zakona o ličnom imenu, Prijedlog zakona o predmetima od plemenitih metala u FBiH i Prijedlog zakona o zaštiti od buke.

Prihvaćeni su: Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršnom postupku, Nacrt zakona o stočarstvu, Nacrt  zakona o poljoprivrednim savjetodavnim službama, Nacrt zakona o sestrinstvu, Nacrt zakona o liječništvu kao i Nacrt zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije. 

Odmah po završetku redovnog zasjedanja, održana je i 5. Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, na kojoj je usvojena Strategija upravljanja vodama Federacije Bosne i Hercegovine.  

Sarajevo, 19.12.2011.

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Karolina Pavlović zakazala je 5. izvanrednu sjednicu ovoga Doma koja će se održati 20. prosinca 2011. godine, po završetku 7. redovite sjednice.
Za izvanrednu sjednicu predložena je jedna točka dnevnoga reda, a to je Prijedlog strategije upravljanja vodama Federacije BiH.

“Razlog za žurno usvajanje ove Strategije jest činjenica da je ista izrađena još 2009. godine, a usvojena od strane Vlade FBiH 17. lipnja 2010. i od strane Zastupničkoga doma Parlamenta Federacije 20. listopada 2010. godine, no nije došlo do njenog potvrđivanja u Domu naroda Federalnog Parlamenta. Ova zemlja bogata je prirodnim resursima koje moramo adekvatno zaštititi i odgovorno eksploatirati. Generacijama koje dolaze, prirodna blaga moramo ostaviti onakva kakva smo i posudili od njih“ istaknula je predsjedateljica Pavlović.

Obveza izrade i donošenja Strategije upravljanja vodama Federacije BiH je utvrđena odredbama Zakona o vodama, a njom se, kao osnovnim planskim dokumentom u oblasti voda, utvrđuje politika upravljanja, odnosno pravci zaštite voda, zaštite od štetnog djelovanja voda i održivog korištenja voda.

Razlozi za žurno donošenje Strategije, između ostalih su činjenice da ona upotpunjava donesenu Federalnu strategiju zaštite okoliša za segment voda i temelj je za reforme u ovoj oblasti, kao i činjenica da je ovaj dokument polazna osnova za izradu planova upravljanja vodnim područjima i planova upravljanja poplavnim rizikom, kao osnovnih instrumenata upravljanja vodama usklađenih sa europskom praksom i legislativnom.

“Osim navedenog, od iznimne važnosti je i činjenica da je ova Strategija preduvjet za osiguravanje sufinanciranja investicijskih projekata u oblasti voda iz kreditnih i grant sredstava međunarodnih financijskih institucija, poglavito IPA i drugih fondova Europske unije” dodala je predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH, Karolina Pavlović.

Sarajevo, 16.12.2011.

Vijeće mladih iz Goražda posjetilo Parlament FBiH

U posjeti Parlamentu Federacije BiH danas su boravili članovi Vijeća mladih iz Goražda zajedno sa načelnikom općine Goražde Ramović Muhamedom, članom Komisije za mlade Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona te predstavnicima nevladinog sektora tog kantona.

Učenike i nastavnike pozdravili su ispred Parlamenta FBiH sekretar Doma naroda Izmir Hadžiavdić i zastupnik Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirza Ustamujić. Sekretar Doma Naroda je zaželio dobrodošlicu i upoznao goste sa ustrojstvom i  radom Doma naroda Parlamenta Federacije te sa političkim ustrojstvom države Bosne i Hercegovine. Zastupnik Ustamujić je predstavio rad Zastupničkoga dome te je, kao predsjedavajući Povjerenstva za pitanja mladih ovoga doma, govorio o uočenim problemima mladih u Goraždu i BiH općenito, te primjerima dobre prakse za rješavanje problema koji se odnose direktno na mlade.

Ova posjeta omogućena je kroz zajedničku suradnju Parlamenta FBiH i Američke agencije za međunarodni razvoj Sjedinjenih američkih država (USAID) a u sklopu projekta jačanja parlamenata u BiH.

Sarajevo, 16.12.2011.

Predsjedateljica Karolina Pavlović nazočila IV. regionalnoj konferenciji parlamentarki u Beogradu

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Karolina Pavlović nazočila je na IV. regionalnoj konferenciji parlamentarki koja se u organizaciji Misije OSCE-a i Narodne skupštine Republike Srbije održala jučer, 15. prosinca 2011. godine u Beogradu.

Konferencija, koja nosi naziv “Uloga parlamenta u nadzoru politika s aspekta ravnopravnosti spolova” tematizirala je i predstavila najbolje prakse vezane za ulogu povjerenstva za ravnopravnost spolova u nadzoru politika, te nadzoru provedbe Zakona o ravnopravnosti spolova, a na radionicama održanim u drugom dijelu konferencije, predstavljen je i priručnik “Kako koristiti rodno odgovorno budžetiranje za nadzor nad politikama s aspekta ravopravnosti spolova”.

Predsjedateljica Pavlović se ovom prigodom sastala i sa dopredsjedateljicom Narodne skupštine Republike Srbije Gordanom Čomić, pri čemu su razgovarale o položaju žena u politici u Bosni i Hercegovini i Srbiji, te dogovorile buduću aktivnu suradnju i susrete.

Sarajevo, 13.12.2011.

Prezentiran Izvještaj Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju

Parlamentarna komisija odgovorna za reviziju, zajedno sa Uredom za reviziju institucija u Federaciji BiH, prezentirala je danas na konferenciji za medije Izvještaj koji se odnosi na finansijsku reviziju federalnih ministarstava za 2009. i 2010. godinu. Medijima su se obratili predsjednik Komisije Mirsad Zaimović i dopredsjednik Slađan Ilić, te Ibrahim Okanović, generalni revizor Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH.

U procesu provođenja procedure izrade konačnog izvještaja, Komisija je imala izuzetno dobru saradnju sa menadžmentom i uposlenicima Ureda za reviziju, a značajnu podršku Komisija je imala i od USAID-ovog projekta jačanja parlamenata u FBiH.

Komisija smatra da Parlament FBiH treba istrajati na očuvanju neovisnosti Ureda za reviziju u cilju dosljednog poštivanja zakona i zakonitog trošenja javnih sredstava.

Nakon provedenih aktivnosti javnih saslušanja, Komisija je usvojila i pojedinačne izvještaje za revidirane institucije i donijela prijedlog zaključaka za Parlament FBiH koji bi trebali biti usvojeni, a sve u cilju eliminiranja uočenih nepravilnosti i unaprijeđenja rada institucija Federacije BiH, istaknuo je na konferenciji za medije predsjednik Komisije Mirsad Zaimović.

Sarajevo, 13.12.2011.

            Obavještavam Vas da će se nastavak 7. sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održati  u  utorak, 20. decembra 2011. godine u 10 sati. Nakon završetka 7. sjednice, održat će se 5. Vanredna sjednica za koju je predlažen sljedeći 

 D N E V N I  R E D

            1. Prijedlog Strategije upravljanja vodama Federacije Bosne i Hercegovine

           Sjednica će se održati u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, ulica Hamdije Kreševljakovića 3, Sarajevo.             

Sarajevo, 13.12.2011.

Sastanak s delegacijom Hrvatske građanske inicijative iz Crne Gore

Predsjedateljica i tajnik Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Karolina Pavlović i Izmir Hadžiavdić sastali su se danas sa delegacijom Hrvatske građanske inicijative, političke stranke iz Crne Gore. Delegaciju je predvodila predsjedateljica Marija Vučinović, a uz nju su nazočili i Miroslav Franović, predsjedatelj Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Ilija Janović, dopredsjedatelj Općine Tivat i Pavle Jurlina.

Sasatanak je održan povodom međusobnog upoznavanja i dogovora o budućoj suradnji, a razgovaralo se još i o političkim sustavima te društveno-političkoj situaciji u obje zemlje.

Predsjedateljica Pavlović je izrazila iznimno zadovoljstvo ovom posjetom, te istakla kako je povezivanje s regionalnim političkim i društvenim subjektima veoma značajno, osobito jer se i Bosna i Hercegovina i Crna Gora nalaze na putu europskih integracija pri čemu suradnja i razmjena iskustava mogu imati ključnu ulogu.

 

Sarajevo, 08.12.2011.

Na Sedmoj redovnoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, danas, 8. decembra, obavljena je rasprava o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o izvršnom postupku (predlagač: Klub delegata Bošnjačkog naroda u Domu naroda), Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine te o Prijedlogu zakona o matičnim knjigama. Nakon rasprave o prve tri tačke Dnevnog reda sjednica je prekinuta. O nastavku ćete biti blagovremeno obaviješteni.

Sarajevo, 07.12.2011.

Klub delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine organizovao je sastanak u utorak 06.12.2011.godine u zgradi Skupštine Tuzlanskog kantona .
Sastanku su prisustvovali predstavnici organa vlasti Federacije Bosne i Hercegovine, Tuzlanskog kantona, općine Tuzla, SGV-a, povratnici srpskog naroda te predstavnik Srpske Pravoslavne crkve.
Cilj održavanja sastanka je dogovor o planiranju sredstava u Budžet Federacije Bosne i Hercegovine za 2012 godinu za potrebe povratnika srpske nacionalnosti u Tuzlanski kanton.
Poslije obavljenog sastanka u zgradi Skupštine Tuzlanskog kantona, Klub delegata srpskog naroda posjetio je povratničko naselje Požarnicu  gdje je obavljen razgovor sa mještanima.

 

Sarajevo, 05.12.2011.

Održan sastanak s političkim savjetnikom Delegacije EU u BiH Orlandom Fusco

Predsjedateljica i tajnik Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Karolina Pavlović i Izmir Hadžiavdić sastali su se danas sa Orlandom Fusco, političkim savjetnikom Delegacije EU u Bosni i Hercegovini.

Sastanak je održan povodom međusobnog upoznavanja i buduće zajedničke suradnje.

Sarajevo, 05.12.2011.

Predsjedateljica Pavlović sastala se danas sa predstavnicima Vijeća nacionalnih manjina

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Karolina Pavlović sastala se danas sa predstavnicima Vijeća nacionalnih manjina Federacije BiH na čelu s predsjedateljicom Sanjom Bogdanović koja je ovom prigodom naglasila kako je ovo povijesni trenutak budući je ovo prvi sastanak predsjedatelja Doma naroda s Vijećem nacionalnih manjina.

Sastanak je održan povodom Programa rada i Financijskoga plana Vijeća nacionalnih manjina FBiH, te radi međusobnog upoznavanja i predstavljanja rada ovog savjetodavnog tijela.

Predsjedateljica Pavlović je iskazala punu potporu Vijeću i njegovim članovima, kao i spremnost za buduću suradnju budući je Vijeće i osnovano kao savjetodavno tijelo Federalnog Parlamenta, a s ciljem zaštite prava nacionalnih manjina.

 

Sarajevo, 28.11.2011.

Obavještavam Vas da će se 7. sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održati u četvrtak, 8. decembra 2011. godine u 11 sati.

Za  sjednicu je predložen sljedeći

D N E V N I   R E D

  1. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine  - hitni postupak,
  2. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršnom postupku – skraćeni postupak
  3. Prijedlog zakona o matičnim knjigama,
  4. Prijedlog zakona o ličnom imenu,
  5. Prijedlog zakona o predmetima od plemenitih metala u Federaciji Bosne i Hercegovine,
  6. Prijedlog zakona o zaštiti od buke,
  7. Prijedlog  zakona o stočarstvu,
  8. Prijedlog zakona o poljoprivrednim savjetodavnim službama,
  9. Nacrt zakona o šumarstvu (predlagači: Slaviša Šućur i Enver Mujala, poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine),
  10. Nacrt zakona o sestrinstvu,
  11. Nacrt zakona o liječništvu,
  12. Nacrt zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije.

              Sjednica će se održati u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, ulica Hamdije Kreševljakovića 3, Sarajevo.

Sarajevo, 28.11.2011.       

Održavanje seminara iz oblasti sigurnosti prometa

(Sarajevo, 28. novembar/studeni 2011. godine) Federalno ministarstvo prometa i komunikacija organizira seminar iz oblasti sigurnosti prometa na temu „Poboljšanje sigurnosti prometa na cestama Federacije BiH“. Seminar će se održati:

29. novembra/studenog 2011. godine
u amfiteatru Parlamenta FBiH
Hamdije Kreševljakovića 3, Sarajevo
od 9.30 do 15.30h.

Seminaru će prisustvovati članovi Odbora za privredu i Odbora za prostorno uređenje, ekologiju i stambeno-komunalne poslove Doma naroda, te članovi Odbora za promet Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, kao i oko 80 zvanica, eksperata i predstavnika organa federalne i kantonalne vlasti.

Sarajevo, 22.11.2011.                                     
                   
  
Predsjedateljica Pavlović pokroviteljica festivala „Kao nekad pred Božić“

(Sarajevo, 22. studeni 2011. godine) Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Karolina Pavlović sastala se danas sa Mariom Pejićem, predsjedateljem Udruge „Libertas“ povodom pokroviteljstva dvanaestoga festivala božićnih pjesama, narodnih igara i običaja pod nazivom „Kao nekad pred Božić“ koji će se u organizaciji ove Udruge održati 7. prosinca 2011. godine u Sarajevu.
Predsjedateljica Pavlović je ovom prigodom naglasila kako ima osobitu čast i zadovoljstvo biti pokroviteljica događaja čiji su osnovni ciljevi stvaranje blagdanske atmosfere i doprinos kulturnom životu grada Sarajeva i BiH, te prenošenje božićnih poruka mira, veselja, radosti i tolerancije.

Ured predsjedateljice

Sarajevo, 22.11.2011.

Učenici i nastavnici Prve osnovne škole iz Konjica posjetili Parlament FBIH

U posjeti Parlamentu Federacije BiH danas su boravili učenici i nastavnici Prve osnovne škole iz Konjica u okviru predmeta Demokracija i ljudska prava. Učenike i nastavnike dočekali su zastupnici Vesna Saradžić iz Doma naroda i Mirza Ustamujić iz Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Zastupnica Saradžić koja i sama dolazi iz Konjica te je svojedobno bila učenik ove škole, zaželjela je dobrodošlicu i upoznala goste sa ustrojstvom i  radom Doma naroda Parlamenta Federacije. Zastupnik Ustamujić je predstavio rad Zastupničkoga dome te je, kao predsjedavatelj Povjerenstva za pitanja mladih ovoga doma, govorio o primjerima dobre prakse za rješavanje problema koji se odnose direktno na mlade.

Zastupnici su sa gostima razgovarali i o problemima u obrazovanju, a učenici su prigodnim govorima predstavili rad svoje škole i učeničkog parlamenta.
Gosti su nakon razgovora sa zastupnicima posjetili i Centar za posjetitelje Parlamenta gdje su dobili informacije o samom Parlamentu, te informacijama koje o istom mogu pronaći na internetu.
Ova posjeta omogućena je kroz zajedničku suradnju Parlamenta FBiH i Američke agencije za međunarodni razvoj Sjedinjenih američkih država (USAID) a u sklopu projekta jačanja parlamenata u BiH.

 

Sarajevo, 10.11.2011.   

Na Šestoj redovnoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, danas, 10. novembra 2011. godine u Sarajevu, usvojeni su: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o električnoj energiji, Prijedlog zakona o dopuni Zakona o utvrđivanju naseljenih mjesta i o izmjenama u nazivima naseljenih mjesta u određenim općinama.   
Dom naroda Parlamenta FBiH prihvatio je: Nacrt zakona o dopunama Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine (predlagač: Jasmin Duvnjak, poslanik u Predstavničkom domu), Nacrt zakona o dopunama Zakona o javnim preduzećima, Nacrt zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja neizmirenih obaveza nastalih po osnovu Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom, Nacrt zakona o električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine, Nacrt zakona o finansiranju poslova izmjere i uspostavljanja katastra nekretnina, Nacrt zakona o vinu, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o agencijama i unutrašnjim službama za zaštitu ljudi i imovine, Nacrt zakona o upravljanju državnim kapitalom u privrednim društvima u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Prihvaćen je i Nacrt Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju BiH „Autocesta na Koridoru Vc“.
Usvojena je Odluka o izmjenama Odluke o osnivanju i imenovanju Vijeća nacionalnih manjina Federacije Bosne i Hercegovine (predlagač: Administrativna komisija Predstavničkog doma), kao i: a) Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i OPEC Fonda za međunarodni razvoj za realizaciju Projekta unapređenja uslova života na selu; b) Nacrt  - Projekat unapređenja uslova života na selu Sporazum o zajmu   između Bosne i Hercegovine i OPEC Fonda za međunarodni razvoj; c) Informacija o zajmu OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID) za Projekat poboljšanja životnih uslova na selu.
Većina u Domu naroda podržala je i: a) Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i OPEC Fonda za međunarodni razvoj za realizaciju Projekta stambene obnove; b) Nacrt - Projekat stambene obnove Sporazum o zajmu između Bosne i Hercegovine i OPEC Fonda za međunarodni razvoj; c) Informacija o zajmu OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID)  za Projekat stambene obnove kao i a) Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o kreditu između Bosne i Hercegovine i Unicredit Bank Austria AG za finansiranje Projekta nabavke, instalacije, obuke i održavanja medicinske i nemedicinske opreme i usluga u Kantonalnoj bolnici Orašje; b) Sporazum o kreditiranju između Bosne i Hercegovine koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora i Unicredit Bank Austria AG; c) Informacija o robnom kreditu Unicredit Bank Austria AG za finansiranje Projekta nabavke, instalacije, obuke i održavanja medicinske i nemedicinske opreme i usluga u Kantonalnoj bolnici Orašje.
Usvojen je Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Federalnog fonda solidarnosti za 2010. godinu.
Usvajanjem amandmana Vlade FBiH usaglašen je tekst Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o klasifikaciji djelatnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Sarajevo, 28.10.2011.         

Obavještavam Vas da će se  6. sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održati u četvrtak, 10. novembra 2011. godine u 10 sati.

Za  sjednicu je predložen sljedeći

D N E V N I   R E D

  1. Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine (predlagač: Jasmin Duvnjak, poslanik u Predstavničkom domu)  -hitni postupak,
  2. Prijedlog zakona o dopunama Zakona o javnim preduzećima – skraćeni postupak,
  3.  Prijedlog zakona o dopuni Zakona o utvrđivanju naseljenih   mjesta i o izmjenama u nazivima naseljenih mjesta u određenim općinama,
  4. Nacrt zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja neizmirenih obaveza nastalih po osnovu Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom,
  5. Nacrt zakona o električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine,
  6. Nacrt zakona o finansiranju poslova premjera i uspostavljanja katastra nekretnina,
  7. Nacrt zakona o vinu,
  8. Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o agencijama i unutrašnjim službama za zaštitu ljudi i imovine,
  9. Nacrt zakona o upravljanju državnim kapitalom u privrednim društvima u Federaciji Bosne i Hercegovine,
  10. Nacrt zakona o liječništvu,
  11. Nacrt  Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju Bosne  i Hercegovine „Autocesta na Koridoru Vc“,
  12. Odluka o izmjenama Odluke o osnivanju i imenovanju Vijeća nacionalnih manjina Federacije Bosne i Hercegovine (predlagač: Administrativna komisija Predstavničkog  doma),
  13. a) Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i OPEC Fonda za međunarodni razvoj za realizaciju Projekta unapređenja uslova života na selu,  b) Nacrt  - Projekat unapređenja uslova života na selu Sporazum o zajmu između Bosne i Hercegovine i OPEC Fonda za međunarodni razvoj,
    c)Informacija o zajmu OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID) za Projekat poboljšanja životnih uslova na selu,
  14. a) Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i OPEC Fonda za međunarodni razvoj za realizaciju Projekta stambene obnove,
     b)Nacrt  - Projekat stambene obnove Sporazum o zajmu između Bosne i Hercegovine i OPEC Fonda za međunarodni razvoj,
    c)Informacija o zajmu OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID)  za Projekat stambene obnove,
  15. a) Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o kreditu između Bosne i Hercegovine i Unicredit Bank Austria AG za finansiranje Projekta nabavke, instalacije, obuke i održavanja medicinske i nemedicinske opreme i usluga u Kantonalnoj bolnici Orašje,
    b) Sporazum o kreditiranju između Bosne i Hercegovine koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora i Unicredit Bank Austria AG,
    c) Informacija o robnom kreditu Unicredit Bank Austria AG za finansiranje Projekta nabavke, instalacije, obuke i održavanja medicinske i nemedicinske opreme i usluga u Kantonalnoj bolnici Orašje,
  16. Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Federalnog fonda  solidarnosti za 2010.godinu,
  17. Usaglašavanje Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o    klasifikaciji djelatnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine,
  18. Izbor i imenovanja

Sarajevo, 27.10.2011.           

    Otvoren Centar za posjetitelje Parlamenta FBiH

Službeno otvaranje Centra za posjetitelje Parlamenta FBiH održano je 27. listopada 2011. godine prigodom kojeg su se ispred Parlamenta FBiH javnosti obratili Stanko Primorac, dopredsjedatelj Zastupničkoga doma i Izmir Hadžiavdić, tajnik Doma naroda, te ravnatelj Agencije za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država (USAID) Allan Reed.
Centar za posjetitelje predstavlja kontakt točku u kojoj će pojedinci ili organizirane skupine građana moći dobiti informacije o radu Parlamenta FBiH te komunicirati sa zastupnicima. Opremljen je suvremenom tehničkom opremom, a na raspolaganju su i različite relevantne publikacije.
Uspostavljanje i opremanje ovoga Centra financirao je USAID u okviru Projekta jačanja parlamenata u BiH. Pored ovoga, Projekt je investirao i u uspostavu moderne lokalne računalne mreže (LAN) i server prostorije u Parlamentu FBiH, a sustav je nakon uspješnog testiranja i zvanično pušten u rad pri otvaranju Centra.

 

  

Sarajevo, 19.10.2011.

Predsjedateljica Pavlović se susrela s njemačkom veleposlanicom u BiH

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Karolina Pavlović primila je danas u nastupni posjet veleposlanicu SR Njemačke u BiH, Nj.E. Ulrike Mariu Knotz.
Na sastanku se razgovaralo o mnogim značajnim temama vezanim za suradnju između Njemačke i Federacije BiH, potporu i budući angažman na putu Bosne i Hercegovine ka europskim integracijama posebice u oblasti poduzetništva, zapošljavanja i privrede.
“Drago mi je što njemačka vlada pokazuje interes za poboljšanje stanja u našoj zemlji jer je Njemačka ključan međunarodni partner Bosni i Hercegovini na putu ka europskim integracijama. Krajnje je vrijeme da u prvi plan stavimo politiku koja će voditi ka boljitku naših građana, posebice prilagođavanjem zakonodavstva koje će doprinijeti gospodarskom razvoju Federacije” naglasila je ovom prigodom predsjedateljica Pavlović.

 

Sarajevo, 13.10.2011.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini  Peter Sorensen danas je predsjedavajućim oba doma Federalnog parlamenta  predao Izvještaj o napretku za 2011. godinu.
Prilikom prezentacije Izvještaja Sorensen je naglasio da je BiH u zaostatku za zemljama u regionu u smislu ispunjavanja uvjeta za pristup Evropskoj uniji,  te da u zemlji nije ostvaren bitniji pomak od posljednjeg monitoringa.
Simona Gati  (Gatti),  zamjenik šefa Odjeljenja za BiH u Generalnoj direkciji Evropske komisije, prezentirala je Izvještaj sa ekonomskog i aspekta usklađenosti domaće legislative sa pravnom stečevinom EU.

 

Sarajevo, 22.09.2011.

U nastavku Pete sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas, 22. rujna u Sarajevu, prihvaćeni su Nacrt zakona o predmetima od plemenitih metala u Federaciji Bosne i Hercegovine, Nacrt zakona o dopuni Zakona o utvrđivanju naseljenih mjesta i o izmjenama u nazivima naseljenih mjesta u određenim općinama,
Nacrt zakona o inspekcijama Federacije Bosne i Hercegovine i Nacrt zakona o stvarnim pravima.

Većina delegata bila je za Prijedlog odluke o prihvaćanju zaduženja po Sporazumu o zajmu, finansiranju i Projektu između Bosne i Hercegovine i Kreditanstalt fur wiederaufbau, Frankfurt na Majni („KfW“), za realizaciju Projekta SCADA/DMS/OMS – na razini distribucije,  - Sporazum o zajmu, finansiranju i Projektu između KfW,  Frankfurt na Majni („Zajmodavac“) i  Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora („Zajmoprimalac“) i Federacije Bosne i Hercegovine,  koju zastupa Federalno ministarstvo finansija  i Republike Srpske, koju zastupa Ministarstvo finansija  Republike Srpske i JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo (EP BiH) i JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar (EP HZ HB) i JP Elektroprivreda Republike Srpske d.d. Trebinje (EP RS) za 17.000.000,00 EUR za Projekt SCADA/DMS/OMS- na razini distribucije, -Informacija o  zajmu, finansiranju i Projektu finansiranim od strane KfW, Frankfurt na Majni za Projekt uvođenja SCADA/DMS/OMS  na razini distribucije.

Usvojen je i Prijedlog odluke o usvajanju Prostorne osnove Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine „Sliv rijeke Une“ za period 2008. do 2028. godine kao i Zaključak o procesu izrade prečišćenih tekstova prijedloga zakona, dok su Izvještaj o radu Finansijske policije Federacije Bosne i Hercegovine za 2010. godinu, Izvještaj o radu Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine za 2010. godinu i Program rada Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine za 2011. godinu, Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine za 2010. godinu, primljeni k znanju.

Sarajevo, 19.09.2011.

O B A V I J E S T

o nastavku 5. sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine

            Obavještavam Vas da će se nastavak 5. sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održati  u  četvrtak, 22. septembra 2011. godine u 10 sati.

PREOSTALE TAČKE DNEVNOG REDA
5. SJEDNICE DOMA NARODA PARLAMENTA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

  1. Izjašnjenje o Nacrtu zakona o predmetima od plemenitih metala u Federaciji Bosne i Hercegovine
  2. Nacrt zakona o dopuni Zakona o utvrđivanju naseljenih mjesta i o izmjenama u nazivima naseljenih mjesta u određenim općinama,
  3. Nacrt zakona o inspekcijama Federacije Bosne i Hercegovine,
  4. Nacrt zakona o stvarnim pravima,
  5. Prijedlog odluke o prihvaćanju zaduženja po Sporazumu o zajmu, finansiranju i Projektu između Bosne i Hercegovine i Kreditanstalt fur wiederaufbau, Frankfurt na Majni ("KfW"), za realizaciju Projekta SCADA/DMS/OMS – na razini distribucije         - Sporazum o zajmu, finansiranju i Projektu između KfW,  Frankfurt na Majni ("Zajmodavac") i  Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora ("Zajmoprimalac") i Federacije Bosne i Hercegovine,  koju zastupa Federalno ministarstvo finansija  i Republike Srpske, koju zastupa Ministarstvo finansija  Republike Srpske i JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo (EP BiH) i JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar (EP HZ HB) i JP Elektroprivreda Republike Srpske d.d. Trebinje (EP RS) za 17.000.000,00 EUR za Projekt SCADA/DMS/OMS- na razini distribucije,
    -Informacija o  zajmu, finansiranju i Projektu finansiranim od strane KfW, Frankfurt na Majni za Projekt uvođenja SCADA/DMS/OMS  na razini distribucije,
  6. Prijedlog odluke o usvajanju Prostorne osnove Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine "Sliv rijeke Une" za period 2008. do 2028. godine,
  7. Izvještaj o radu Finansijske policije Federacije Bosne i Hercegovine za 2010. godinu,
  8. Izvještaj o radu Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine za 2010. godinu i Program rada Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine za 2011. godinu,
  9. Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine za 2010. godinu,
  10.  Zaključak o procesu izrade prečišćenih tekstova prijedloga zakona,
  11. zbor i imenovanja.

Sarajevo, 15.09.2011.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o klasifikaciji djelatnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu Federacije Bosne i Hercegovine, te Nacrt zakona o izmjenama Zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u Federaciji Bosne i Hercegovine prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima u periodu od 2009. do 2015. godine, usvojeni su na današnjoj, Petoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Delegati nisu prihvatili Nacrt zakona o izmjenama Zakona o cestama Federacije Bosne i Hercegovine, a sjednica je, zbog ranije preuzetih obaveza rukovodstva Doma,  prekinuta tokom pete tačke Dnevnog reda. - Nacrt zakona o predmetima od plemenitih metala u Federaciji Bosne i Hercegovine - o čemu će se delegati izjasniti u četvrtak, 22. septembra, kako je danas najavljeno.

Sarajevo, 07.09.2011.

Na   osnovu člana 86. stav 3. Poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine,  s a z i v a m 5. sjednicu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za četvrtak, 15. septembra 2011. godine u 11 sati.

Za  sjednicu je predložen sljedeći

D N E V N I   R E D

  1. Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u Federaciji Bosne i Hercegovine prema obračunatim a neuplaćenim javnim prihodima u periodu od 2009. do 2015 godine – skraćeni postupak,
  2. Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o cestama Federacije Bosne i Hercegovine – skraćeni postupak,
  3. Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o klasifikaciji djelatnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine – skraćeni postupak,
  4. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu Federacije Bosne i Hercegovine,
  5. Nacrt zakona o predmetima od plemenitih metala u Federaciji Bosne i Hercegovine,
  6. Nacrt zakona o dopuni Zakona o utvrđivanju naseljenih mjesta i o izmjenama u nazivima naseljenih mjesta u određenim općinama,
  7. Nacrt zakona o inspekcijama Federacije Bosne i Hercegovine,
  8. Nacrt zakona o stvarnim pravima,
  9. Nacrt zakona o Privrednoj komori Federacije Bosne i Hercegovine,
  10. Prijedlog odluke o prihvaćanju zaduženja po Sporazumu o zajmu, finansiranju i Projektu između Bosne i Hercegovine i Kreditanstalt fur wiederaufbau, Frankfurt na Majni ("KfW"), za realizaciju Projekta SCADA/DMS/OMS – na razini distribucije
    - Sporazum o zajmu, finansiranju i Projektu između KfW,  Frankfurt na Majni ("Zajmodavac") i  Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora ("Zajmoprimalac") i Federacije Bosne i Hercegovine,  koju zastupa Federalno ministarstvo finansija  i Republike Srpske, koju zastupa Ministarstvo finansija  Republike Srpske i JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo (EP BiH) i JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar (EP HZ HB) i JP Elektroprivreda Republike Srpske d.d. Trebinje (EP RS) za 17.000.000,00 EUR za Projekt SCADA/DMS/OMS- na razini distribucije,
    -Informacija o  zajmu, finansiranju i Projektu finansiranim od strane KfW, Frankfurt na Majni za Projekt uvođenja SCADA/DMS/OMS  na razini distribucije,
  11. Prijedlog odluke o usvajanju Prostorne osnove Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine "Sliv rijeke Une" za period 2008. do 2028. godine,
  12. Izvještaj o radu za 2010. godinu i Program rada za 2011. godinu Finansijske policije Federacije Bosne i Hercegovine,
  13. Izvještaj o radu za 2010. godinu i Program rada za 2011. godinu Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine,
  14. Godišnji izvještaj  Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine za 2010. godinu,
  15.  Zaključak o procesu izrade prečišćenih tekstova prijedloga zakona,
  16. Izbor i imenovanja.

              Sjednica će se održati u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, ulica Hamdije Kreševljakovića 3, Sarajevo.

Sarajevo, 29.07.2011.

Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2011. godinu uz Prijedlog prvih izmjena i dopuna Finansijskog plana Federalnog zavoda za zapošljavanje za  2011. godinu te Prijedlog drugih izmjena i dopuna Finansijskog plana Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2011. godinu, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2011. godinu, usvojeni su jučer, 28. jula 2011. godine, na Četvrtoj redovnoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.
Delegati su usvojili i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti lica sa duševnim smetnjama, Prijedlog zakona o matičnoj evidenciji o osiguranicima, obaveznicima uplate doprinosa i korisnicima prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, Prijedlog zakona o Finansijsko - informatičkoj agenciji i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o sistemu poboljšanja kvaliteta, sigurnosti i o akreditaciji u zdravstvu.
Prihvaćeni su: Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, Nacrt zakona o stomatološkoj djelatnosti i Nacrt zakona o evidencijama u oblasti zdravstva.  
Data je saglasnost na Prijedlog odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana historijskog gradskog područja Blagaj za period od 2011. do 2021. godine, Prijedlog odluke o usvajanju Urbanističke osnove Regulacionog plana  historijskog  gradskog područja Počitelj za period od 2008. do 2018. godine, Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) za realizaciju Projekta jačanja zdravstvenog sektora (HSEP), Sporazum o finansiranju (Dodatno financiranje za Projekat jačanja zdravstvenog sektora) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj, Projektni Sporazum (Dodatno finansiranje za Projekat jačanja zdravstvenog sektora) između Federacije Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj, Projektni Dokument za dodatno finansiranje za predloženi    kredit, Usaglašeni Zapisnik s pregovora između Bosne i Hercegovine (BiH) i Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) Dodatnog finansiranja Projekta jačanja zdravstvenog sektora, Informaciju o kreditu Svjetske banke - Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) za Projekat jačanja zdravstvenog sektora (Health Sector Enhancement Project - HSEP).
Usvojene su i: Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Saudijskog fonda za razvoj za realizaciju Projekta glavne gradske magistrale u Zenici, Sporazum o zajmu između Bosne i Hercegovine i Saudijskog fonda za razvoj za realizaciju Projekta glavne gradske magistrale u Zenici, Informacija o kreditu Saudijskog fonda za razvoj za Projekat glavne gradske magistrale u Zenici kao i Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju i imenovanju članova Vijeća nacionalnih manjina Federacije Bosne i Hercegovine (predlagač: komisije za ljudska prava i slobode oba doma Parlamenta Federacije BiH) te Prijedlog Strategije za izjednačavanje mogućnosti za lica sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine 2011. - 2015. 

Sarajevo, 19.07.2011.

Obavještavam Vas da je 4. sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakazana za četvrtak, 28. jula 2011. godine u 10 sati.   Za  sjednicu je predložen sljedeći

D N E V N I   R E D

  1. Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2011. godinu – hitni postupak
    - Prijedlog prvih izmjena i dopuna Finansijskog plana Federalnog    zavoda za zapošljavanje za        2011. godinu,
    - Prijedlog drugih izmjena i dopuna Finansijskog plana Federalnog zavoda za zapošljavanje za    2011. godinu,
  1. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2011. godinu – hitni postupak,
  1. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mikrokreditnim organizacijama – hitni postupak,
  1. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo – skraćeni postupak,
  1. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti lica sa duševnim smetnjama – skraćeni postupak,
  1. Prijedlog zakona o matičnoj evidenciji o osiguranicima, obaveznicima uplate doprinosa i korisnicima prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja – skraćeni postupak,
  1. Prijedlog zakona o Finansijsko-informatičkoj agenciji – skraćeni postupak,
  1. Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o sistemu poboljšanja kvaliteta, sigurnosti i o akreditaciji u zdravstvu – skraćeni postupak,
  1. Nacrt zakona o stomatološkoj djelatnosti,
  1. Nacrt zakona o evidencijama u oblasti zdravstva, 
  1. Prijedlog odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana historijskog gradskog područja Blagaj za period od 2011. do 2021. godine,
  1. Prijedlog odluke o usvajanju Urbanističke osnove Regulacionog plana  historijskog  gradskog područja Počitelj za period od 2008. do 2018. godine,

  2. a) Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) za realizaciju Projekta jačanja zdravstvenog sektora (HSEP) – dodatno finansiranje,
    b) Sporazum o finansiranju (Dodatno financiranje za Projekat        jačanja zdravstvenog sektora) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj,
    c) Projektni Sporazum (Dodatno finansiranje za Projekat jačanja zdravstvenog sektora) između Federacije Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj ,
    d) Projektni Dokument za dodatno finansiranje za predloženi    kredit,
    e) Usaglašeni Zapisnik s pregovora između Bosne i Hercegovine (BiH) i Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) Dodatnog finansiranja Projekta jačanja zdravstvenog sektora,
    f) Informacija o kreditu Svjetske banke – Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) za Projekat jačanja zdravstvenog sektora (Health Sector Enhancement Project – HSEP) – dodatno finansiranje,

  3. -Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i   Saudijskog fonda za razvoj za realizaciju Projekta glavne gradske magistrale u Zenici,
    -Sporazum o zajmu između Bosne i Hercegovine i Saudijskog fonda za razvoj za realizaciju   Projekta glavne gradske magistrale u Zenici
    - Informacija o kreditu Saudijskog fonda za razvoj za Projekat glavne gradske magistrale u Zenici

  4. Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni  Odluke o osnivanju i imenovanju članova Vijeća nacionalnih manjina Federacije Bosne i Hercegovine (predlagač: komisije za ljudska prava i slobode oba doma Parlamenta Federacije BiH)
  5. Prijedlog Strategije za izjednačavanje mogućnosti za lica sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine 2011. – 2015.

  6. Izbor i imenovanja.          

Sarajevo, 19.07.2011.

Na Trećoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je održana jučer u Sarajevu, usvojeni su: Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama u Federaciji Bosne i Hercegovine, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o visini stope zatezne kamate na neizmirena dugovanja.
Rebalans Budžeta Federacije BiH, odnosno Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta FBiH za 2011. godinu,  kao i Prijedlog prvih izmjena i dopuna Finansijskog plana Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2011. godinu, Prijedlog drugih izmjena i dopuna Finansijskog plana Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2011. godinu te  Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Budžeta FBiH za 2011. godinu, skinuti su s  Dnevnog reda jučerašnje sjednice. Dom naroda o ovim tačkama izjasnit će se na jednoj od narednih sjednica.
Delegati su prihvatili Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bankama, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Nacrt zakona o ličnom imenu,
Usvojeni su i Program rada Vlade FBiH za 2011. godinu, Zaključak o učešću Vlade FBiH u izgradnji spomenika Papi Ivanu Pavlu II., a na prijedlog Kluba Bošnjaka u Dnevni red pod prvom tačkom jučer je uvrštena, i usvojena Rezolucija Evropskog parlamenta o Srebrenici.

Sarajevo, 15.07.2011.

Obavještavam Vas da će se 4. redovna sjednica  Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, u skladu sa članom 96. stav 1. Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, održati u  utorak, 26. jula  2011. godine u 10 sati. Za sjednicu je predložen slijedeći

DNEVNI   RED

  1. Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta FBiH za 2011. godinu – hitni postupak,
  2. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju Budžeta FBiH za 2011. godinu – hitni postupak,
  3. Druge izmjene i dopune Finansijskog plana Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2011. godinu,
  4. Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u FBiH prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima u periodu 2009. do 2015. godine – skraćeni postupak,
  5. Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o cestama FBiH – skraćeni postupak,
  6. Nacrt zakona o vinu,
  7. Nacrt zakona o nezastarjevanju krivičnih djela ratnog profiterstva i krivičnih djela iz procesa ratne privatizacije, predlagač: Klub zastupnika SBB-a,
  8. Prijedlog odluke o usvajanju Prostorne osnove Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za FBiH "Sliv rijeke Une" za period 2007. do 2027. godine,
  9. Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2010. godinu,
  10. Izvještaj o radu za 2010. godinu i programi rada za 2011. godinu Finansijske-Financijske policije FBiH i Porezne uprave FBiH,
  11. Izbori i imenovanja.

Sjednica će biti održana u zgradi Parlamenta FBiH, ul. Hamdije Kreševljakovića 3.

Sarajevo, 11.07.2011.

            Obavještavam Vas da se, na zahtjev Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, 3. sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koja je zakazana  za  petak, 15. srpnja 2011. godine, odgađa za ponedjeljak, 18. srpnja 2011. godine u 11 sati.

Sarajevo, 06.07.2011.

Obavještavam Vas da je 3. sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakazana za petak, 15. juli 2011. godine u 10 sati.

Za  sjednicu je predložen sljedeći

D N E V N I   R E D

1. Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2011. godinu – hitni postupak
- Prijedlog prvih izmjena i dopuna Finansijskog plana Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2011. godinu,
- Prijedlog drugih izmjena i dopuna Finansijskog plana Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2011. godinu,

2. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2011. godinu – hitni postupak,

3.  Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bankama–  hitni postupak,

4. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine - hitni postupak,

5. Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina – skraćeni postupak,

6. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju - skraćeni postupak,

7. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama u Federaciji Bosne i Hercegovine - skraćeni postupak,

8. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave - skraćeni postupak,

9. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o visini stope zatezne kamate na neizmirena dugovanja – skraćeni postupak,

10. Nacrt zakona o ličnom imenu,

11. Program rada Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za 2011. godinu,

12. Zaključak o učešću Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u izgradnji spomenika Papi Ivanu Pavlu II.,

13. Izbori i imenovanja:
- Izbor Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju.

Sarajevo, 04.07.2011.

Obavještavam Vas da će se 3. redovna sjednica  Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, u skladu sa članom 96. stav 1. Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, održati u  četvrtak, 14. jula  2011. godine u 10 sati. Za sjednicu je predložen slijedeći:

DNEVNI   RED

  1. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mikrokreditnim organizacijama –hitni postupak
  2. Prijedlog zakona o matičnoj evidenciji o osiguranicima, obveznicima uplate doprinosa i korisnicima prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja  - skraćeni postupak,
  3. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti osoba sa duševnim smetnjama – skraćeni postupak,
  4. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije (predlagač: Irfan Ajanović) – skraćeni postupak,
  5. Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o sistemu poboljšanja kvaliteta, sigurnosti i o akreditaciji u zdravstvu – skraćeni postupak,
  6. Prijedlog zakona o finansijsko – informatičkoj agenciji – skraćeni postupak,
  7. Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom servisu RTV FBiH,
  8. Nacrt zakona o stomatološkoj djelatnosti,
  9. Nacrt zakona o evidencijama u oblasti zdravstva,
  10. Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o građevinskom zemljištu FBiH,
  11. Izmjene i dopune finansijskog plana Zavoda za zapošljavanje za 2011. godinu,
  12. Izvještaj o stanju u poljoprivredi (Zeleni izvještaj) za 2010. godinu,
  13. Izbori i menovanja

Sarajevo, 04.07.2011

Nastavak 2. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH,  održat će se  u srijedu 13.07.2011. godine u 10,00.
U prilogu Vam dostavljamo pregled nedovršenih tačaka dnevnog reda 2. redovne sjednice.

DNEVNI RED 2. SJEDNICE PREDSTAVNIČKOG DOMA PARLAMENTA FBIH

10. Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo
11. a) Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o finansiranju između BiH i Međunarodne            asocijacije za razvoj (IDA) za realizaciju Projekta jačanja zdravstvenog sektora (HSEP) – dodatno            finansiranje,
      b) Sporazum o finansiranju (dodatno finansiranje za Projekat jačanja zdravstvenog sektora) između          BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj,
      c) Projektni sporazum (dodatno finansiranje za Projekat jačanja zdravstvenog 
          sektora) između Međunarodne asocijacije za razvoj i FBiH,
      d) Projektni dokument za dodatno finansiranje za predloženi kredit,
      e) Usaglašeni zapisnik sa pregovora između BiH i Međunarodne asocijacije za 
           razvoj dodatnog finansiranja Projekta jačanja zdravstvenog sektora,
      f) Informacija o kreditu Svjetske banke – Međunarodne asocijacije za razvoj za Projekat jačanja             zdravstvenog sektora – dodatno finansiranje,
12. a) Prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i            Saudijskog fonda za razvoj za realizaciju Projekta glavne gradske magistrale u Zenici,
      b) Sporazum o zajmu Projekat glavne gradske magistrale u Zenici između Saudijskog fonda za razvoj            i Bosne i Hercegovine,
      c) Informacija o kreditu Saudijskog fonda za razvoj za Projekat glavne gradske magistrale u Zenici,
13.  Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni tačke III Odluke o osnivanju i imenovanju
       članova Vijeća nacionalnih manjina FBiH,
15.   Nacrt Programa rada Predstavničkog doma Parlamenta FBiH za 2011. godinu,
16.   Prijedlog strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe sa invaliditetom u  FBiH 2011.-2015.         godine,
17.   Prijedlog odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana historijskog gradskog  područja Blagaj za         period od 2011. do 2021. godine,
18.   Prijedlog odluke o usvajanju urbanističke osnove Regulacionog plana  historijskog gradskog područja         Počitelj za period 2008. do 2018. godine,
19.   Izvještaj o radu Agencije za bankarstvo FBiH za 2010. sa informacijom o  bankarskom sistemu FBiH         sa 31.12.2010. godine, o mikrokreditnom sistemu FBiH  sa 31.12.2010. godine i o Sektoru lizinga u        FBiH sa 31.12.2010. godine,
20.  Izvještaj o radu Regulatorne komisije za električnu energiju u Federaciji Bosne i  Hercegovine
       FERK-a za 2010.godinu i Prijedlog finansijskog plana FERK-a za 2011. godinu,
21.  Izvještaj o radu Nadzornog odbora Agencije za privatizaciju u FBiH za 2010.  godinu,
22.  Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2010. godinu,
23.  Inicijativa za izmjenu Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH,
24.  Zaključak vezan za inicijative za autentična tumačenja zakona,
25.   Izbori i imenovanja.

Sarajevo,29.06.2011.

Prijedlog zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju  ostvarenu pod povoljnijim uslovima usvojen je na današnjoj, 4. Vanrednoj, sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine

Sarajevo,24.06.2011.

Obavještavam Vas da će se 4. Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održati u srijedu, 29. juna 2011. godine u 11 sati.

Za  sjednicu je predložen sljedeći

D N E V N I   R E D

1.  Prijedlog zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju  ostvarenu pod povoljnijim uslovima – hitni postupak         

Sarajevo, 17.06.2011.

Na Drugoj redovnoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, održanoj jučer, 16. juna 2011. godine usvojeni su: Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o obligacijskim odnosima, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Federacije Bosne i Hercegovine, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izmirenju obveza na temelju računa stare devizne štednje u Federaciji Bosne i Hercegovine, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja unutarnjih obveza Federacije Bosne i Hercegovine, Prijedlog zakona o dopunama Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju kaznenih sankcija u Federaciji Bosne i Hecegovine, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o odvjetništvu Federacije Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije, predlagatelj: Irfan Ajanović, zastupnik u Zastupničkom domu.

     Delegati su prihvatili: Nacrt zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u kaznenome postupku, Nacrt zakona o koncesijama, Nacrt zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine, Nacrt zakona o matičnim knjigama u Federaciji Bosne i Hercegovine i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prikupljanju, proizvodnji i prometu sekundarnih sirovina i otpadnih materijala,

    Usvojene su: Odluka o usvajanju Prijedloga Regulacijskog plana povijesnog gradskog područja Mostar za razdoblje od 2007. do 2017.godine
a) Odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o kreditu između Bosne i Hercegovine i Unicredit Bank Austria AG za realiziranje Projekta nabave opreme i pružanje usluga za dvije bolnice u Sarajevu,
b) Kreditni sporazum za financiranje Projekta nabave opreme i pružanje usluga za dvije bolnice u Sarajevu, između Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo financija i trezora i  Unicredit Bank Austria AG,
c) Informacija o robnom kreditu Unicredit Bank Austria AG za financiranje  Projekta nabave opreme i pružanje usluga za dvije bolnice u Sarajevu;

 a) Odluka o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o kreditu između Bosne i Hercegovine i Unicredit Bank Austria AG za realiziranje Projekta nabave opreme za KJKP "RAD", d.o.o. Sarajevo,
b) Nacrt Sporazuma o kreditu za financiranje Projekta nabave opreme za KJKP "RAD", d.o.o. Sarajevo, između Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo financija i trezora i  Unicredit Bank Austria AG,
c) Informacija o robnom kreditu Unicredit Bank Austria AG za financiranje  Projekta nabave opreme za KJKP "RAD", d.o.o. Sarajevo;

a) Odluka o prihvatanju Sporazuma o sredstvima zajma između Kraljevine Španjolske,  zastupane  po  Instituto de credito oficial i Bosne i Hercegovine, zastupane po Ministarstvu financija i trezora za financiranje Projekta izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Širokom Brijegu
b) Sporazum o sredstvima zajma između Kraljevine Španjolske,  zastupane  po  Instituto de credito oficial i Bosne i Hercegovine, zastupane po Ministarstvu financija i trezora,
c) Informacija o kreditu Kraljevine Španjolske za Projekt financiranja sustava otpadnih voda u općini Široki Brijeg;
     
a) Odluka o usvajanju Prostorne osnove Prostornoga plana Federacije Bosne i Hercegovine za  razdoblje 2008. do 2028. godine,
b) Prostorni plan Federacije BiH  za razdoblje 2008. do 2028. godine,
c) Prostorna osnova - sintezni tekst,
d) Prostorna osnova - karte 1-15
e) Izvod iz prostorne osnove - sintezni prikaz osnovne koncepcije prostornog razvoja.

Prihvaćeno je Izvješće o radu Regulatorne komisije za električnu energiju u Federaciji Bosne i  Hercegovine - FERK-a  za 2010.godinu i Prijedlog financijskog plana (Proračuna) FERK-a za 2011.godinu, te Godišnje izvješće o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska  prava Bosne i Hercegovine za 2010. godinu.

Sarajevo, 07.06.2011.

Obavještavam Vas da će se 2. redovna sjednica  Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, u skladu sa članom 96. stav 1. Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, održati u  srijedu,  22. juna  2011. godine u 10 sati. Za sjednicu je predložen slijedeći


DNEVNI RED

  1. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za bankarstvo FBiH -  hitni postupak,
  2. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bankama – hitni postupak,
  3. Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o finansijskoj policiji-hitni postupak,
  4. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo – skraćeni postupak,
  5. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama u FBiH – skraćeni postupak,
  6. Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina – skraćeni postupak,
  7. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju – skraćeni postupak,
  8. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave – skraćeni postupak,
  9. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o visini stope zatezne kamate na neizmirena dugovanja – skraćeni postupak,
  10. Nacrt zakona o zaštiti prirode,
  11. Nacrt zakona o ličnom imenu,
  12. a) Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o finansiranju između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) za realizaciju Projekta jačanja zdravstvenog sektora (HSEP) – dodatno finansiranje,
    b) Sporazum o finansiranju (dodatno finansiranje za Projekat jačanja     
    zdravstvenog sektora) između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj,
    c) Projektni sporazum (dodatno finansiranje za Projekat jačanja zdravstvenog   
    sektora) između Međunarodne asocijacije za razvoj i FBiH,
    d) Projektni dokument za dodatno finansiranje za predloženi kredit,
    e) Usaglašeni zapisnik sa pregovora između BiH i Međunarodne asocijacije za     
    razvoj  dodatnog finansiranja Projekta jačanja zdravstvenog sektora,
    f) Informacija o kreditu Svjetske banke – Međunarodne asocijacije za razvoj za    
    Projekat jačanja zdravstvenog sektora – dodatno finansiranje,
  13. Program rada Vlade FBiH za 2011. godinu,
  14. Program rada Predstavničkog doma Parlamenta FBiH za 2011. godinu,
  15. Prijedlog strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe sa invaliditetom u FBiH 
    2011.-2015. godine,
  16. Prijedlog odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana historijskog gradskog
    područja Blagaj za period od 2011. do 2021. godine,
  17. Prijedlog odluke o usvajanju urbanističke osnove Regulacionog plana historijskog
    gradskog područja Počitelj za period 2008. do 2018. godine,
  18. Izvještaj o radu Agencije za bankarstvo FBiH za 2010. sa informacijom o bankarskom 
    sistemu FBiH sa 31.12.2010. godine, o mikrokreditnom sistemu FBiH sa 31.12.2010.
    godine i o Sektoru lizinga u FBiH sa 31.12.2010. godine,
  19. Izvještaj o radu Regulatorne komisije za električnu energiju u Federaciji Bosne i   
    Hercegovine- FERK-a  za 2010.godinu i Prijedlog finansijskog plana FERK-a za
    2011. godinu,
  20. Izvještaj o radu Nadzornog odbora Agencije za privatizaciju u FBiH za 2010. godinu,
  21. Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2011. godinu,
  22. Inicijativa za izmjenu Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH,
  23. Izbori i imenovanja.

Sjednica će biti održana u zgradi Parlamenta FBiH, ul. Hamdije Kreševljakovića 3.

NAPOMENA: Ukoliko se ne završi rad po predloženom dnevnom redu, nastavak  2. sjednice Predstavničkog doma održat će se u četvrtak, 23. juna 2011. godine.

Sarajevo, 07.06.2011.

Obavještavam Vas da je  2. sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakazana za   četvrtak, 16. juna 2011. godine u 10 sati. Za  sjednicu je predložen sljedeći

D N E V N I   R E D

    1.  Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o obligacionim odnosima – hitni postupak,
    2.  Prijedlog zakona o koncesijama – hitni postupak,
    3. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Federacije Bosne i Hercegovine -         hitni postupak,
    4. Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima - hitni postupak,
    5. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Federacije Bosne i          Hercegovine – hitni postupak,
    6. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o parničnom postupku - hitni postupak,
    7. Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i         Hercegovine- hitni postupak,
    8. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izmirenju obaveza na osnovu računa stare devizne štednje u         Federaciji Bosne i Hercegovine- hitni postupak,
    9. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak - hitni postupak,
  10. Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine,
  11. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija u Federaciji Bosne i         Hecegovine,
  12. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o advokaturi Federacije Bosne i Hercegovine,
  13. Prijedlog zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku,
  14. Nacrt zakona o matičnim knjigama u Federaciji Bosne i Hercegovine,
  15. Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prikupljanju, proizvodnji i prometu sekundarnih          sirovina i otpadnih materijala,
  16. Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjih obaveza         Federacije Bosne i Hercegovine,
  17. a) Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o kreditu između Bosne i Hercegovine i          Unicredit Bank Austria AG za realizaciju Projekta nabavke opreme i pružanje usluga za dvije bolnice         u Sarajevu,
        b) Kreditni sporazum za finansiranje Projekta nabavke opreme i pružanje usluga za dvije bolnice u         Sarajevu, između Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora i  Unicredit Bank         Austria AG,
        c)Informacija o robnom kreditu Unicredit Bank Austria AG za finansiranje  Projekta nabavke opreme i         pružanje usluga za dvije bolnice u Sarajevu,
   18.a) Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o kreditu između Bosne i Hercegovine i         Unicredit Bank Austria AG za realizaciju Projekta nabavke opreme za KJKP "RAD", d.o.o. Sarajevo,
        b) Nacrt Sporazuma o kreditu za finansiranje Projekta nabavke opreme za KJKP "RAD", d.o.o.         Sarajevo, između Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora i  Unicredit Bank        Austria AG,
        c) Informacija o robnom kreditu Unicredit Bank Austria AG za finansiranje  Projekta nabavke opreme        za KJKP "RAD", d.o.o. Sarajevo,
  19.a) Prijedlog odluke o prihvatanju Sporazuma o sredstvima zajma između Kraljevine Španije,        zastupane  po  Instituto de credito oficial i Bosne i Hercegovine, zastupane po Ministarstvu finansija i       trezora za finansiranje Projekta izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Širokom       Brijegu
      b)Sporazum o sredstvima zajma između Kraljevine Španije,  zastupane  po  Instituto de credito oficial i        Bosne i Hercegovine, zastupane po Ministarstvu finansija i trezora,
      c)Informacija o kreditu Kraljevine Španije za Projekat finansiranja sistema otpadnih voda u općini             Široki Brijeg,
  20. a) Prijedlog odluke o usvajanju Prostorne osnove Prostornoga plana Federacije Bosne i Hercegovine         za  razdoblje 2008. do 2028. godine,
        b) Prostorni plan Federacije Bosne i Hercegovine  za period 2008. do 2028. godine,
        c) Prostorna osnova – sintezni tekst,
        d) Prostorna osnova – karte 1-15
        e) Izvod iz prostorne osnove – sintezni prikaz osnovne koncepcije prostornog razvoja,
  21. Izvještaj o radu Regulatorne komisije za električnu energiju u Federaciji Bosne i  Hercegovine -         FERK-a  za 2010.godinu i Prijedlog finansijskog plana(Budžeta) FERK-a za 2011.godinu,
  22. Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska  prava Bosne i         Hercegovine za 2010. godinu,
  23. Izbori i imenovanja.

Sarajevo, 06.06.2011.

Na Trećoj vanrednoj sjednici Doma naroda naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, održanoj danas, 6. juna 2011. godine, delegati su dali saglasnost na Odluku o dopunama Odluke o dodjeli stana, koju je donijela Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici  održanoj 14. aprila  2011. godine.
Usvojen je Prijedlog odluke o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i članova radnih tijela Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, te Zaključak Kluba Bošnjaka o osudi i skrnavljenju vjerskih objekata i obilježja svih konfesija sa ovih prostora.  

Sarajevo, 03.06.2011.

Obavještavam Vas da će se 3. Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održati u ponedjeljak, 6. juni 2011. godine u 13 sati.

Za  sjednicu je predlažen sljedeći

D N E V N I   R E D:

1. Davanje saglasnosti na Odluku o dopunama Odluke o dodjeli stana koju je donijela Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici od  14. 04. 2011. godine,

2. Prijedlog odluke o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i članova radnih tijela Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine,

Sarajevo, 30.05.2011.

Na Prvoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, jučer, 30. maja 2011., godine izabrani su delegati za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

U Dom naroda BiH, prema odluci  Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, ući će: Sulejman Tihić, Nermina Kapetanović, Halid Genjac, Mehmed Bradarić i Hasan Bećirović.

 Za delegate Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda hrvatskog naroda izabrani su: Dragan Čović, Borjana Krišto, Josip Merdžo, Krunoslav Vrdoljak i Stjepan Krešić.

Rezultati tajnog glasanja bit će dostavljeni Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine na potrvrdu. Po objavi imena delegata "Službenom glasniku BiH" - novoizabranih, i onih iz reda srpskog naroda koje je birala Narodna skupština Republike Srpske - započet će njihovi mandati.

Mandate su jučer verificirali delegati Doma naroda Parlamenta FBiH: Milenko Bandur, Mirko Batinić, Zora Dujmović, Damir Čardžić, Luka Faletar, Tomislav Mandić, Tomislav Martinović, Mijo Matanović, Slaviša Mihajlović, Edina Papo, Stipo Pelivan, Đuro Prkačin, Senahid Šaković, Ivo Tadić, Radoje Vidović, Vlatko Zrilić i Aner Žuljević.

Sarajevo, 25.05.2011.

Obavještavam Vas da se  1. sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koja je zakazana  za  četvrtak, 26. maja 2011. godine, odgađa, za ponedjeljak, 30. maja 2011. godine u 14 sati.

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine je, na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH održanoj 27. 04. 2011. godine, i na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH održanoj 27.04.2011. godine, donio DEKLARACIJU O OPREDIJELJENOSTI ZA EURO-ATLANTSKE INTEGRACIJE, VLADAVINU PRAVA, RAVNOPRAVNOST KONSTITUTIVNIH NARODA I OSTALIH I DOSLJEDNO PROVOĐENJE DAYTONSKOG MIROVNOG SPORAZUMA ( bosanski, hrvatski, srpski i engleski jezik ).

Sarajevo, 16.05.2011.

Obavještavam Vas da je 1. sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakazana za četvrtak, 26. maja 2011. godine u 11 sati.
Za  sjednicu je predložen sljedeći

D N E V N I   R E D

1. Verifikovanje mandata delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine,

2. Izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine  Bosne i Hercegovine.

              Sjednica će se održati u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, ulica Hamdije Kreševljakovića 3, Sarajevo.

Sarajevo, 27.04.2011.

Na Drugoj vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, održanoj danas, 27. aprila 2011. godine, mandat su verificirali: Mukadesa Anadolac, Huso Obradović, Josip Perić, Drago Puzigaća, Enes Salkanović, Slobodan Tomić i Jasenko Tufekčić.

Delegati su usvojili Deklaraciju o opredijeljenosti za euroatlantske integracije, vladavinu prava, ravnopravnost konstitutivnih naroda i ostalih, i dosljedno provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Također, formirana je Administrativna komisija, dok će ostala radna tijela Doma naroda Parlamenta FBiH biti formirana na narednoj sjednici.

Sarajevo, 25.04.2011.

Obavještavamo Vas da će se 2. Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, u skladu sa članom 86.  stav 5. Poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, održati u srijedu, 27. aprila 2011. godine u 14 sati. Za sjednicu je   predložen sljedeći

D N E V N I  R E D

1.    Verifikovanje mandata delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine,
2.     Deklaracija o opredjeljenosti za evroatlantske integracije i vladavinu prava.         

Sarajevo, 26.03.2011.

Prijedlog Budžeta  Federacije Bosne i Hercegovine za 2011. godinu kao i Prijedlog finansijskih planova vanbudžetskih  fondova za 2011.godinu, usvojeni su danas, 26. marta 2011. godine, na Prvoj vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Informacija o Planu razvojnih projekata u Federaciji Bosne i Hercegovine za period 2011- 2013 godinu primljena je k znanju.

Delegati su usvojili i Prijedlog zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2011. godinu, a Dokument okvirnog budžeta FBiH za period 2011. - 2013. godine, primljen je k znanju.

Sarajevo, 22.03.2011.

Na osnovu člana 86. stav 5. Poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, s a z i v a m  1. Vanrednu sjednicu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za subotu, 26. mart 2011. godine u 10 sati.

Za  sjednicu predlažem sljedeći

D N E V N I   R E D:

  1. Prijedlog Budžeta  Federacije Bosne i Hercegovine za 2011. godinu –hitni  postupak,
  2. Prijedlog finansijskih planova vanbudžetskih  fondova za 2011. godinu,
  3. Prijedlog plana razvojnih projekata u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2011- 2013 godinu,
  4. Prijedlog zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2011. godinu – hitni postupak,
  5. Dokument okvirnog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za period 2011. – 2013. godine

          Sjednica će se održati u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, ulica Hamdije Kreševljakovića 3, Sarajevo. 

PREDSEDAVAJUĆA
  Karolina Pavlović  

Ekspoze Premijera Nermina Nikšića na sjednici Predstavničkog Doma 17.03.2011 godine

Sarajevo, 17.03.2011.

Karolina Pavlović izabrana je za predsjedavajuću Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na Konstituirajućoj sjednici Doma naroda, održanoj danas, 17. marta 2011. godine. Za dopredsjedavajućeg iz reda bošnjačkog naroda izabran je Jasmin Smailbegović. Na jednoj od narednih sjednica bit će izabran i dopredsjedavajući iz srpskog naroda.

 

Živko Budimir, Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić novi su predsjednik i dopredsjednici Federacije Bosne i Hercegovine.

 

 

 

Na današnjoj sjednici verificirani su mandati delegata Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

 

 

 

Sarajevo, 09.03.2011.

Obavještavam Vas da će se Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakazana za  četvrtak, 10. marta 2011. godine na osnovu dogovora  parlamentarnih stranaka, održati u četvrtak 17. marta 2011. godine sa početkom  u 11 sati.

Sarajevo, 09.03.2011. 

Dana 09.marta 2011. godine održan je nastavak Konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.
Na sjednici je za predsjedavajućeg Predstavničkog doma izabran Dr. Denis Zvizdić, a za potpredsjedavajuće gospodin Stanko Primorac i gospodin Svetozar Pudarić.
Na istoj sjednici donijeta je i Odluka o izboru radnih tijela Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

 

Sarajevo, 09.03.2011. 

Obavještavam Vas da se   Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana za četvrtak, 10. marta 2011. godine u 10 sati odgađa o terminu održavanja sjednice bićete naknadno obavješteni.

Sarajevo, 04.03.2011.

Obavještavam Vas da je Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakazana za četvrtak, 10. marta 2011. godine u 10 sati.

Za  sjednicu je predlažen sljedeći

D N E V N I   R E D:

  1. Izbor Privremene mandatno-imunitetske komisije Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine,
  2. Izvještaj Privremene mandatno-imunitetske komisije,
  3. Davanje zakletve,
  4. Izbor Privremene komisije za izbor i imenovanja Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine,
  5. Izbor predsjedavajućeg i potpredsjedavajućih Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine,
  6. Izbor predsjednika i potpredsjednikâ Federacije Bosne i Hercegovine,

Sjednica će se održati u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, ulica Hamdije Kreševljakovića br. 3, Sarajevo.

Početna stranica                                                                                                                            vrh stranice

Pogledajte saopćenja 2016. godina
Pogledajte saopćenja 2015. godina

Pogledajte saopćenja 2014. godina
Pogledajte saopćenja 2013. godina
Pogledajte saopćenja 2012. godina

Pogledajte saopćenja 2011. godina

Pogledajte saopćenja 2010. godina
Pogledajte saopćenja 2009. godina
Pogledajte saopćenja 2008. godina
Pogledajte saopćenja 2007. godina


 

 
Unesite pojam za pretragu:
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Copyright © Parlament Federacije Bosne i Hercegovine. . godine