IZASLANIK - MARJANOVIĆ DAMIR


Ime i prezime: Damir Marjanović

Datum rođenja: 26.8.1974. godine

Mjesto rođenja: Sarajevo, BiH

Prebivalište: Sarajevo, BiH

Nacionalnost: Hrvat

Stranačka pripadnost: Pokret „Za nove generacije“

Zanimanje: Sveučilišni profesor i znanstvenik

Završena škola/znanstveno zvanje: Univerzitet u Sarajevu, Prirodno-matematički fakultet, Odsjek za biologiju, smjer Genetika – doktor znanosti

Radno iskustvo:

- Osnivač i dugogodišnji voditelj Laboratorija za forenzičku genetiku na Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Sarajevo, vodećoj bosanskohercegovačkoj i jednoj od vodećih regionalnih znanstvenih institucija iz oblasti genetike i genetičkog inženjerstva. U tom periodu, zajedno sa svojim kolegama, realizirao prve identifikacije žrtava rata u Bosni i Hercegovini i uspostavio je prvu bosanskohercegovačku DNK laboratoriju za analizu skeletnih uzoraka u kojoj je procesuirano hiljad ostataka žrtava agresije u Bosni i Hercegovini. Pod njegovim vodstvom su realizirane među prvim identifikacijama u Svijetu žrtava iz masovnih grobnica Drugoga svjetskog rata i to u Sloveniji, a poslije toga i u drugim zemljama regiona. Uporedo s tim realizirao je na stotine forenzičnih DNK analiza i vještačenja za potrebe sudova i tužilaštava u Bosni i Hercegovini, ali i ostalim zemljama regiona.

- Kao stručnjak iz oblasti forenzične genetike bio je angažovan prvo od strane Internacionalne komisije za nestale osobe ICMP) i to u periodu od 2000 do 2003, a zatim i od strane Europske agencije za rekonstrukciju 2006. i 2007. godine za koju je vodio uspostavljanje i osposobljavanje policijske DNK forenzičke laboratorije u Beogradu, jedne od najvećih laboratorija ovoga tipa u regionu. Par godina poslije OSCE ga je angažovao u procesu edukacije forenzičnih genetičara sa Kosova, da bi u 2018 i 2019 godini bio jedan od voditelja projekta optimizacije Instituta za sudsku medicinu iz Prištine, u kojem ga je angažovala misija EU. U tom periodu je vodio i više nacionalnih i internacionalnih projekata za institucije u Hrvatskoj, poput Instituta Ruđer Bošković, Institut za Antropologiju i Genos znanstveno poduzeće, čiji je, ujedno, bio i jedan od osnivača.

- Trenutno je redoviti profesor na International Burch University, Sarajevo Bosna i Hercegovina na kojem je bio izabran i za rektora u periodu 2016 do 2019 godine. Također, redoviti je profesor Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, te gostujući profesor na više univerziteta u svijetu, od Hrvatske, pa sve do Kine. Uporedo s tim, izabran je u zvanje znanstvenog savjetnika na Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu, te višeg znanstvenog suradnika na Institutu za antropologiju iz Zagreba. Autor je i koautor 14 knjiga, više od 100 znanstvenih i preglednih članaka i sažetaka u časopisima CC, WOS, SCOPUS te ukupno preko 260 znanstvenih radova i sažetaka u drugim časopisima i znanstvenim publikacijama. Bio je pozvani predavač na preko 60 različitih međunarodnih i nacionalnih znanstvenih događanja diljem svijeta. Prema trenutnim podatcima dostupnih baza podataka citiran je preko 3300 puta. Više puta je bio pozivan da svoje znanstvene uspjehe predstavlja i na TEDex sesijama a 2011 je proglašen i znanstvenikom godine u Bosni i Hercegovini. Dobitnik je velikoga broja nagrada, zahvalnica i priznanja za svoj dosadašnji akademski i znanstveni rad.

 

Stranačke aktivnosti i dosadašnji politički angažman:

- Od 2012. do 2013., kao nestranački ekspert, obnašao je funkciju ministra obrazovanja, nauke i mladih u Vladi Kantona Sarajevo, Bosna i Hercegovina. Poziciju ministra je napustio na osobni zahtjev, iz principijelnih razloga i pored činjenice da vlada Kantona Sarajevo i skupština Kantona Sarajevo nisu nikada zvanično prihvatile taj čin. Bio je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i izaslanik u Domu Naroda FBiH u mandatu 2018-2022.

- 2022. godine postaje jedan od idejnih lidera i osnivača političkog pokreta „Za nove generacije“. Kao predstavnik pokreta Za nove generacije, izabran je ponovno za zastupnika Skupštine KS, te za izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH i u mandatu 2022-2026.

- Predsjednik skupštinske komisije za obrazovanje i nauku.

 

Obiteljsko stanje: Oženjen, otac jednog djeteta