ДЕЛЕГАТ - МАРЈАНОВИЋ ДАМИР


Име и презиме: Дамир Марјановић

Датум рођења: 26.8.1974. године

Мјесто рођења: Сарајево, БиХ

Пребивалиште: Сарајево, Бих

Националност: Хрват

Страначка припадност: Покрет „За нове генерације“

Занимање: Универитетски професор и научник

Завршена школа/стручно звање: Универзитет у Сарајеву, Природно-математички факултет, Одсјек за биологију, смјер Генетика – доктор наука

Радно искуство:

- Оснивач и дугогодишњи водитељ Лабораторија за форензичку генетику на Институту за генетичко инжењерство и биотехнологију Сарајево, водећој босанскохерцеговачкој и једној од водећих регионалних научних институција из области генетике и генетичког инжењерства. У том периоду, заједно са својим колегама, реализирао прве идентификације жртава рата у Босни и Херцеговини и успоставио је прву босанскохерцеговачку ДНК лабораторију за анализу скелетних узорака у којој је процесуирано хиљаде остатака жртава агресије у Босни и Херцеговини. Под његовим водством су реализиране међу првим идентификацијама у Свијету жртава из масовних гробница Другога свјетског рата и то у Словенији, а послије тога и у другим земљама региона. Упоредо с тим реализирао је на стотине форензичних ДНК анализа и вјештачења за потребе судова и тужилаштава у Босни и Херцеговини, али и осталим земљама региона.

-Као стручњак из области форензичне генетике био је ангажован прво од стране Интернационалне комисије за нестале особе ИЦМП) и то у периоду од 2000 до 2003, а затим и од стране Европске агенције за реконструкцију 2006. и 2007. године за коју је водио успостављање и оспособљавање полицијске ДНК форензичке лабораторије у Београду, једне од највећих лабораторија овога типа у региону. Пар година послије ОСЦЕ га је ангажовао у процесу едукације форензичних генетичара са Косова, да би у 2018 и 2019 години био један од водитеља пројекта оптимизације Института за судску медицину из Приштине, у којем га је ангажовала мисија ЕУ. У том периоду је водио и више националних и интернационалних пројеката за институције у Хрватској, попут Института Руђер Бошковић, Институт за Антропологију и Генос знанствено подузеће, чији је, уједно, био и један од оснивача.

-Тренутно је редовни професор на Интернатионал Бурцх Университy, Сарајево Босна и Херцеговина на којем је био изабран и за ректора у периоду 2016 до 2019 године. Такођер, редовни је професор Универзитета у Сарајеву, Босна и Херцеговина, те гостујући професор на више универзитета у свијету, од Хрватске, па све до Кине. Упоредо с тим, изабран је у звање научног савјетника на Институту за генетичко инжењерство и биотехнологију Универзитета у Сарајеву, те вишег научног сарадника на Институту за антропологију из Загреба. Аутор је и коаутор 14 књига, више од 100 научних и прегледних чланака и сажетака у часописима ЦЦ, ЊОС, СЦОПУС те укупно преко 260 научних радова и сажетака у другим часописима и научним публикацијама. Био је позвани предавач на преко 60 различитих међународних и националних научних догађања диљем свијета. Према тренутним податцима доступних база података цитиран је преко 3300 пута. Више пута је био позиван да своје научне успјехе представља и на ТЕДеџ сесијама а 2011. је проглашен и научником године у Босни и Херцеговини. Добитник је великога броја награда, захвалница и признања за свој досадашњи академски и научни рад.

Страначке активности и досадашњи политички ангажман:

- Од 2012. до 2013., као нестраначки експерт, обнашао је функцију министра образовања, науке и младих у Влади Кантона Сарајево, Босна и Херцеговина. Позицију министра је напустио на лични захтјев, из принципијелних разлога и поред чињенице да влада Кантона Сарајево и скупштина Кантона Сарајево нису никада званично прихватиле тај чин.

- Био је заступник у Скупштини Кантона Сарајево и делегат у Дому Народа ФБиХ у мандату 2018-2022.

- 2022. године постаје један од идејних лидера и оснивача политичког покрета „За нове генерације“. Као представник покрета „За нове генерације“, изабран је поново за заступника Скупштине КС, те за делегата у Дому народа Парламента ФБиХ и у мандату 2022-2026.

- Предсједник скупштинске комисије за образовање и науку.

 

Породично стање: Оженјен, отац једног дјетета