Predsjedatelj Martinović i ministrica Vlaisavljević u Rami

Sarajevo,


11.06.2024.

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović, ujedno i dopredsjedatelj Skupštine Hercegovačko- neretvanske županije s federalnom ministricom kulture i športa Sanjom Vlaisavljević boravio je u posjetu Rami. S domaćinima, gvardijanom drevnog Franjevačkog samostana Rama- Šćit fra Andrijom Jozićem i Slavkom Bilićem, zastupnikom u Skupštini HNŽ razgovarali su o pokrenutim kao i projektima koji se tek trebaju realizirati na području općine Prozor- Rama.

Predsjedatelja Martnovića i ministricu Vlaisavljević s bogatom poviješću hrvatskog katoličkog puka Rame i franjevaca koji u ovaj kraj dolaze krajem 14. stoljeća upoznao je fra Mijo Džolan, sin ovog kraja, koji je trenutačno na službi u samostanu Rama-Šćit. Fra Mijo se dotaknuo i stradanja Hrvata katolika kao i svih koji žive u ovom kraju kroz povijest, uključujući i potapanja radi proizvodnje električne energije u Ramskom jezeru, zbog kojih su mnogi Ramci bili prisiljeni iseliti iz svojega kraja. Sa sobom su ponijeli vjeru i tradiciju duboko ukorijenjenu u bogatoj i turbulentnoj povijesti ovog kraja. Važan dio tradicije i povijesti u sebi čuva i Franjevački samostan na Šćitu. Kako bi je na što bolji način predstavili, franjevci predvođeni gvardijanom fra Andrijom Jozićem odlučili su pokrenuti projekt izgradnje galerije i knjižnice u kojoj bi bogatstvo kulture i povijesti ljudi ovog kraja od zuba vremena sačuvali za sadašnje i buduće naraštaje. Potporu u realiziranju ovog vrijednog projekta obećali su im i dužnosnici u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti Federacije BiH i Hercegovačko-neretvanske županije, Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i dopredsjedatelj Skupštine HNŽ-a i ministrica kulture i športa u Vladi Federacije BiH Sanja Vlaisavljević. U projektima ministarstva kojem je na čelu, kroz projekte i javne pozive, naglasila je ministrica Vlaisavljević, bit će prepoznate i potrebe za izgradnjom objekata u kojima će se čuvati dio bogate kulture i povijest katoličkog puka ramskog kraja.

Kad su u pitanju projekti važni za sve žitelje ove općine, jedan od najvažnijih bez sumnje je izgradnja nove zgrade Policijske stanice u Prozor- Rami. Izgradnja je počela prošle, a završetak zgrade planiran je sredinom iduće godine. Projekt se financira iz Proračuna HNŽ-a. Njegovim završetkom policijski djelatnici dobit će daleko bolje uvjete rada, a svi stanovnici prikladniji prostor za pružanje usluga, među ostalim i za dobijanje osobnih dokumenata. Da radovi napreduju planiramom dinamikom, obilaskom gradilišta uvjerio se i Tomislav Martninović, dopredsjednik Skupštine HNŽ-a i predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.