Nastavak 17. redovne sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine

Sarajevo,


02.03.2022.

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine jučer je, u nastavku 17. redovne sjednice, usvojio izjavu kojom najoštrije osuđuje vojnu agresiju na Ukrajinu. Naglašeno je da je napad Rusije zapravo atak na međunarodno pravo i demokratsko društvo, te da rat i agresija nisu način rješavanja političkih pitanja već samo donose smrt, stradanje i nesagledive posljedice za budućnost stanovnika Ukrajine. Delegati su također izrazili spremnost na prihvat i svaku pomoć izbjeglicama iz Ukrajine koje bi eventualno boravile na području Federacije BiH.

O Prijedlogu zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje dom će se izjasniti na sljedećoj sjednici, a usvojeni su Prijedlog zakona o slobodnim zonama u Federaciji Bosne i Hercegovine, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim savjetodavnim službama te prihvaćen Nacrt zakona o rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine.

Informacija o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine na dane 10.1.2022. i 24.1.2022. sa prijedlogom naredbi i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i Informacija Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o statusu Projekta izgradnje Bloka 7 - TE Tuzla i Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine za 2019. godine jeste primljeni su k znanju.

Nije bilo potrebne većine za usvajanje izvještaja o radu i finansijsko-materijalnom poslovanju Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, i to za periode od 1. 7. do 31.12.2019. i od 1. 1. do 30.6.2020. godine.

Izvještaji o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije obveznica i trezorskih zapisa , za različite periode, skinuti su sa dnevnog reda budući da predlagač nije bio prisutan.

U okviru tačke izbor i imenovanja formirana je komisija koja bi se trebala baviti istraživanjem rada fabrika duhana Mostar i Sarajevo.