Predsjedatelj Martinović na Danima Klišansko-konjičkih Hrvata u Beču

Beč,


12.02.2024.

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović boravio je proteklog vikenda u Beču, zajedno s predsjednicom Vlade Hercegovačko- neretvanske županije Marijom Buhač na susretima raseljenih Klišansko- konjičkih Hrvata. Manifestaciju već 14. godinu zaredom organizira Udruga Klišansko-konjičkih Hrvata u Beču. Prema njihovim procjenama u glavnom gradu Austrije živi blizu dvije tisuće Hrvata iz klišanskog kraja. Većina je zadovoljna životom u glavnom gradu Austrije, ali ljubav prema rodnom kraju stalno ih vuče ka mjestu u kojemu su rođeni i odrasli, a tu su ljubav prenijeli i na djeci u unuke.

Kako je klišanski kraj ratom razoren, poslijeratnim ubojstvima i zastrašivanjima te nebrigom za obnovu kuća i infrastrukture dodatno opustušen, u ovom krajudanas od prijeratnih blizu pet tisuća Hrvata živi njih nešto više od stotinjak. Pomoći im u osiguranju uvjeta za život dostojan čovjeka te stvoriti uvjete i za povratak i stalni boravak Klišana koji rado posjećuju rodni kraj ili u žele u njemu otvoriti nove perspektive života i ulaganja, misija je koju se sebi postavili mnogi, od raseljenih Klišana čiji značajan broj živi u Beču, mjesnih župnika fra Ivice Karatovića i don Marina Marića, sve do predstavnika vlasti, počevši od Grada Konjica preko Hercegovačko- neretvanske županije, sve do Federacije BiH. Svi oni slažu se da je u obnovi kuća i infrastrukture klišanski kraj jedan je od najzapostavljenijih dosad. „Istina je da je klišanski kraj u proteklim godinama bio zaboravljen od svih. Srećom takav se odnos polako mijenja, zahvaljući i ljudima poput don Marina Marića, župnika u Obrima i solakovoj Kuli. Mislim da smo vratili ovaj kraj u fokus zanimanja i javnosti i politike. Prvi korake smo napravili, ono što nam treba su projekti kojima bi popravili uvjete života i onima koji tamo žive kao i Klišanima koji dolaze povremeno ili se planiraju vratiti u ovaj kraj. Vjerujem da im skupa, sinegrijom svih nas, možemo osigurati jednu novu perspektivu oživljavanja ovog kraja“, poruka je koju je predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović uputio raseljenima iz klišansko-konjičkog kraja.

Za boravka u Beču predsjedatelj Martinović nazočio je brojnim manifestacijama, XIV. Humanitarnoj večeri na kojoj su se prikupljala sredstva za potrebite koji žive u klišanskom kraju te brojnim zajedničkim druženjima i razmjeni iskustva o perpektivama i mogućnosti oživljavljavanja klišanskoj kraja kao i jačanju veza s iseljenicima iz ovog dijela Hercegovine.