Izvještaj sa sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine

Sarajevo,


26.01.2024.

U okviru prve tačke dnevnog reda Četvrte vanredne sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, danas u Sarajevu, verifikovani su mandati novoizabranim delegatima Doma naroda, Emiru Begiću i Vildani Bešlija, biranim umjesto Izena Hajdarevića, odnosno Irfana Čengića.

Delegati su po hitnom postupku usvojili Prijedlog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu i Prijedlog zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu.

Dom naroda usvojio je Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine za 2O24. godinu, i Oduku o načinu izvršavanja Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu, kao i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2024. godinu i procjenu plana za 2025. i 2026. godinu te Odluku o izvršavanju Finansijskog plana Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2024. godine.

Nakon 4. vanredne održana je i 6. redovna sjednica Doma naroda na kojoj su usvojeni: Prijedlog zakona o posebnom registru osoba pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine (predlagateljica: Jelena Pekić, delegatkinja u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine), Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za Program integriranog razvoja koridora Save i Drine primjenom višefaznog programskog pristupa te Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na dopunu Statuta Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje

Prihvaćen je Izvještaj o odobravanju izdvajanja sredstava iz "Tekuće rezerve" Vlade Federacije iz Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2023. godinu za period 1.1. do 30.6.2023.godine.