Predsjedatelj Martinović na Konferenciji predsjednika parlamenata zemalja jugoistočne Europe

Sarajevo,


20.11.2023.

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović u Budimpešti je sudjelovao u radu 11. Konferencije predsjednika parlamenata zemalja jugoistočne Europe,na poziv predsjednika Nacionalne skupštine Parlamenta Mađarske László Kövéra. Martinović je bio dio izaslanstva predsjednika parlamenata u BiH zajedno s Marinkom Čavarom predsjedateljem Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Nenadom Stevanićem, predsjednikom Narodne skupštine Repubike Srpske. Na Konferenciji koja se održava od 2005. godine, uz predsjednike parlamenata BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova sudjelovalo je i izaslanstvo Parlamenta Italije na čelu s predsjednikom Zastupničkog doma Lorenzom Fontanom, a sudinicima skupa obratio se i Olivér Várhelyi, povjerenik Europske komisije za susjedstvo i proširenje.

Glavna tema Konferencije bilo je proširenje Europske unije u kontekstu nedavno usvojenog Paketa proširenja za 2023. godinu. O politici proširenja predsjednicima parlamenata zemalja jugoistočne Europe govorili su predsjednik Nacionalne skupštine Parlamenta Mađarske László Kövér i Olivér Várhelyi, povjerenik Europske komisije za susjedstvo i proširenje.“Pitamo se je li korektno pozivati vas na brod koji trenutačno luta, ali vjerujem da se taj brod može spasiti, a postojeće rupe zakrpati oslanjajući se na snagu novih članica“ , istaknuo je Kövér, predsjednik Parlamenta Mađarske govoreći o politici proširenja Unije koju Mađarska neupitno podržava. Na europskom putu zemalja jugoistočne Europe, komesar za proširenje Várhelyi posebno je istaknuo važnost parlamenata u ovom procesu.“ Uloga nacionalnih parlamenata u procesu proširenja je ključna“ , poručio je komesar za susjedstvo i proširenje.

Obraćajući se okupljenima na Konferenciji predsjedatelj Doma naroda Parlamenta F BiH Tomislav Martinović iskazao je našu punu opredjeljenost za članstvo u EU te izrazio želju u ime institucija Federacije BiH ubrzati ga.

„Vrijeme da opredjeljenost za članstvo u EU koje za nas nema alternativu, pokažemo većom i bržom angažiranošću institucija u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta. Činjenica da smo donijeli četiri zakona koji su usklađeni s EU, da smo u mnogim poljima ostvarili napredak, pokazali su nam da možemo do još boljih rezultata kako bismo već u ožujku iduće godine otvorili pregovore o pristupanju naše zemlje EU“, kazao je Martinović. Radost zbog izraženog konsenzusa predstavnika sva tri konstitutivna naroda u BiH na konferenciji je izrazio komesar za sudsjedstvo i prosirenje Várhelyi što je još jedan vid ohrabrenja našoj zemlji na njezinom europskom putu u kojemu parlamenti kako je istaknuto na konferenciji, imaju ključnu ulogu. Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta F BiH Tomislav Martinović naglasio je kako ovaj dom odavno ima razrađen mehanizam koordinacije s kantonalnim skupštinama oko ustavnih nadležnosti ali i pitanja koja se tiču ispunjenja obveza za članstvo u EU. On je sudionike Konferencije upoznao sa strukturom i ustavnim nadležnostima Doma naroda Parlamenta Federacije BiH te govorio o važnosti osiguranja političke stabilnosti u BiH kao preduvjeta za druge nužne reforme koje će osigurati kvalitetniji život stanovnika BiH te ovu zemlju pridužiti Europskoj uniji. „Pruženu ruku Europske unije u prosincu prošle godine kada smo dobili status kandidata, te nakon nedavnog prihvaćanja Paketa proširenja trebamo čvršće prihvatiti i započeti istinski proces prilagodbe standardima i pravilima EU, ojačati vladavinu prava, ali i zaštitu interesa svih naroda i građana koji žive u BiH, među ostalim i izmjenama Izbornog zakona BiH kojim bi zauvijek eliminirali mogućnost da brojniji narod nameću predstavnike u vlasti narodu koji je malobrojniji. Članice Europske unije posebno one koje su po strukturi stanovništva višenacionalne nude nam modele kako se u jednoj zemlji štite prava različitih naroda i nacionalnih manjina, modele koji mogu osigurali političku stabilnost i višenacionalnih zemalja kakva je BiH, uvažavajući posebnosti naše zemlje“, zaključio je Martinović.

Uz predsjednike parlamenata zemalja članica jugoistočne Europe, domaćine i predstavnike institucija Europske unije, sudionicima Konferencije obratio se i predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orbán. On je također potvrdio neupitnu opredjeljenost Mađarske za politiku proširenja Europske unije koja uključuje pridruživanje zemalja jugoistočne Europe.